Onafhankelijk Franco-Benelux vakblad
  • Nederlands
  • Français
Onafhankelijk internationaal vakblad
  • English
U bevindt zich hier:Gastsprekers»Nieuwe accu-plintenzaag SYMC 70 van Festool kan elke hoek aan
donderdag, 28 september 2023 06:07

Nieuwe accu-plintenzaag SYMC 70 van Festool kan elke hoek aan

Dossier Batterij-aangedreven afkort- en verstekzaagmachines op de werf

Floor Forum nr 164, september 2023

Hinderlijke kabels zijn Voltooid Verleden Tijd
Tijdens deze zomer in Stuttgart gehouden Experience Days pakte Festool deze uit met een spectaculaire nieuwe accu-plintenzaag. Met de SYMC 70 zaag je plinten twee keer zo snel als met een afkortzaag op maat, precies en zonder rekenwerk. Wat deze accu-plintenzaag, die vanaf oktober beschikbaar is, voor jou kan betekenen, leggen we je hieronder uit.

Hét grootste voordeel is uiteraard dat er niet langer het nadeel is van het gebruik van hinderlijke kabels die een vlotte voortgang van het werk storen. Bij dit nieuwe toestel kunnen binnen- en buitenhoeken met behulp van de afschuining gemakkelijk worden opgenomen en overgebracht naar een symmetrisch lopend aanslagsysteem. Je zaagt dus met één instelling beide plinten met hoekdeling precies passend op maat. De rollen brengen de accu-plintenzaag in een mum van tijd in de juiste positie, wat in combinatie met het dubbele accusysteem zorgt voor maximale mobiliteit.

Uiterst eenvoudig en precies zagen
Het doel van Festool is het zagen met hoekdeling zagen zo eenvoudig en precies mogelijk maken. Tijdens demonstraties werd duidelijk dat dit met de nieuwe accu-plintenzaag SYMC 70 geen loze bewering is. Dankzij een meegeleverde zwaaihaak voor de overname van binnen- en buitenhoeken kunnen hoeken wel degelijk eenvoudig overgenomen en overgebracht worden. Met de SYMC 70 zaag je door het symmetrisch lopende aanslagsysteem ook duidelijk exact hoekdelend.

“Passende plinten kunnen in een handomdraai in elke hoek op maat gezaagd worden”, verduidelijkt Adriano Pulverenti op het hoofdkwartier van Festool België in Groot-Bijgaarden. “Bij het dagelijks werk maken de vast gemonteerde wielen het gemakkelijker om de zaag snel en moeiteloos uit te lijnen. Dankzij de wielen past de zaag zich snel en gemakkelijk aan de gebruiker en de plinten aan, waardoor er ook in kleine ruimtes efficiënt gewerkt kan worden.”

In het dagelijks gebruik toont de SYMC 70 zich een krachtige en tegelijkertijd duurzame partner. De machine krijgt dit voor elkaar door de combinatie van een koolborstelloze EC-TEC-motor met een dubbel accusysteem (2x 18V). Er zijn ook tal van slimme details zoals een gebruiksvriendelijk schakelaarconcept en een LED-schaduwlicht voor de weergave van de zaagsnede, dat een ideale workflow garandeert. Voor stofarme werkzaamheden ook zonder mobiele stofzuiger vangt een aparte stofopvangzak het stof direct op waar het ontstaat.

Bediening links- én rechtshandig
De SYMC 70 kan zowel links- als rechtshandig bediend worden. De schakelaar en greep werden centraal geplaatst en daardoor is zowel de bediening met rechts als links op dezelfde wijze comfortabel.
“Typisch voor Festool zijn perfecte zaagresultaten”, gaat de heer Pulverenti verder. “De hoogwaardige zaagbladen zijn precies afgestemd op de zaag en het materiaal en de SYMC 70 beschikt over synchroon zwenkbare aanslagen voor exact hoekdelende zaagsneden. Buitenhoeken tot 60 en binnenhoeken tot 68 graden kunnen moeiteloos worden bereikt met slechts één instelling. De combinatie van dubbel accusysteem (2 x 18 V) en koolborstelloze EC-TEC-motor geeft de SYMC 70 maximaal uithoudingsvermogen en kracht.”

Dubbel accuvermogen
Zoals we al eerder aangaven is de SYMC 70 vrij van lastige kabels, en dit dankzij het dubbele accuvermogen, waardoor hij volledige bewegingsvrijheid op locatie garandeert. Er is verder een eenvoudige ontgrendeling van de inschakelblokkering met één hand, met de tweede veilig op het werkstuk. Daartoe opent de beschermende kap automatisch wanneer de kop wordt neergelaten. De wielen brengen de werktafel van de SYMC 70 precies op de hoogte van een Systainer SYS 3 M 137. Deze kan zo als werktafel gebruikt worden, en lange werkstukken worden veilig ondersteund. Er is tot slot ook nog een variabele voorinstelling van het toerental om afgestemd op het materiaal te werken.