Onafhankelijk Franco-Benelux vakblad
  • Nederlands
  • Français
Onafhankelijk internationaal vakblad
  • English
U bevindt zich hier:Gastsprekers»Interview met Emmanuel Vautrin, algemeen directeur van Alsaflooring
woensdag, 03 juli 2024 06:56

Interview met Emmanuel Vautrin, algemeen directeur van Alsaflooring

Dossier Visgraat zonder A en B

Floor Forum nr. 170, juli 2024

"Visgraat: een onderscheidend kenmerk van de Franse decoratieve stijl

Onze geïnterviewde, Emmanuel Vautrin, maakt er geen geheim van dat hij trots is op het bestendigen van het Franse prestige op het gebied van decoratief design. "Wij zijn de enige Made in France-producent die alle drie de soorten vloeren - parket, laminaat en vinyl - in Frankrijk maakt," zegt de Managing Director van Alsaflooring. Deze fabrikant is een internationale referentie op het gebied van laminaatvloeren en scoort punten met een innovatie op het gebied van visgraatvloeren. Het is verleidelijk om dieper in te gaan op de redenen achter dit succes...

Alsaflooring, een ambitieuze fabrikant
Alsaflooring is voortgekomen uit Alsapan, een familietimmerbedrijf dat in 1972 industrieel werd. Het bedrijf lanceerde zijn eerste laminaatvloer in 1995, gevolgd door vinyl in 2018 en parket in 2019. De productie van vloerbedekking gaat vanaf 2021 verder onder de naam Alsaflooring. Het bedrijf heeft momenteel 250 mensen in dienst. De jaarlijkse omzet bedraagt meer dan 100 miljoen euro.
De groei van het bedrijf, gevestigd in Marlenheim in de Elzas, wordt weerspiegeld in de cijfers. "Onze productiecapaciteit bedraagt 14 miljoen vierkante meter vloerbedekking, verdeeld over onze kernactiviteit, laminaat, en parket, vinylvloeren en ook houtfineer", legt Emmanuel Vautrin uit, die sinds 2022 aan het roer staat van het bedrijf.
De vloeren van Alsaflooring hebben een aantrekkingskracht buiten de landsgrenzen. "Ongeveer 30% van de productie wordt geëxporteerd, naar Polen, Canada en België, als vaandeldrager voor expertise die wordt gewaardeerd door esthetische en veeleisende consumenten. Alsaflooring heeft de ambitie om buitenlandse markten te blijven ontwikkelen.
Wat zijn de sterke punten van Alsaflooring? "Wij produceren hoogwaardige vloeren met een hoog decoratief gehalte. We bieden een zeer breed assortiment met de nadruk op installatiegemak," zegt Emmanuel. "Deze positionering is het resultaat van een strategische herziening die in 2018 is ontwikkeld met groen licht van de CEO van de Groep, Cécile Cantrelle. Als kleindochter van de oprichter heeft ze mij haar vertrouwen gegeven."

Visgraatinstallatie: een exclusief universeel kliksysteem
Emmanuel Vautrin is categorisch: "Ons visgraatparket, dat we sinds 2014 aanbieden, is vooral populair buiten Frankrijk. Waarom? Onze buitenlandse klanten vinden in het visgraatpatroon het embleem van Franse verfijning, typerend voor Haussman-stijl, appartamenten, kastelen of herenhuizen. In die zin promoten we niet alleen onze vloeren, maar ook een echte Franse cultuur, zoals verwacht in verre landen als China en Canada."
Visgraatpatronen vormen een belangrijk onderdeel van het uitgebreide vloerenassortiment van Alsaflooring en blijven groeien in populariteit. Alleen al in laminaat heeft Alsaflooring ongeveer zestig referenties, het breedste assortiment op de markt; in parket ongeveer twintig. In de vinylsector voorspelt Emmanuel dat er in 2025 ongeveer tien decors zullen zijn.
Tot nu toe had traditioneel visgraatparket het nadeel dat er twee soorten planken, A en B, nodig waren. Het gevolg is een zekere moeilijkheid bij het leggen. "Op de vakbeurs Carrefour International du Bois in Nantes onthulden we onze grote innovatie: ons eigen universele kliksysteem waarvoor geen A- en B-planken meer nodig zijn," legt Emmanuel uit. Nog maar één plank!

En het extraatje? Alsaflooring biedt een service waarbij de startdriehoek al voorbereid wordt geleverd. Voor de installateur betekent dit een aanzienlijke tijdsbesparing en voor de huiseigenaar minder kans op fouten.
Nog een nieuw product van Alsaflooring: "Onder de handelsnaam Alsawood hebben we onlangs een assortiment chique, zeer resistente fineerhouten vloeren gelanceerd die een hybride segment vormen tussen parket en laminaat. We hebben ook 15 visgraatproducten in deze familie.

Hartelijk dank aan Emmanuel Vautrin voor dit inspirerende gesprek.
Website: www.alsaflooring.com 
Link naar het plaatsingssysteem: https://www.youtube.com/watch?v=CNp3RDAw4yM