Onafhankelijk Franco-Benelux vakblad
  • Nederlands
  • Français
Onafhankelijk internationaal vakblad
  • English
U bevindt zich hier:Publireportages»Projectbeschrijving Denderwood (BE)
vrijdag, 24 februari 2023 14:21

Projectbeschrijving Denderwood (BE)

Architecturale pareltjes als kroon op het werk van prestigieus project De Zichten in Mechelen

2.100 m² meter padouk helpt mee bij de creatie van een ideale woonomgeving
Het familiebedrijf Denderwood, een in Erpe-Mere gevestigde Belgische specialist in de import en verwerking van duurzaam tropisch hardhout, mag een nieuwe pluim op zijn hoed steken. Onlangs was het immers de uitverkoren partner voor de levering van het hout waarmee twee architecturale pareltjes werden gerealiseerd. Die maken deel uit van het project De Zichten, aan de Boerenkrijgstraat in Mechelen.

M2 Architecten
‘De Zichten’ is een moderne invulling van wat mensen tegenwoordig zoeken als ideale woongelegenheid. Dit wil een plek zijn waar je tot rust komt, een prachtig uitzicht hebt én niet te ver van het centrum woont. Voor de afwerking van de twee grote volumes, binnen De Zichten ingebed aan de Planetendreef, koos de bouwheer voor enkel het allerbeste, waarbij een kwalitatieve combinatie van materialen en technieken centraal stond. Alles werd ontworpen en in goede banen geleid door het Antwerpse, multidisciplinaire architectenbureau M2 Architecten. Dat bouwde zichzelf met zijn 20 medewerkers een uitstekende reputatie op bij projecten doorheen het Vlaamse landschap.

De beide gebouwen bevinden zich naast de Vrouwvliet, als zijarm van de Dijle, en bieden naar achteren een mooi uitzicht op een zeer grote parktuin. Hier reikt het frisse groen van de natuur letterlijk tot aan de ramen en geniet je met al je zintuigen tegelijkertijd.

Grote aandacht voor buitenschil
Wat opvalt, is hoeveel aandacht besteed werd aan de buitenschil van deze gebouwen. Hier tref je een combinatie aan tussen beton en hout, wat zorgt voor een stoer effect. De vormen en lijnen lijken perfect van de schetstafel naar de praktijk te zijn overgebracht en vanuit welk standpunt je ook kijkt, nergens zie je vlakken die loodrecht op elkaar staan. Dat deze bouwgehelen op betonnen poten werden geplaatst, maakt alles nog indrukwekkender.

Het hout dat gekozen werd om te contrasteren met de hardheid van het beton is padouk, wat het concept zeer natuurlijk doet aanvoelen. Padouk bewees zijn kwaliteiten al in het verleden en verzekert een sublieme stabiliteit. Dit hout laat zich bovendien zeer mooi en splintervrij schaven en zorgt voor een visueel interessant eindresultaat. In dit geval viel de keuze op een levendig verticaal patroon van verschillende diktes en breedtes, geplaatst met een open voeg. Horizontaal werd er op weldoordachte plaatsen een mooie, houten druiplijst geplaatst.

Padouk in verschillende secties
Gedurende de eerste maanden en jaren verkleurt padouk mooi van een scherprode kleur naar bruine en grijze tinten. De plaatsen waar de zon het meest kan inwerken, krijgen sneller hun definitieve kleur en deze schakering beklemtoont het natuurlijke karakter van de houtsoort. Het hout werd geleverd aan houthandel Jacobs uit Arendonk, een houthandel van de vierde generatie, die heel graag meewerkte aan dit unieke project, waarbij in totaal 2.100m² padouk werd geleverd.

“Denderwood toonde zich een solide partner en kreeg het hout dat uit diverse secties bestond heel snel bij elkaar. Die verschillende secties maken het moeilijk om alles op voorhand klaar te zetten omdat je niet weet hoe de geleverde lengtes zich zullen verhouden tot de afmetingen van de muren”, getuigt een woordvoerder van houthandel Jacobs. “Er werd tevens een beroep gedaan op een doorwinterde plaatser, CPH Montagebouw en Handel uit Kontich. Die wist dat er tijdens het plaatsen verschillende lengtes aan elkaar gezet moesten worden. Door deze overgangen onder 45 graden te verzagen en aan elkaar te fixeren door middel van lijm, lijkt het alsof elke lengte naadloos doorloopt van de vloer tot aan het plafond. Bij de levering van het laatste deel moest er goed gerekend worden om ervoor te zorgen dat het wisselende patroon tot de laatste hoeken mooi werd toegepast.”

Voor meer informatie bezoek ons op www.denderwood.com 

Meer in deze categorie: « Aspecta organiseerde event Lägler »