Onafhankelijk Franco-Benelux vakblad
  • Nederlands
  • Français
Onafhankelijk internationaal vakblad
  • English
U bevindt zich hier:Gastsprekers»fermacell® Therm25TM, de ideale ingefreesde gipsvezelplaat bij plaatsing van vloerverwarming
donderdag, 28 september 2023 06:24

fermacell® Therm25TM, de ideale ingefreesde gipsvezelplaat bij plaatsing van vloerverwarming

Dossier Ondervloeren (deel I)

Floor Forum nr 164, september 2023

Bij de installatie van een ondervloer, zeker bij projecten, speelt snelheid een grote rol. Gaat het bovendien om een renovatie, dan komt ook een zo gering mogelijke opbouwhoogte om de hoek kijken. Scoort het product dat je gebruikt ook nog eens ecologisch uitstekend en beschikt het over bijzondere akoestische eigenschappen, dan heb je als parketteur of tegellegger goud in handen. Zoals bij de nieuwe fermacell® Therm25TM, een ingefreesde gipsvezelplaat die ideaal is voor gebruik bij vloerverwarming.

fermacell® Therm25 TM
fermacell® Therm25TM is gebaseerd op de in de markt reeds zeer gekende akoestische fermacell® vloerelementen. Het innovatieve product bestaat uit een 25 mm dikke gipsvezelplaat. Dit is een homogene, gipsvezel afbouwplaat met cellulosevezels die fabrieksmatig gehydrofobeerd is. In de bovenzijde is een leidingpatroon gefreesd, waardoor de vloerverwarmingsleidingen eenvoudig kunnen worden geïnstallleerd. Deze ingefreesde bouwplaat dient meestal gecombineerd te worden met een tweede fermacell® gipsvezelplaat, die als extra laag boven of onder de fermacell® Therm25TM elementen wordt gelijmd en mechanisch bevestigd.

We vroegen Melissa Mican, Technical Engineer Sales bij de Belgische afdeling van de fabrikant James Hardie Netherlands B.V. (het moederbedrijf is Amerikaans), om wat meer uitleg bij deze innovatieve manier om met vloerverwarming om te gaan.

“Deze plaat is onder meer zeer geschikt bij verbouwingen, waar er dikwijls leidingen worden gelegd boven een plankenvloer, met daarbovenop elektrische leidingen. Dan kan er eventueel een droge egalisatiekorrel gebruikt worden als er geen vlakke ondergrond is, waarop je vervolgens het fermacell® Therm25TM systeem of akoestische fermacell® vloerelementen aanbrengt. De platen kunnen zelfs met elkaar gecombineerd worden, waardoor je meer massa krijgt, wat bij sommige projecten gevraagd wordt. De platen kunnen ook naast elkaar worden gecombineerd”, legt mevrouw Mican uit. “Een bijzonder groot voordeel is dat hier niet langer een droogtijd van de ondergrond nodig is, omdat je meteen kunt doorwerken. Het eindresultaat is snel beloop- en bewerkbaar, anders dan bij het gebruik van een chape die je eerst moet laten uitdrogen. Bovendien is de opbouwhoogte zeer gering en verloopt de plaatsing snel door een zeer groot installatiegemak. De plaat is trouwens ook brandveilig, met meer dan 60 minuten brandweerstand van boven naar onder (brandklasse A2-niet brandbaar), wat het onder meer bij de bevloering van appartementen interessant maakt. En uiteraard garandeert dit akoestisch zeer goed scorende product ook een snelle warmtedoorgifte.”

Ingefreesde gipsplaat met twee leidingafstanden
De ingefreesde gipsplaat (freesdiepte: 18 mm) beschikt over twee leidingafstanden, een van 167 en een andere van 125 mm, afhankelijk van de berekeningen van de warmteinstallatie, voor het aanbrengen van verwarmingsleidingen van 16 mm in de leidingsleuven. De platen zijn beschikbaar in een rechthoekige vorm (1000 x 500 x 25 mm) en een ronde vorm (500 x 500 x 25 mm) voor specifieke legschema’s.
Interessant om tot slot iets dieper op in te gaan, is de uitzonderlijke ecologische en circulaire kant van het vloerverwarmingselement. De plaat bestaat uit gips en cellulosevezels, die volledig gerecupereerd zijn.

Gemaakt uit gerecycleerd materiaal
“Op onze hoofdzetel in Wijchen, nabij Nijmegen, komen dagelijks tonnen gips en papier, oftewel cellulose, toe die gerecycleerd worden. Er wordt dus geen nieuw basismateriaal gebruikt, wat het product uniek maakt. Het zou letterlijk kunnen dat zelfs het magazine waarin dit artikel verschijnt op een later tijdstip deel zal uitmaken van een nieuw fermacell® vloerelement”, lacht Melissa Mican. “Wie kennis wil maken met het product, raden wij aan contact met ons op te nemen en/of een afspraak te maken in onze toonzaal in Evere. Alle informatie hierover vindt men op onze website. Ik geef nog mee dat ons moederbedrijf niet enkel vloer- en wandplaten levert, maar dat wij ook actief zijn in de gevelbekleding.”

Meer informatie: www.fermacell.be