Onafhankelijk Franco-Benelux vakblad
  • Nederlands
  • Français
Onafhankelijk internationaal vakblad
  • English
U bevindt zich hier:Gastsprekers»Geert Van Loocke (managing director CSP Engineering)
donderdag, 28 september 2023 05:35

Geert Van Loocke (managing director CSP Engineering)

Dossier Aanbieders van opstop-/reinigingsmachines en vulmiddelen

Floor Forum nr 164, september 2023

“Met ons eigen houtvulmiddel CosmetiWood kun je als fabrikant alle uitdagingen aan”
Het in Dessel gevestigde CSP Engineering levert al sinds 1994 hoogtechnologische machines en automatiseringsoplossingen voor de verschillende stadia in de productie van houten vloeren. Het machinepark kun je opdelen in vier grote delen: verlijminstallaties, verpakkingslijnen, logistieke systemen en opvulmachines.

In vorige edities behandelden we al een aantal keren hoe CSP de markt benadert met onder meer zijn opvulmachines en hoe het zich sinds 2008 doelbewust toespitst op de nichemarkt van de parketproductie. CSP is wereldleider in het automatisch opvullen van houten onvolkomenheden door middel van de Par-filler-machine met CosmetiWood houtvuller. In dit artikel gaan we dieper in op dit houtvulmiddel, dat zowel machinaal als handmatig kan toegepast worden. Voor tekst en uitleg kloppen we aan bij managing director Geert Van Loocke.

“We zijn allang gekend voor onze opstopmachines voor de houten vloerenindustrie. Samenvattend kun je stellen dat we machines aanbieden van heel smalbanig, over de klassieke machinerie voor de houten vloeren, tot en met breedbanig”, opent de heer Van Loocke. “We kunnen breedtes aan van 70 mm en zelfs smaller tot pakweg 1,5 meter. In de lengte gaan we van 500 mm tot eindeloos, in de lengte zijn er letterlijk geen beperkingen. Daarbij gaan we van lage tot hoge capaciteit en kunnen we elke fabrikant van houten producten een machine aanbieden op zijn capaciteitswens.”

Voor klein en groot
Eerder legden we al uit hoe CSP Engineering inspeelt op de vraag naar opstopmachines voor klanten met een diverse capaciteit. Het begint bij de kleinste in de reeks, de PAR-Filler Mono, een startersuitvoering uitgerust met één applicator. Volgens de capaciteitsbehoefte worden de machines uitgebreid met meerdere koppen (>4) en/of machines in parallel geplaatst.

“Onze machines kunnen opvullen vanaf 0,2 mm en groter”, gaat onze gesprekspartner verder. “Het onderscheid met de concurrentie is dat we zowel heel kleine als heel grote onvolmaaktheden automatisch weten op te vullen en dat de technologie daarbij constant evolueert. Hierbij merk je dat de capaciteit steeds beter wordt en dat de houtvulmiddelen beetje bij beetje verbeteren. Ook het groene verhaal en het verpakkingstechnische evolueert snel. Het komt er op neer dat al wie een vraag heeft over de opvulling van hout het beste met ons contact op kan nemen. Daarbij moet je hout zien in zijn breedste vorm. We vullen veel meer op dan louter massief of engineered wood en zijn ook graag de aanstoker van de ontwikkeling van nieuwe evoluties in de markt naar andere houten componenten. Denk daarbij aan zaken als fineer of andere producten uit hout die opgestopt moeten worden.”

Houtvulmiddel CosmetiWood
De heer Van Loocke wil het vooral hebben over het houtvulmiddel CosmetiWood, een eencomponent product op waterbasis. Dit houtvulmiddel is zeer geschikt voor machinale toepassingen, maar wordt ook dikwijls manueel gebruikt. CosmetiWood gedraagt zich als echt hout. Als vulmiddel heeft het uitstekende hechtingseigenschappen, krimpt het van alle andere producten die op de markt zijn veruit het minste en is het gemakkelijk te schuren en te schaven. Bovendien neemt het product al even makkelijk oliën en vernissen op, waardoor een mooie afwerking wordt gegarandeerd.

“Belangrijk om hierbij te vermelden is dat dit houtvulmiddel sneldrogend is en dat het gebruik van drooglatten niet langer noodzakelijk is. Er zijn dus geen spacers meer nodig, maar uiteraard moet er wel een elementaire voordroging plaatsvinden”, wordt ons uitgelegd. “We zien bij het aanbrengen dat je maar een heel beperkte tijd – een tweetal minuten - nodig hebt voor het oppervlak ‘touch dry’ is. Zo kun je stapelen zonder drooglatten. Hierbij wijs ik ook op het niet te miskennen voordeel voor de klant, die een combinatie in een one stop shop-oplossing aangereikt krijgt met zowel een machine als het bijhorende houtvulmiddel op hetzelfde adres.”

We weten dat er op de markt heel veel producten met diverse eigenschappen aangeboden worden. Geert Van Loocke benadrukt hierbij vooral dat je de goedkopere houtvulmiddelen van pakweg de DIY-handel zeker niet mag verwarren met de vereisten die gesteld worden aan een houtvulmiddel dat zowel machinaal als manueel prima te verwerken valt: “Zet je alle eisen van een vloerenfabrikant op een rijtje, dan zul je vaststellen dat de lijst behoorlijk lang kan zijn. Net aan die vele en diverse eisen beantwoordt CosmetiWood, dat voor meer dan 70% uit natuurlijke ingrediënten bestaat, uitstekend. CosmetiWood moet je beschouwen als een technisch vrij complex product met een complexe samenstelling, dat aan heel veel eisen voldoet.”

Cartouches met een nieuwe dispenser
“Afsluitend wil ik nog even terugkomen op het feit dat ons opvulmiddel snel ‘touch dry’ is. Hierdoor kan je werken zonder drooglatten. Om het nadeel van het snelle drogen op te vangen, werkten we aan de creatie van een pneumatische dispenser. Zo gebruikt de persoon die met het opvulmiddel werkt altijd goed en vers materiaal.”

“Het gaat concreet om cartouches die bestaan uit een kunststoffilm, die het product maximaal zijn goede karakteristieken laten behouden. Snel ‘touch dry’ betekent dat je een snelle oppervlaktedroging krijgt en dan is het gebruik van, bijvoorbeeld, een emmer geen goed idee. Je krijgt oppervlakteuitharding en korrelvorming omdat de verwerking te traag gaat. Bij een emmer droogt het product ook uit en hebben gebruikers de neiging water toe te voegen, wat leidt tot verlies van de goede krimpeigenschappen. Naast het feit dat er bij een emmer heel veel vervelend aankoeken en aandrogen is, moet je jezelf er ook van bewust zijn dit allerminst een ecologische verpakking is: een emmer kun je niet recycleren.”

www.cosmetiwood.com