Onafhankelijk Franco-Benelux vakblad
  • Nederlands
  • Français
Onafhankelijk internationaal vakblad
  • English
U bevindt zich hier:Gastsprekers»Anthony Denoyel (CEO Floorconcepts)
donderdag, 25 mei 2023 10:08

Anthony Denoyel (CEO Floorconcepts)

Dossier Volg de trainingen die u worden aangeboden, producenten nodigen uit !

Floor Forum nr 162, mei 2023

“De ideale training is er een waarvan alle deelnemers iets opsteken, ook wijzelf!”

Wanneer het over trainingen voor professionals gaat, is het een goed idee om even te bekijken hoe het in Oostende gevestigde Floorconcepts dit aanpakt. In de sector is Floorconcepts immers al vele jaren gekend voor de manier waarop het zijn knowhow en kennis deelt met zijn klanten. Dat doet het bedrijf zowel op verplaatsing als in het eigen bedrijf.

De concrete aanleiding waarom we uitgerekend nu bij Floorconcepts aankloppen, is het nieuws dat het door CEO Anthony Denoyel geleide bedrijf heel vergevorderd is met de bouw van een gloednieuw trainingscentrum waar opleidingen op maat zullen worden aangeboden. Deze trainingen behandelen vooral het praktisch gebruik van de producten die Floorconcepts verdeelt, met WOCA en STAUF op kop.

Officiële opening nieuw trainingscentrum
“Er wordt hier en daar beweerd dat we ons nieuwe trainingscentrum nog voor de zomer in gebruik zullen nemen, maar dat klopt niet. We mikken op een officiële opening net na de zomervakantie in september”, opent Anthony Denoyel. “De ruwbouw is inmiddels klaar en eind vorig jaar verlieten we al ons oude pand. We hadden al in de nieuwe gebouwen moeten zitten, maar vooral omdat er nogal wat bouwmaterialen laattijdig geleverd werden moesten de plannen een beetje opgeschoven worden.”
De voorbije tijd pakte Floorconcepts graag uit met roadshows, vooral dan bij de klanten. Opvallend ook is een regelmatige aanwezigheid in Wallonië. Franstalige klanten worden onder meer opleidingssessies aangeboden in een opleidingscentrum van de Waalse overheid in Gembloux.

“In afwachting van ons nieuwe opleidingscentrum, trokken we wat meer naar de klanten: onze “roadshows” zijn hieruit gegroeid. In Gembloux blijven we ook twee keer per jaar een sessie voor Waalse klanten organiseren, omdat niet iedereen zomaar naar Oostende kan komen”, verduidelijkt de heer Denoyel. “Niet dat de afstand zo vaak een probleem is. We organiseren nu al 12 jaar opleidingen en stellen vast dat mensen zelfs uit Limburg met de trein naar de kust afzakken voor een trainingssessie. Daarbij gaat het niet louter om parketteurs. Zo zijn, bijvoorbeeld, mensen uit de verfsector welkom, houthandels met een toonzaal, rayonverantwoordelijken van DHZ-zaken, enzovoort…”

Gericht op brede waaier vakmensen
Dé vraag die zich opdringt bij dat laatste hoeft nauwelijks gesteld te worden: waarom ga je zo breed?
“Kruisbestuiving is het magische woord”, horen we. “Wanneer we intern een opleiding geven, praten de mensen ook met elkaar en dat zorgt ervoor dat men elkaar naar een hoger niveau tilt. Ja, ook wijzelf, wij steken op onze beurt heel wat op van hùn ervaringen te velde.”

“Wat we vooral geleerd hebben van deze opleidingen, die ik trouwens zoveel mogelijk zelf probeer te doen, is dat je de monoloog moet vermijden. Je moet integendeel luisteren naar de probleempjes van je klanten, die niet altijd parketteurs zijn. Breng je verschillende sectoren samen, dan kan je per opleiding ook dieper ingaan op diverse concrete voorvallen, al zie je wel dikwijls dezelfde vragen terugkomen. Een voorbeeld van zo’n opmerking? Stel: een klant kiest in je toonzaal een kleur voor zijn vloer. Die kleur wordt aangebracht en dan stelt men vast dat het niet 100% hetzelfde is als wat hij of zij zag. Dan leggen wij uit hoe dat komt en hoe je zelf je klant op voorhand moet voorbereiden op een mogelijk afwijkend eindresultaat. We verduidelijken hoe het kan liggen aan de manier van schuren, aan de schuurkorrel, of het hout na het schuren al dan niet bevochtigd werd waardoor de poriën opentrekken,…”

We willen uiteraard weten hoe de opleidingen eruit zien. Zijn die altijd dezelfde? En steekt er een vaste frequentie in?
Anthony Denoyel: “Er steekt natuurlijk wel een rode draad in elke opleiding, maar geen enkele invulling van een training is dezelfde. Twee voorbeelden: men kan specifiek geïnteresseerd zijn in vlekken en oplossingen ervoor of er wordt uitleg gegeven over de verwerking van nieuwe producten. Wij gaan dan specifiek hier op in, maar nemen de opmerkingen wel mee naar toekomstige opleidingen, zodat trainingen continu evolueren. Soms nemen we ook supertips van klanten mee in latere organisaties en creëer je letterlijk een hybride oplossing.”

Opleiden moét interactief
“Het allerbelangrijkste is dat je ervoor moet zorgen dat het nooit saai wordt, dat je interactief opleidt. Dat is iets wat in onze nieuwe gebouwen nog meer centraal zal staan omdat we daar de mensen zélf meer zullen laten doen en het absoluut niet blijft bij louter demonstreren. Dergelijke doe-momenten proberen we ook op verplaatsing zoveel mogelijk in te bouwen. Neem nu Gembloux: daar trekken we met een bestelwagen naartoe met zoveel mogelijk materiaal. Dat heeft uiteraard nog altijd zijn beperkingen, we kunnen niet àlles uit onze 400 m² grote opleidingsruimte meenemen. Hebben we iets niet ter beschikking, dan noteren we de naam van de klant en zorgen we achteraf voor feedback.”

“Om ook nog even te antwoorden op de vraag naar de frequentie: het leeuwendeel van de opleidingen heeft te maken met producten van WOCA. Hierbij mag je uitgaan van een verhouding van ongeveer vier keer per maand opleiding WOCA, tegen één keer om de twee maanden een opleiding STAUF. De reden voor deze discrepantie is simpel: als er problemen zijn, hoef je die meestal niet bij de lijm te zoeken.”

We draaien even de klok terug en gaan vele jaren terug in de geschiedenis. Hoe komt het dat Floorconcepts al zo vroeg zo zwaar axeerde op opleidingen?
“Hiervoor moet ik je nog verder terug in de tijd nemen. 22 jaar, meerbepaald, naar toen ik begon met Trip Trap WOCA”, lacht Anthony Denoyel. “We gaven in de toen in Brugge gevestigde firma al een minimaal aantal opleidingen en stelden vast dat het opbrengt als je mensen je verhaal toont. Aanvankelijk boden we die opleidingen louter ’s avonds aan, maar door het stijgen van de vraag kwamen er ook trainingen overdag. In 2010 verhuisden we naar Oostende, waar er een écht opleidingscentrum kwam en zo ging de bal steeds harder aan het rollen…”

Datum opening: a work in progress
Er rest enkel nog dé belangrijkste vraag: wanneer is de officiële opening van het nieuwe opleidingscentrum gepland?

“Ik moet je voorlopig teleurstellen, een vaste datum prikten we nog niet”, rondt de CEO af. “We zijn achter de schermen wel al volop bezig met de voorbereiding en je mag er zeker van zijn dat de klanten tijdens de officiële opening in de watten zullen gelegd worden!”