Onafhankelijk Franco-Benelux vakblad
  • Nederlands
  • Français
Onafhankelijk internationaal vakblad
  • English
U bevindt zich hier:Gastsprekers»Lena Edinger (Kleiberit)
dinsdag, 04 juli 2023 10:44

Lena Edinger (Kleiberit)

Dossier Producenten van isocyanaatarme lijmen

Floor Forum nr 163, juli 2023

“Duurzaamheid zal enkel maar aan belang winnen, wij spelen er volop op in”
Vanaf 24 augustus gelden nieuwe, aangescherpte Europese regels voor industriële en professionele eindgebruikers die werken met diisocyanaten. Voortaan mogen producten die diisocyanaten bevatten nog slechts zoals vroeger gebruikt worden als het gehalte aan vrij, monomeer isocyanaat lager is dan 0,1%. Is dit niet het geval, dan mogen producten met diisocyanaten alleen gebruikt worden als de gebruikers een training hebben gevolgd over het veilige gebruik van diisocyanaten.

Het is bijgevolg logisch dat fabrikanten op zoek gaan naar een zo eenvoudig mogelijke overgang, en dit niet enkel om een opleiding te vermijden, maar vooral ook om te zorgen voor een zo groot mogelijke milieuvriendelijkheid, gezondheid en veiligheid op het werk. Een pionier op dit vlak, die met zijn micro-emissie (ME) PUR-Hotmelt kleefstoffen een volwaardig alternatief product op de markt heeft, is het in het Zuid-Duitse Weingarten Baden gevestigde Kleiberit. Kleiberit heeft ruim 75 jaar als specialist in kleefstoffen onder de riem en is als volledig in eigen land ontwikkelend én producerend bedrijf een internationale partner voor de meest uiteenlopende industrieën, met de vloerenindustrie als een van de belangrijkste afzetmarkten. Met zijn 725 medewerkers wereldwijd, een jaarlijkse productie van ongeveer 60.000 ton kleefstoffen, een export van circa 85 % van zijn producten, ongeveer 500 actieve producten en een netwerk van 75 verkoopingenieurs wereldwijd is het onmiskenbaar een wereldleider.

Innovatieve oplossingen
De voorbije jaren was Kleiberit al intensief bezig met het sleutelen aan zijn kleefsystemen en dat leidde ertoe dat het heel regelmatig voor de dag komt met innovatieve oplossingen. Daarbij merken we lijmsystemen met bio-inhoud en micro-emissie (ME) PUR-Hotmelt kleefstoffen. In dit artikel zijn we specifiek geïnteresseerd in hoe ze de verlijming van LVT-vloeren aanpakken en hoe er ingespeeld wordt op de diisocyanaatproblematiek. In een gesprek met Lena Edinger, projectmanager hout en bouw en technisch sales assistent, krijgen we niet alleen duidelijkheid over een specifiek product voor LVT (Kleiberit PUR 716.8.00), maar werpen we ook een blik op de toekomst en hoe Kleiberit voluit gaat voor een duurzame en groene toekomst, met producten die minstens evenwaardig zijn als wat nu op de markt beschikbaar is.

“De eisen binnen de productieketens voor de productie van meubels, meubelelementen en toeleveringsproducten worden steeds strenger”, opent mevrouw Edinger. “Het is logisch dat wij hier op inspelen en dat we dit doen in onze eigen onderzoeks- en productiecentra, die je wereldwijd als een van de modernste en meest innovatieve kunt noemen. In samenwerking met een breed veld aan internationale klanten ontwikkelen we een productassortiment specifiek op maat van de eisen van de klant. De wereldwijde beschikbaarheid ervan garanderen we door een intelligent logistiek concept.”

PUR-Hotmelt Kleiberit 716.8.00
"De PUR-Hotmelt Kleiberit 716.8.00 is een mooi voorbeeld van hoe wij te werk gaan. Ten eerste volgt hier een kleine uitleg over wat PUR-Hotmelts zijn. Dit zijn chemisch reactieve systemen, met een chemische vernetting na het aanbrengen, bij de productie van vloerplaten in de fabriek. Door de chemische vernetting creëren PUR-Hotmelts eindproducten met een hoge eindprestatie op het gebied van temperatuurstabiliteit, enzovoort. Kleiberit 716.8.00 werd speciaal ontworpen voor LVT vloerbekleding. Het product werd ontworpen om de migratie van weekmakers te beheersen, wat altijd een belangrijk onderwerp is bij het gebruik van materialen zoals PVC of LVT."
In navolging van de nieuwe Europese vereisten, ontwikkelde Kleiberit de ME-types voor LVT, volledig in overeenstemming met de EU REACH-regulaties.

Micro-emissie: Kleiberit 716.8.50
"Naar aanleiding van de nieuwe regels ontwikkelden we Kleiberit 716.8.50, waarbij de 50 staat voor een micro-emissie product. Dankzij dit product kunnen we blijven garanderen dat de weekmakers die uit de vloerbekleding migreren door de lijm kunnen worden verwerkt en de lijmverbinding niet zachter maken, wat kan leiden tot delaminering. Tegelijkertijd zorgt het product ervoor dat het zacht aanvoelende gevoel van LVT-vloeren behouden blijft", verduidelijkt Lena Edinger. "Kleiberit 716.8.50 gaat nog een stap verder, want hiermee hoeven we niet meer te reageren op de nieuwe regelgeving voor diisocyanaten. Dit product blijft netjes onder de vereiste 0,1% vrij, monomeer diisocyanaat, wat betekent dat mensen ook niet getraind hoeven te worden in het gebruik van ME. Het diisocyanaatgehalte is zelfs zo laag dat er geen gevaarlijke etikettering meer op het product staat, terwijl de kwaliteit van de lijmen net zo goed is als voorheen. En belangrijk voor de klant: hij hoeft helemaal niets aan zijn eigen machinelijn te veranderen om deze ME-producten te kunnen gebruiken. Je zet gewoon nieuwe trommels op je machine en werkt verder zoals voorheen."

"We zijn erg trots op deze innovatie, die we anderhalf jaar geleden lanceerden. Het is een geweldige prestatie, nadat we vier jaar geleden al onze Kleiberit 716.8.00 voor LVT lanceerden. Zelfs voordat de EU met de nieuwe regels kwam, ontwierpen we al producten die Micro-emissie waren, omdat we ons er al lang van bewust waren dat isocyanaat overgevoeligheid van de huid en luchtwegen kan veroorzaken. Daarom hebben we nu al zo'n 30 ME-producten in ons assortiment, wat illustreert dat proactief zijn wel degelijk loont."

Bio-based en recycling
We vernemen vervolgens dat de evolutie allesbehalve afgelopen is bij Kleiberit. Wel integendeel: omdat duurzaamheid in de toekomst duidelijk alleen maar aan belang zal winnen, maakt het bedrijf hier optimaal gebruik van om ook op het gebied van duurzaamheid marktleider te zijn en te blijven. Daarom ontwikkelt het biogebaseerde materialen en experimenteert het ook met lijmen op basis van gerecycled materiaal (PET).

"We beginnen afstand te nemen van op fossiele brandstoffen gebaseerde producten en verkennen elke dag nieuwe denkpistes," concludeert Lena Edinger. "We lanceerden zelfs al een hybride product, gecombineerd met ME-technologie, gebaseerd op 35% biogebaseerde materialen, en daar houdt het niet op. We kijken ook hoe we zoveel mogelijk grondstoffen van zo dichtbij mogelijk kunnen betrekken, waarbij we dus absolute prioriteit geven aan grondstoffen uit onze eigen EU. En natuurlijk sleutelen we verder aan het Kleiberit-programma, waarmee we de CO2-uitstoot nog verder kunnen terugdringen."