Onafhankelijk Franco-Benelux vakblad
  • Nederlands
  • Français
Onafhankelijk internationaal vakblad
  • English
U bevindt zich hier:Gastsprekers»Orlando Rocque en Norbert Lauhoefer (Carl Prinz GmbH)
dinsdag, 04 juli 2023 08:42

Orlando Rocque en Norbert Lauhoefer (Carl Prinz GmbH)

Dossier Producenten van plinten gemaakt met vinyl of laminaat inleg

Floor Forum nr 163, juli 2023

“Wij zijn een fabrikant van functionele producten, met een focus op duurzaamheid en herbruikbaarheid”
De kans is (heel) klein dat je nog nooit hoorde van Carl Prinz GmbH & Co. KG. Dit middelgrote familiebedrijf, gevestigd in het Duitse Goch, staat wereldwijd bekend als fabrikant van profielsystemen in de sector van de vloerbekledingstechnologie. In samenwerking met partners in de industrie, handel en het bedrijfsleven creëert de ontwikkelingsafdeling van Prinz innovatieve producten die het leggen van vloerbekleding vereenvoudigen, hun visuele impact perfectioneren en geschikt zijn voor universeel gebruik.

Als gastspreker is Carl Prinz een van de beste partners die we ons hadden kunnen wensen. Dit bedrijf zet dankzij zijn baanbrekende productsystemen immers nieuwe standaarden in de vloer-, wand- en plafondsector.

Tijdens een gesprek met internationaal verkoopdirecteur Orlando Roque en technisch applicatiemanager Norbert Lauhoefer willen we meer te weten komen over de profielsystemen die Carl Prinz op de markt brengt. Onze gesprekspartners beginnen hun presentatie met een verwijzing naar het leidende principe van het bedrijf: 'Sterke contacten. Slimme technologie'.

"Wij zijn gespecialiseerd in de ontwikkeling van intelligente profielsystemen voor vloeren en wanden. Gebruiksvriendelijkheid, veiligheid en een perfect ontwerp hebben altijd de hoogste prioriteit", zegt Orlando Roque. "Bij Prinz omvat de procescompetentie alle ontwikkelings-, test- en productiestappen vanaf het eerste idee tot aan de lancering op de markt. Op die manier kunnen we veranderingen in de markt direct begeleiden, reageren op individuele verzoeken van klanten en een langdurig hoge kwaliteit garanderen."

"Wanneer we productsystemen ontwikkelen, moeten ze geavanceerd, veilig en duurzaam zijn", voegt Norbert Lauhoefer toe. "Ze moeten tijdbesparend en eenvoudig te installeren zijn."

Enorm groot gamma
Wanneer je naar het gamma kijkt, merk je meteen hoe uitgebreid het is. Prinz produceert uitsluitend aluminium profielen, vooral meerdelige profielen voor laminaat, parket en LVT.

"Ons kernassortiment plinten is onderverdeeld in de clipsplinten 354 tot 359, met en zonder kabelgeleiding 350, 352 en 362", legt de heer Lauhoefer uit. "Er zijn ook aluminium plinten voor directe montage, waarmee ik bijvoorbeeld gelijmd bedoel, met vlakke inzetstukken, zoals voor LVT en LVT Click 378 tot 379. Er is eveneens de mogelijkheid om parket of laminaat vloerbekleding te integreren in een hoekprofiel 375, 376, 377, 386, 387, 388 en 389."

"Clipsen betekent dat de plinten worden geïnstalleerd op een speciale kunststof clip, gebaseerd op onze ervaring met clipsprofielen zoals het PROFI TEC profiel. Ze zijn dus ook omkeerbaar. Voor deze plinten bieden we de klant tevens geprefabriceerde binnen- en buitenhoeken, evenals eindstukken en in sommige gevallen ook slangafdichtingen om loopgeluiden en het binnendringen van vocht onder de plint te minimaliseren. Het assortiment omvat basisprofielen met hoogtes van 60, 70, 80 en 100 mm en breedtes van 10 en 13 mm. Er is gedeeltelijk ook de mogelijkheid om ze uit te rusten met een LED-strip. De gebruiker heeft de keuze om de plinten vlak met het oppervlak te gebruiken of als opbouwinstallatie. Naast het uitgebreide assortiment aluminium plinten bieden we onze klanten ook MDF en kunststof plinten aan, zodat ze een zo breed mogelijke keuze hebben."

Strategie
We willen meer weten over de plintenstrategie van het bedrijf, zowel in eigen land als in de Benelux en wereldwijd. En wat zijn de plannen voor de toekomst?

"Prinz is internationaal al erg actief, maar vooral in de Europese grenslanden zijn we succesvol vertegenwoordigd in de vakhandel", vertelt de heer Roque. "Natuurlijk willen we dit verder uitbreiden en daarbij richten we ons op houtspecialisten, retailers en alle groothandels op het gebied van interieur en vloerbekleding."

"In verband met de toekomstplannen moet ik benadrukken dat we ons vooral richten op plaatsingsmaterialen met een lage emissie. Er komen geen bijzondere innovaties op het gebied van vloerbekleding, de focus ligt momenteel op de verticale bouw. We merken dat de ontwikkelingen op het gebied van wandbekleding en akoestiek ook meer aandacht krijgen van de vloerbekledingsfabrikanten. Prinz heeft al een assortiment wandprofielen uit één stuk, bijvoorbeeld voor wandbekleding met een materiaaldikte tot 4,5 mm, maar binnenkort mag je een productuitbreiding verwachten. Omdat deze profielen nog in ontwikkeling zijn, kunnen we op dit moment nog niet te veel verklappen. We willen ook met verrassingen kunnen komen op Domotex 2024..."

Wel of geen inlays
Omdat de focus van het dossier van deze editie op inlays ligt, vragen we Carl Prinz naar zijn mening over de inlegopties. Is dit nog steeds populair? En hoe speelt het bedrijf precies in op deze vraag?

"Prinz produceert al vele jaren aluminium plinten voor de installatie van vloerbekleding van 2 tot 5 mm. Deze plinten doen het nog steeds goed, vooral in de contractsector", opent Norbert Lauhofer. "De afgelopen twee jaar breidden we het assortiment uit. Omdat LVT- en SPC-vloerbekleding nu ook in badkamers wordt gelegd en hier, vooral in verhuurde ruimtes, de bestaande vloerbekleding en de bestaande tegelbodems niet verwijderd kunnen of mogen worden, heeft Prinz de plinten 369 en 370 ontwikkeld op basis van de tapijtrenovatiestrip. Dit profiel kan eenvoudig met montagelijm op de gereinigde tegelbasis worden gelijmd en vervolgens aan de voorzijde worden voorzien van een strook vloerbekleding. De minimale hoogte is 40 mm en er zijn geen bovengrenzen. Als je verhuist, kan het hele systeem eenvoudig worden verwijderd. Hetzelfde geldt voor onze plint 390, die het mogelijk maakt om parketvloerbekleding inlays tot 16 mm dik in te voegen om 100% hetzelfde decor van de vloerbekleding te hebben als een plint."

"Als we het hebben over plinten met de mogelijkheid om vloerbekledingsstroken in te voegen, merken we dat LVT Dryback vloerbekleding met een dikte van 2 tot 2,5 mm het vaakst wordt geïnstalleerd in de commerciële sector", pikt Orlando Roque in. "De vraag naar smalle plinten is hier navenant hoog. In de kantoor- en hotelbouw wordt duidelijk de voorkeur gegeven aan clipsplinten. In de woningbouw zijn het meer de Click LVT- en SPC-bekledingen met diktes van 4 tot 5 mm waar de vraag naar plinten met de juiste inlegmogelijkheid evenredig hoog is. Hier zijn kunststof en MDF plinten net zo vaak in trek."

Sommige zaken zijn niet meer dan ‘nice to have’
We vragen waarom Carl Prinz geen afgewerkte plinten met inlays op de markt brengt. Onze beide gesprekspartners reageren alsof ze gestoken worden door een wesp: dit is niet onze business!

"Als je het hebt over inlegwerk, dan bedoel je wellicht hout- of steeninserts die geïntegreerd zijn in de profielen. Er zijn fabrikanten die Swarovski-stenen in hun profielen inbouwen om een uitzonderlijke markt aan te spreken. Wij noemen dat niet meer dan een 'nice to have'”, zegt Orlando Roque stellig. "Wij zien onszelf als een fabrikant van functionele producten met een focus op duurzaamheid en herbruikbaarheid. Daarom gebruiken we voor clipsystemen alleen kunststof clips en geen aluminium, dat na demontage niet meer gebruikt kan worden. Onze focus ligt hierbij op het leveren van veilige systemen, zonder de pretentie uitzonderlijk te zijn!"

Tot slot willen we ook iets meer weten over hoe Carl Prinz zijn plinten afstemt op de vloeren. Hoe pakt Prinz dit praktisch aan?

"We geven onze klanten de mogelijkheid om te kiezen uit een groot aantal geanodiseerde tinten en kleuren door middel van poedercoating", besluit Norbert Lauhoefer. "Houtdecors kunnen worden gekozen in ons kunststof- of MDF-assortiment. Voor aluminium plinten zijn meer puristische kleuren zoals zilver of mat roestvrij staal in trek. Bij plinten met de optie om vloerbekleding in te voegen, ontstaat het decor door de ingevoegde strip. Bovenal zorgen we ervoor dat de plinten de noodzakelijke randvoegen voldoende breed afdekken en er niet te lomp uitzien."