Onafhankelijk Franco-Benelux vakblad
  • Nederlands
  • Français
Onafhankelijk internationaal vakblad
  • English
U bevindt zich hier:Gastsprekers»Wij spraken met eigenaar Peter Bijlard en met Jos Tourné, hoofd marketing en communicatie
woensdag, 03 juli 2024 06:36

Wij spraken met eigenaar Peter Bijlard en met Jos Tourné, hoofd marketing en communicatie

Jos Tourné en Peter Bijlard Jos Tourné en Peter Bijlard

Dossier Isocyanaatvrije primers

Floor Forum nr. 170, juli 2024

Bijlard lanceert MS Multiprimer, een isocyanaatvrije primer

Bijlard is een klinkende naam in de wereld van de lijmen, de primers en de kitten. Met uitstekende producten, een doorgedreven dienstverlening en een adviserende rol wil de Nederlandse firma een internationale voortrekkersrol spelen. Bijlard is echter ook een bedrijf met een missie: van onze wereld een gezondere plek maken. In de praktijk? Het voorstrijkmiddel MS Multiprimer FLOOR op basis van MS-polymeer is een nieuw volwaardig product en de gelijkwaardige vervanger van het verhardingsmiddel met isocyanaat, een bestanddeel met nadelige effecten op de gezondheid.

Bijlard, rijke geschiedenis

Bijlard werd in 1956 opgericht door de vader van de huidige eigenaar en zaakvoerder Peter Bijlard. Het bedrijf, gespecialiseerd in lijmen en kitten voor de professionele markt, heeft door de jaren heen een trouw klantenbestand opgebouwd.

De focus op de professionele markt is een bewuste keuze, zegt Peter Bijlard: “De professionele markt geeft veel voldoening omdat je concrete waarde toevoegt aan bedrijfsprocessen. Bovendien is de kennisoverdracht hier belangrijk en dat is nu net één van onze stokpaardjes.” Ook Jos Tourné, hoofd marketing en communicatie, voelt zich aangetrokken door de tastbaarheid van de activiteiten die Bijlard uitoefent: “Onze drijfveer? Een concreet, voelbaar product elke dag beter maken en een bedrijf zijn met een menselijk gezicht en een stem voor onze klanten.”

Bijlard telt ruim 40 medewerkers en is actief vanuit het Nederlandse Zoetermeer. De Bijlard producten worden wereldwijd verkocht aan professionele eindgebruikers, via verdelers en ook aangekocht als private labels. “Met uitzondering van een paar blinde vlekken, zijn onze producten bijna overal ter wereld te vinden,” verduidelijkt Peter.

Vinger aan de pols op de markt

Zo goed als alle Bijlard referenties worden inhouse geproduceerd. Het gaat onder meer over de volgende productcategorieën: contactlijmen, houtlijmen, MS-Polymeerlijmen, PU-lijmen, vloerlijmen, primers, reinigers, verdunners, maar ook om de bijhorende verwerkingsapparatuur om bijvoorbeeld lijmen toe te passen. “Vraag ons een oplossing in lijmen en kitten en de kans is groot dat we die hebben,” aldus Peter die trots is op het bijzonder uitgebreide aanbod dat ook nog eens divers is op het vlak van prijszetting.

Het Nederlandse bedrijf is echter veel meer dan een producent. “Wij nemen onze adviserende rol zeer ernstig en onze vertegenwoordigers houden de vinger aan de pols met de markt zelf. Die nabijheid zorgt ervoor dat we snel kunnen inspelen op noden en een uitstekende dienstverlening kunnen bieden,” zegt Jos die het menselijke contact hoog in het vaandel draagt. “In een wereld waarin je steeds vaker met chatbots en met antwoordapparaten praat, willen wij het verschil maken door onze service van mens tot mens.”

Die nabijheid is geen loze belofte. De Nederlandse producent van lijmen en kitten is te vinden op internationale beurzen zoals Domotex Hannover en via een partner op Domotex asia/CHINAFLOOR. “Wij staan op Domotex Hannover sinds 2017 en zijn elk jaar tevreden over de gelegde contacten, maar dit jaar in het bijzonder. Normaal gezien leiden zo’n 2% à 3% van de gesprekken naar een nieuwe klant. Dit jaar lag die conversieratio op 5%,” aldus Peter.

Lancering van MS Multiprimer FLOOR

Tijdens de 2024-editie van Domotex Hannover stelde Bijlard haar nieuwe paradepaardje voor: de MS Multiprimer FLOOR, een isocyanaatvrije primer op basis van MS-polymeer. “Ons bedrijf is al ruim twee en half jaar bezig met de ontwikkeling van dit sneldrogende 1-komponent voorstrijkmiddel. Het gaat om een volledig nieuw product, niet om een gewijzigde samenstelling,” verduidelijkt Peter.

De MS Multiprimer FLOOR werpt zich op als alternatief voor de tegenhanger met isocyanaat die jarenlang in het gamma aanwezig was. Ondertussen hebben wetenschappelijke studies aangetoond dat isocyanaat schadelijk is voor de gezondheid en onder meer onze slijmvliezen en huid kunnen irriteren.

Dit nieuwe product wordt onder meer toegepast om parketvloeren te verlijmen, een vochtbrug te vormen, als hechtverbeteraar op egaline of als versteviging van de ondergrond. Sinds enige tijd biedt Bijlard het product MS-2k aan, als vervanger van de PU-2K. Deze vloerlijm is een uitstekende vervanger die niet alleen iso-cyanaat vrij is maar ook nog een sterkere verlijming bewerkstelligt.

In dat opzicht is Bijlard niet alleen een producent van lijmen en kitten met een uitstekende dienstverlening, maar ook een speler met een missie. “Duurzaamheid zit in ons DNA ingebakken en wij willen onze rol spelen om de wereld een gezondere plek te maken. Dat geldt ook intern voor onze eigen medewerkers. De verwijdering van isocyanaat uit onze productieprocessen is ook een voordeel voor hen,” besluit Peter die met zijn bedrijf soms nog onverschilligheid merkt op de markt, maar toch ook signalen opvangt dat er stappen worden gezet richting een duurzamere wereld. “Wie nu nog werkt met producten die polyurethaan bevatten, moet verplicht een cursus volgen. Dat is een teken dat ook de regelgeving stilaan bewust wordt van de uitdagingen die er zijn.”

Hartelijk dank aan Peter Bijlard en Jos Tourné van de firma Bijlard voor dit inspirerende gesprek.

Website: www.bijlard.com