Onafhankelijk Franco-Benelux vakblad
  • Nederlands
  • Français
Onafhankelijk internationaal vakblad
  • English
U bevindt zich hier:Gastsprekers»In gesprek met Stefano Lorenzetto van het Italiaanse Profilpas, onderdeel van Mapei Group
woensdag, 03 juli 2024 06:45

In gesprek met Stefano Lorenzetto van het Italiaanse Profilpas, onderdeel van Mapei Group

Dossier Regelbare vloerdragers voor houten en bamboe terrassen

Floor Forum nr. 170, juli 2024

Regelbare vloerdragers van Profilpas, flexibiliteit troef

Dat de sector van de regelbare vloerdragers een branche in volle ontwikkeling is, is een understatement. Er is steeds meer vraag naar materiaal om buitenvloeren te ondersteunen en heel wat Europese bedrijven springen op de kar van de vloerdragers om aan die vraag te voldoen. Een producent die al tientallen jaren proactief met vloerdragers bezig is, is het Italiaanse Profilpas, sinds 2022 onderdeel van de Mapei Group. Wij spraken met Stefano Lorenzetto die lid is van het technische en R&D-team van Profilpas. Hij nam ons mee in de wereld van het product PP Level Duo Maxi dat indruk maakt door onder meer de “fixed head ring” en door de talrijke accessoires.

Profilpas, rijke geschiedenis in vloeroplossingen
Profilpas werd in 1976 opgericht door Franco Pasquali in het Italiaanse Padua als producent van profielen.
“In de jaren 2000 kwam daar een stevig segment bij, namelijk de regelbare vloerdragersystemen”, blikt Stefano Lorenzetti terug. Stefano is sinds 2023 aan de slag bij Profilpas en toont ons trots de tijdslijn die de rijke geschiedenis van het bedrijf illustreert. “Ons huidig product PP Level Duo Maxi is het resultaat van een jarenlange research en ontwikkeling, een ontwikkeling die vandaag de dag trouwens gewoon doorgaat om het product nog beter te maken.” Onze gastspreker Stefano verdiende trouwens zijn strepen in het segment van de vloerdragers voor binnenvloeren. “De techniek is gelijkaardig en die ervaring stel ik nu ter beschikking van het R&D-team van Profilpas.”
De verdere internationalisering zorgde ervoor dat Profilpas op de radar verscheen van Mapei Group die de producent in 2022 inlijfde als dochterbedrijf. De producten van Profilpas, onder meer vloerprofielen en vloerdragers, worden verdeeld via een uitgebreid commercieel netwerk van agentschappen en doorverkopers. De producten vinden hun weg naar zowel de publieke als de private markt.

PP Level Duo Maxi, uithangbord van de regelbare vloerdragers
Binnen het segment van de regelbare vloerdragers pakt Profilpas uit met een nieuw product, namelijk de regelbare vloerdrager PP Level Duo Maxi. “Dit is de opvolger van de voorganger PP Level Duo”, verduidelijkt Stefano.
PP Level Duo Maxi bestaat uit een basis uit polypropyleen en bestaat in vier formaten: Small, Medium, Large en Extra Large met een hoogte die tot 150 millimeter kan gaan. “Dankzij de verlengstukken kan die maximale hoogte echter flink stijgen, tot meer dan één meter”, aldus Stefano die wijst naar de maximale draagkracht van minstens 1.000 kilogram per vloerdrager in het geval van een statische, verticale belading.
Een opvallende toevoeging aan de PP Level Duo Maxi is de “fixed head ring”. Met dit uitneembare onderdeel van de basis kan men kiezen tussen een zelfnivellerend kop, waarmee men hellingen tot 5% kan compenseren, en een vaste kop door tijdens de installatie de “fixed head ring” tussen de schroef en de kop te plaatsen.
In welke situaties de regelbare vloerdragers van Profilpas worden ingezet? Daar hoeft Stefano niet lang over na te denken. “Onze flexibele oplossing is een graag geziene gast in heel wat soorten projecten. “Rooftops, pleinen, terrassen, balkons en zones rond zwembaden zijn enkele voorbeelden van locaties en situaties waarin onze regelbare vloerdragers reeds gebruikt werden.”

Technische productgegevens
We werpen samen met Stefano een blik op de belangrijkste technische kenmerken van de regelbare vloerdrager PP Level Duo Maxi. Dit product uit recycleerbaar kunststofmateriaal is ontworpen voor verhoogde vloeren buitenshuis zoals terrassen of paadjes. De vloerdrager is compatibel met verschillende vloertypes zoals keramische tegels en vlonders.
Regelbare vloerdragers hebben een uitstekende weerstand tegen hoge mechanische drukweerstand en tegen extreme weersomstandigheden, zoals temperaturen van -40 °C tot +75 C°. Bovendien zorgen drainagegaten dat er geen stagnatie optreedt van regenwater.
Er is een snelle montage mogelijk met één van de drie koppen: zelfnivellerende kop, doorkruiste kop voor aluminium dwarsbalken en een universele L-kop voor de dwarsbalken. De PP Level Duo Maxi regelbare vloerdragers van Profilpas houden bovendien rekening met toekomstige onderhoudsbeurten van kabels, leidingen en waterdichtingslagen. De vloerdrager absorbeert structurele bewegingen om scheuren en breuken te voorkomen en bevorderen de luchtcirculatie tussen de vloer en de waterdichtingslagen.
Kortom, het PP Level Duo Maxi-productgamma van Profilpas is een veelzijdige, duurzame en milieuvriendelijke oplossing voor verhoogde vloerinstallaties, met gemakkelijke verstelbaarheid, sterke draagkracht van lasten en efficiënte waterafvoer.

Meer dan regelbare vloerdragers alleen
Gaat het enkel over de productie en de verkoop van regelbare vloerdragers?
Neen, Profilpas doet veel meer dan dat, zegt Stefano Lorenzetto: “Bij Profilpas verkopen we niet zomaar producten, maar volgen we de projecten van de klant nauwgezet op. De berekeningen vormen een belangrijk onderdeel van ons proces. Samen met onze klanten analyseren wij de verschillende zones van het project. Op die manier kunnen wij een berekening maken van de meest aangewezen oplossing met regelbare vloerdragers. Daarnaast bieden wij ook onze software aan waarmee de klant zelf berekeningen kan maken.”
Profilpas biedt ook talrijke accessoires aan voor diverse types van projecten. De Italiaanse producent biedt bijvoorbeeld accessoires aan voor een verticale afsluiting, een keramische of in kleur gecoate aluminium. “Daarnaast heeft Profilpas rubberen matten ontwikkeld die ofwel onder de vloerdrager worden geïnstalleerd ofwel tussen de vloerdrager en de vloer, met een nivellerende en geluidswerende functie”, legt Stefano uit.

Ook voor de installatie zelf van de vloerdragers kan Profilpas accessoires leveren, zoals een aanpassingssleutel alsook een metalen invoegstuk voor schroefboormachines.
Het is duidelijk dat Profilpas een voortrekkersrol speelt in de wereld van de regelbare vloerdragers. De vernieuwende vloerdrager PP Level Duo Maxi alsook de doorgedreven opvolging en berekeningen maken van de Italiaanse producent de ‘crème de la crème’ van hun segment. Sinds de overname door Mapei Group in 2022 heeft het innovatieve bedrijf bovendien nog meer slagkracht om een rol te spelen op het internationale toneel.

Website: www.profilpas.com