Onafhankelijk Franco-Benelux vakblad
  • Nederlands
  • Français
Onafhankelijk internationaal vakblad
  • English
U bevindt zich hier:Gastsprekers»Twee technologieën in één enkel systeem: Wintersteiger biedt een compleet concept voor het reinigen en repareren van houten oppervlakken
donderdag, 28 september 2023 06:05

Twee technologieën in één enkel systeem: Wintersteiger biedt een compleet concept voor het reinigen en repareren van houten oppervlakken

Dossier Aanbieders van opstop-/reinigingsmachines en vulmiddelen

Floor Forum nr 164, september 2023

Op de productielijn, die bestaat uit een Preclean TRC met vier modules voor het voorreinigen van houten platen en twee Panel 3TH TRC's voor het herstellen van defecten, worden alle verwerkingsfasen volledig automatisch uitgevoerd. Bijkomende processen zoals lossen, laden, scannen en analyseren worden parallel aan de defectbehandeling uitgevoerd. Met deze gecombineerde installatie streeft Wintersteiger naar een optimale materiaalstroom.

Voorreiniging: behoud van natuurlijke contouren.

Tijdens de eerste fase worden de houten planken gereinigd met de automatische TRC Precleaner. Beschadigde delen worden tijdens dit proces verwijderd.

Een bijzonder kenmerk van de TRC Preclean is dat de natuurlijke contouren van de defecten behouden blijven. Dit is waar de door Wintersteiger ontwikkelde defectscanner om de hoek komt kijken: deze meet de defecten nauwkeurig, waarna het freesgereedschap wordt geselecteerd op basis van hun grootte en vorm om de contouren nauwkeurig in meerdere assen te volgen. Andere voordelen van automatisch reinigen zijn een constante kwaliteit en een hoge veiligheid tijdens het werk: operatoren hoeven niet langer te werken met persluchtfrezen of soortgelijke gereedschappen.

De volautomatische TRC Preclean heeft een modulair ontwerp en is verkrijgbaar in verschillende uitbreidingsniveaus.

Reparatie: nauwkeurig meten van defecten.

Na het reinigen worden de planken gerepareerd in de volautomatische TRC Panel houtreparatie-installatie. Dit systeem verwerkt geen afzonderlijke stukken, maar meerdere lagen. Dit betekent dat de planken in één enkele laag op elkaar worden uitgelijnd.

Het sleutelelement van alle TRC-installaties is de door Wintersteiger ontwikkelde 3D-scanner. De defectanalyse wordt niet uitgevoerd door het vergelijken van modeldatabases, voor elk blad wordt integendeel een nieuwe defectberekening uitgevoerd. De scanner detecteert defecten vanaf 0,5 mm (knoopomvang-Ø, scheurwijdte, enzovoort) en de scansnelheid is ongeveer 72 m/min. Dankzij de specifieke software van Wintersteiger worden de gedetecteerde defecten snel bereikt met de injectiekoppen en worden ze met precisie verwerkt.

Automatische reparatie: wat zijn de voordelen?

Aanzienlijke besparingen op kit en mankracht behoren tot de belangrijkste voordelen. Daarnaast leidt het gebruik van TRC-installaties tot een duurzame verhoging van de kwaliteit: de handmatige reparatie van oppervlakken hangt grotendeels af van de vaardigheden van de operatoren en automatisering helpt deze verschillen te compenseren. De blaasjes die kunnen ontstaan bij handmatige reparatie worden vermeden dankzij de TRC-installaties en de speciale injectieprocedure zorgt er ook voor dat de kit beter in de defecten blijft steken.

Speciaal kenmerk van de TRC: keuze uit twee vulmaterialen.

Een belangrijk punt bij het behandelingsproces is de droogtijd. De installaties van Wintersteiger zijn in dit opzicht flexibel, met een keuze uit twee vulmaterialen.
- Thermoplastische (TH) vulstof hardt onmiddellijk uit na het vulproces: een koelplaat verlaagt de temperatuur en het materiaal kan onmiddellijk verder worden verwerkt. Vullen en koelen worden gelijktijdig uitgevoerd.
- Organisch vulmiddel (OR) wordt koud behandeld en heeft een droogtijd nodig. Deze hangt af van de grootte van het defect en dus van het volume vulmiddel dat wordt gebruikt en de dikte van de bekleding. Het drogen kan tot 12 uur duren.

Het vulmiddel wordt geleverd in een reeks standaardkleuren, met de mogelijkheid om deze aan te passen aan de wensen van de klant.

Installaties op maat van ieders behoefte.

TRC-installaties worden voornamelijk gebruikt bij de productie van parket, maar zijn ook veelgevraagd in de meubel- en platenindustrie. In deze sectoren werden al verschillende projecten gerealiseerd. Qua capaciteit biedt Wintersteiger installaties voor een breed scala aan bedrijven: van zeer kleine ondernemingen die een volume van 50.000 m² parket per jaar verwerken, tot industrieën die een volume van meer dan een miljoen m² aankunnen. De installaties zijn modulair opgebouwd en kunnen naar wens worden uitgebreid.

Via verschillende machinebouwplatforms en twee vultechnologieën kan Wintersteiger haar klanten oplossingen op maat bieden.