Onafhankelijk Franco-Benelux vakblad
  • Nederlands
  • Français
Onafhankelijk internationaal vakblad
  • English
U bevindt zich hier:Gastsprekers»Dominique Vittot ( President van CardoTech)
dinsdag, 04 juli 2023 10:31

Dominique Vittot ( President van CardoTech)

Dossier Producenten van structureerborstels voor houten vloeren

Floor Forum nr 163, juli 2023

"Zonder ontwrichting komt er geen grote vooruitgang: zelfs na 134 jaar is dit nog steeds een opwindende business!
De kans is groot dat het Franse bedrijf CardoTech de eretitel ‘eerste in Europa opgerichte borstelfabriek die nog steeds actief is’ in de wacht sleept. Het is 134 jaar geleden, in 1889 om precies te zijn, dat Ernest Cardot een familiebedrijf in industriële borstels oprichtte in de Haute-Saône. Vandaag, zes generaties later, is het bedrijf nog steeds een kleine of middelgrote familieonderneming. Het is alleen niet meer gevestigd waar het allemaal begon. Alle activiteiten vinden nu plaats in Sainte-Hélène, een dorp tussen Dijon en Lyon in Bourgondië.

Metaal, hout en plastic
Er is in de loop der jaren veel veranderd. Borstelgereedschap kan nog steeds worden gemaakt volgens specifieke specificaties, maar dat maakt een einde aan vergelijkingen met het eind van de 19de eeuw. Vandaag de dag worden borstelgereedschappen gemaakt voor alle sectoren, voornamelijk voor de oppervlaktebehandeling van metaal, hout en kunststof. De export was goed voor 30% van de verkoop in 2022. De producten worden niet alleen naar Europa geëxporteerd, maar ook naar Canada, Thailand, China, India, enzovoort. CardoTech is sinds 2002 ISO9001 gecertificeerd.

Dominique Vittot leidt ons rond in diens bedrijf, dat 15 werknemers telt. Hij is niet alleen de voorzitter maar ook de echtgenoot van Sandrine Chainard, 5de generatie algemeen directeur. Beiden zullen op middellange termijn de leiding overdragen aan Bastien, de 6de generatie, die sinds vier jaar als leerling-ingenieur bij CardoTech werkt. Tijdens het gesprek benadrukte Dominique Vittot, die trots is op de ontwikkeling van het bedrijf, dat differentiatie wordt bereikt door waarde toe te voegen voor de klant, mede dankzij gepassioneerde medewerkers.

15 medewerkers - 15 kwaliteitsmanagers
"Onze 15 medewerkers zijn allemaal verantwoordelijk voor kwaliteit," zegt hij. "En ja, onze primaire doelstelling is om de grootste toegevoegde waarde te bieden die onze klanten verwachten van een borstelfunctie. Om dit te doen, stellen we individuele vragen. Wat willen ze bereiken? Is dat vooral kwaliteit, de levensduur van het borstelgereedschap, de totale kosten van de functie of het trainen van operatoren in het optimale gebruik van de borstelmachine en het borstelgereedschap? Het is een benadering die een zeer diepgaande kennis vereist van de geborstelde materialen, de processen en de apparatuur ....

"Onze ontwerp- en fabricagemethoden en -gereedschappen stellen ons in staat om ons aan te passen aan een groot aantal variabelen die onze klanten vragen", antwoordt hij, "dat is ook de reden waarom onze productiefaciliteiten geleidelijk worden uitgerust met flexibele, digitale apparatuur die onze kwaliteit en productiviteit nog verder verbetert."

De CardoTech-methode in 4 fasen
De bouw van elk CardoTech-project verloopt volgens een duidelijk gedefinieerde logica. In elk project worden vier fasen overwogen: "De eerste fase begint bij de allereerste vergadering. Dan kijken we hoe we rekening kunnen houden met de behoefte aan toegevoegde waarde van onze klant. Tegelijkertijd onderzoeken we de productieomgeving waarmee we te maken hebben. Vervolgens komt de pre-projectfase, die leidt tot ons voorstel en de bijbehorende prestatieverplichting. De derde fase is het ontwerp en de productie van de borstelgereedschappen in onze werkplaatsen in Sainte-Hélène, en de allerlaatste fase is de installatie van de borstelgereedschappen op de apparatuur van onze nieuwe klant, ongeacht het merk borstel, gevolgd door testen totdat de gewenste resultaten zijn bereikt. Indien nodig volgt er daarna nog een trainingsfase voor de machineafstellers".

Oppervlaktebehandeling van hout
De manier waarop CardoTech de houtindustrie bedient, interesseert ons het meest. We weten dat CardoTech al sinds 1998 actief is op het gebied van de oppervlaktebehandeling van hout. Tot de klanten behoren alle betrokkenen in de houtindustrie, zoals zagerijen, schaverijen, schrijnwerkers, installateurs, timmerlieden, huizenbouwers en natuurlijk parketteurs. Borstelgereedschap voor de houtsector vervult verschillende functies: structureren, egreneren en coatings verdelen.

"Het is belangrijk om op te merken dat we ons ervan bewust zijn dat onze klanten waarschijnlijk in een rationalisatiefase zitten. Daarbij zijn ze op zoek naar manieren om zich te onderscheiden: door het type vloer, door kwaliteit of waar voor je geld, door te werken aan het verhogen van de productiviteit, enzovoort. Binnen deze kaders moeten de processen van structureren en egreneren volgen. We hebben het dan over punten als fijnere borstelresultaten, hogere snelheden, hogere mechanische belastingen en hogere temperatuurstijgingen van gereedschap en borstel, een gewenste langere levensduur van gereedschap en borstel, ..."

Hout structureren
Tot slot willen we natuurlijk graag weten hoe CardoTech specifiek het structureren van hout aanpakt. Wat zijn de do's en don'ts?
"Je moet er altijd rekening mee houden dat we de zachte nerf van het hout openen. Daarna 'bewerken' we het geleidelijk totdat we het gewenste structureringsniveau hebben bereikt. We kunnen onderscheid maken tussen verschillende niveaus van structurering: het gaat van zwak, over middelmatig tot sterk. Voor alle duidelijkheid: als het gaat om het structureren van hout, hebben we het bij CardoTech niet over een borstel op plastic naven, die zijn uitgerust met tot de helft minder draden dan metalen naven. We hebben het ook niet over lineaire borstelstrips die in een cilindrische huls glijden, of reliëfgereedschappen die de natuurlijke houtnerf over het hoofd zien. Nee, we hebben het over een specifiek borstelgereedschap dat gemaakt is van een metalen as of naaf, die we strippen zodra het borstelgereedschap versleten is, en vervolgens opnieuw uitlijnen en balanceren. De kwaliteit van de draden en schuurkorrels is ook erg belangrijk. Sinds enkele jaren gebruiken we zelfslijpende keramische korrels."

"Afhankelijk van de verwachte toegevoegde waarde passen we de draadsoorten aan, de verpakkingsdichtheden, de draadlengtes, soms mengen we twee draden in dezelfde gereedschapborstel, enzovoort. Wanneer we de gereedschapborstels op de borstelmachine opstarten, passen we ook de snelheden en draairichting aan. Hetzelfde geldt voor de aanvoersnelheden van de bladen in de borstelmachine en ook voor de penetratiegraad van de gereedschapborstels in het hout."