Onafhankelijk Franco-Benelux vakblad
  • Nederlands
  • Français
Onafhankelijk internationaal vakblad
  • English
U bevindt zich hier:Gastsprekers»René Tomczak (Woca Denmark)
donderdag, 28 september 2023 06:16

René Tomczak (Woca Denmark)

Dossier Buitenvloeren: behandeling en verzorging

Floor Forum nr 164, september 2023

“Diamond Oil Active is de perfecte illustratie van hoe Woca de zaken duurzaam aanpakt”
Als we het hebben over houtverzorging in het algemeen, neemt Woca een prominente plaats in op de wereldwijde markt. Dit Deense bedrijf biedt alle mogelijke behandelingsvloeistoffen, van oliën tot zeep, met één algemeen doel: houten producten beschermen, zodat ze hun natuurlijke schoonheid, glans en warmte zo lang mogelijk behouden. Daarbij kiest Woca strikt voor niets anders dan milieuvriendelijke houtverzorging met producten op basis van natuurlijke grondstoffen en slechts een laag gehalte aan chemicaliën. Deze worden geproduceerd in faciliteiten die state-of-the-art zijn op het gebied van ‘greenness’ en technologie.

Samen met René Tomczak, Woca's Vice President Sales Europe, Central & South America, Africa and Middle East bij WOCA Denmark A/S en CEO/ Geschäftsführer WOCA Deutschland GmbH, kijken we naar een van de meest innovatieve Woca olieproducten, Diamond Oil Active, voor de behandeling van hout binnenshuis. We bespreken ook kort de tegenhanger voor buiten, Woca Exterior Oil, en Woca's onderhoudsproducten.

Hyper cross-linking technologie
De beschrijving van Diamond Oil Active maakt duidelijk dat dit een product is dat perfect past bij de Woca-filosofie. Het is een 1K VOS-vrije olie op waterbasis, gemaakt van natuurlijke en hoogwaardige materialen. Het zorgt voor minimaal afval, is heel gemakkelijk om mee te werken en biedt extreme duurzaamheid en weerstand tegen krassen en vlekken. Bovendien is er een opmerkelijke weerstand tegen vloeistoffen zoals water, koffie, thee en rode wijn. Wat vooral opvalt, is dat het gemaakt is met behulp van Woca's unieke hyper cross-linking technologie.

"Deze technologie zorgt ervoor dat de oliemoleculen miljarden extra verbindingen vormen, waardoor de beschermende werking wordt versterkt en de vloer zeer water- en vuilafstotend wordt. Andere resultaten zijn snelle droogtijden, een zeer stabiel eindresultaat en een comfortabel, antislip oppervlak van de houten vloer", legt de heer Tomczak uit. "Dit betekent dat je projecten zeer snel kunt afwerken met een 1K-product dat net zo krachtig is als wanneer je 2K zou gebruiken. In vergelijking met andere fabrikanten zul je ook merken dat Woca geen extra verharder gebruikt. Het is zelfs nog groener omdat er geen VOS en vrijwel geen afval is. In feite is Diamon Oil Active de best mogelijke illustratie van onze filosofie: als je met Woca werkt, werk je duurzaam, groen en veilig, zowel binnen als buiten. Met als bijkomend voordeel: ook al is dit een revolutionair en zeer krachtig groen product, prijstechnisch blijft het zeer acceptabel voor de markt!"

De geurarme Diamond Oil Active wordt aangeboden in een hele reeks verschillende kleuren, in verpakkingen van 1 en 2,5 liter. De olie heeft een drogestofgehalte van ongeveer 99% en is geschikt voor machinale toepassing bij het oliën van onbehandelde, nieuwe of pas geschuurde houten oppervlakken in alle houtsoorten. De olie wordt niet alleen gebruikt voor het oliën van houten vloeren, maar is ook geschikt voor tafelbladen en houten meubelen.

Hoe aan te brengen
Eerder vermeldden we al dat het aanbrengen heel gemakkelijk en snel verloopt. Toch moeten er, zoals bij alle olieproducten, een aantal essentiële stappen worden genomen.
"Je werkt met hout, dus het is belangrijk dat je de best mogelijke applicatieomstandigheden creëert", legt de heer Tomczak uit. "Vergeet nooit dat het product, de kamer en de vloer een temperatuur tussen 15°C en 30°C moeten hebben, dat de luchtvochtigheid ongeveer 50% moet zijn en dat de houtvochtigheid niet hoger mag zijn dan 12%. Ventileer de ruimte ook goed, voor een optimale verdamping en droogtijd. Het hout zelf moet vrij zijn van vuil, vet, was en schuurresten en eerder behandelde oppervlakken moeten met korrel 100 tot 120 worden geschuurd tot op het kale hout. Verder moet je goed stofzuigen en het oppervlak van het hout wassen. Een goed product hiervoor is Woca Intensive Wood Cleaner. En nog een advies: test altijd op een minder zichtbare plek om te controleren of het oppervlak compatibel is met het product."

Voor het aanbrengen van de olie zijn er ook een aantal stappen waar je rekening mee moet houden: "Schud voor het aanbrengen de verpakking Diamond Oil Active goed, zowel voor als tijdens het gebruik. Meng verpakkingen met verschillende batchnummers om kleurverschil te voorkomen en breng de olie aan met een verfroller met korte haren in een gelijkmatige laag."

"Laat de olie 10 tot 15 minuten intrekken. Als de olie snel in het hout trekt, breng dan meer olie aan. Polijst de olie in het hout totdat het oppervlak verzadigd lijkt. Gebruik een polijstmachine voor grote oppervlakken en een polijstdoek/pad voor kleine oppervlakken. Verwijder overtollige olie met droge, pluisvrije katoenen doeken of pads totdat het oppervlak niet meer nat lijkt. Als een extra mooie afwerking en weerstand gewenst is, kan de vloer binnen 8 tot 10 uur na de eerste toepassing opnieuw worden gepolijst met 1 dl Diamond Oil Active per 10 m². Na 24 uur kan de vloer voorzichtig worden gebruikt."

Belang van onderhoud buitenshuis
Bij Diamond Oil Active draait alles om binnengebruik, maar het spreekt voor zich dat het ook een tegenhanger heeft voor buitengebruik: Woca Exterior Oil. Het is niet helemaal de juiste tijd van het jaar om dieper op deze olie in te gaan, maar onze gesprekspartner heeft wel een aantal tips voor het onderhoud van buitenterrassen.

"Woca Exterior Oil is opmerkelijk vergelijkbaar met Diamond Oil Active. Het is een gelijkaardige oplossing, op waterbasis en met dezelfde focus op eenvoud en veiligheid. In een latere editie kunnen we dit product in meer detail toelichten, omdat dit relevanter is om in de lente te presenteren", besluit René Tomczak, die tegelijkertijd benadrukt dat het nu evenwel de perfecte tijd is om terrassen voor te bereiden op de winter, wat leidt tot een extra bron van inkomsten voor de installateur. "Een terras schoonmaken en beschermen voor het winterseizoen is altijd een goed idee. De algemene aanbeveling van Woca is simpelweg dat je nooit mag vergeten om goed onderhoud te plegen voor de winter, om tijd te besparen wanneer je de volgende lente wilt oliën. Ik nodig jullie allemaal uit om een kijkje te nemen op onze site, zodat jullie kennis kunnen maken met de verschillende beschikbare producten. Dan zul je zien dat Woca ook hier de juiste oplossingen biedt, volgens dezelfde technische procedures als bij de diverse oliën."

Meer informatie: www.wocadenmark.com