Onafhankelijk Franco-Benelux vakblad
  • Nederlands
  • Français
Onafhankelijk internationaal vakblad
  • English
U bevindt zich hier:Gastsprekers»Sandy Van Der Vreken (Festool)
donderdag, 25 mei 2023 10:02

Sandy Van Der Vreken (Festool)

Dossier 18 en 54V batterijaangedreven machines

Floor Forum nr 162, mei 2023

“Alle 18V modellen die wij uitbrengen, hebben dezelfde kracht en uithoudingsvermogen als machines op netstroom”

Wil je het over batterij-aangedreven machines voor gebruik op de werf hebben, dan kom je al snel uit bij Festool. Dit bedrijf maakt er immers al vele jaren geen geheim van dat het voluit gaat voor het op de markt brengen van intelligente accu-oplossingen, in het bijzonder dan voor de vakman. Hierbij streeft het naar een zo perfect mogelijk op elkaar afgestemd systeem van het elektrisch gereedschap en de daarbij horende accu(‘s).

Hoe zit met de op een parketteur gerichte accu-aangedreven 18V-modellen die Festool op de markt brengt? Voor meer informatie kloppen we aan bij Sandy Van Der Vreken, marketingverantwoordelijke bij Festool België. We hoeven mevrouw Van Der Vreken amper een vraag te stellen, het accuverhaal vertelt quasi zichzelf. In dit verhaal steekt een heel duidelijke rode draad: als Festool een 18V-machine op de markt brengt, dan moet die in principe hetzelfde werk aankunnen als de tegenhanger met snoer.

1x18V of 2x18V
“Wordt er een 18V-versie op de markt gebracht, dan moet die dezelfde kracht hebben als een machine op netstroom. Daar bestaat momenteel één uitzondering op: de schroefboor, die is er enkel in de accuversie”, opent Sandy Van Der Vreken. “Het kan uiteraard dat een snoerloze machine meer kracht nodig heeft dan je met 18V kunt bereiken. Dan is onze oplossing simpel en gaan wij voor de mogelijkheid van het plaatsen van twee 18V-batterijen. Dat is onder meer zo voor onze invalcirkelzaag, afkortverstekzaag en tafelzaag.”

“We denken daarbij trouwens niet enkel aan de machine zelf. Zo zijn ook al onze stofzuigers voorzien van twee batterijen, daar waar kracht en uithoudingsvermogen nodig zijn. Andere machines zijn met 18V al heel krachtig, daar verandert gewoon het vermogen van bijvoorbeeld 3 naar 5 ampère. In het najaar brengen we trouwens accu’s van 8 ampère op de markt, wat zorgt voor een nog groter uithoudingsvermogen.”

Dé hamvraag is uiteraard hoe Festool erin slaagt om bij al zijn accutoestellen dezelfde prestaties te bereiken. Het antwoord is kort en krachtig: dit is te danken aan de borstelloze EC-motor, die motor en accu naadloos op elkaar laat aansluiten.
“Een motor vormt het kernstuk van elk elektrisch gereedschap en heeft als onderdeel van de elektrische aandrijflijn ook een beslissende invloed op de prestaties van de machine”, vernemen we. “Bij onze elektrische gereedschappen staat ‘EC’ voor ‘Electronically Commutated’, wat een andere benaming is voor de brushless-technologie. Borstelloze motoren zijn al jaren standaard in onze sector en we gebruiken onze ervaring om voor elke toepassing in het netstroom- en accusegment de passende motor aan te kunnen bieden. Het grote voordeel van deze EC-techniek is dat er totaal geen frictie ontstaat en de energie dus 100% naar de machine zelf gaat.”

Batterij is méér dan een batterij
In één adem gaat het verhaal richting de batterijen. Bij diverse bedrijven wordt met een batterij gewerkt die past op verschillende merken. Dit is niet zo bij Festool, waarom?
“Bij ons is een batterij meer dan een batterij”, verduidelijkt mevrouw Van Der Vreken. “We hebben verschillende vormen van batterijen, die ook aangepast zijn aan de machine. Een voorbeeld: neem nu onze schuurmachines. Hierbij was het voor de hand liggende idee dat we die zo compact mogelijk zouden maken. Maar: plaats je een batterij op een schuurmachine, dan verandert het gewicht een beetje. Daarom namen we batterijen van 3 ampère op in het corpus van de machine, waardoor je die verandering niet meer voelt. De vorm van de batterij maakt het ook mogelijk om er een adapter op te zetten, zodat je hybride kunt werken, dus met snoer of met batterij.”

“Ik wijs ook specifiek op het feit dat wij all-inclusive drie jaar garantie geven op zowel de batterijen als de laders. Daarnaast beschikken onze batterijen ook over een Bluetooth®-functie. Deze batterijen maken onderdeel uit van een systeem, waartoe ook stofafzuiging behoort. De Bluetooth® die geconnecteerd wordt met een stofzuiger communiceert eenmaal de machine wordt ingeschakeld en de stofzuiger wordt automatisch in gang gestoken. Bij onze batterijen hoort daarenboven een applicatie Festool work App. Daarmee kun je alle toestellen registreren en krijg je heel wat informatie aangereikt. Zo zie je waar de batterij de laatste keer werd gebruikt en vind je alle info terug over de batterij. Is die leeg, halfvol, vol?”

“Onze laders werken met overigens met Airstream. Airstream zorgt ervoor dat je lucht van buiten gebruikt om de batterij te koelen. Het voordeel is duidelijk: je batterij koelt na gebruik veel sneller af!”

Accu-aangedreven is dé trend
Een belangrijke vraag is hoe groot het marktaandeel van accu-aangedreven toestellen de komende jaren zal worden. Het is immers duidelijk dat mobiel werken met batterij steeds meer toepassingen krijgt.

“Het snoer is niet dood, maar werken met batterij wordt wel een nog grotere trend”, benadrukt Sandy Van Der Vreken. “Wij bieden nog steeds snoerversies aan van bijna alle machines, maar merken wel dat 18V en mobiel werken meer en meer een tendens wordt. Wij vonden zelfs een oplossing voor als er geen netstroom beschikbaar is, maar je toch met snoer wil werken. Hiervoor brachten wij het SYS-PowerStation op de markt. Dit is een hele grote batterij die bestaat uit 24 batterijen, waarop je een snoeraangedreven toestel kunt aansluiten.”

Kickback stop
“Afsluitend wil ik het ook nog over iets anders hebben: onze specifieke oplossing waardoor bij boor- of zaagwerkzaamheden een ‘kickback’ of letterlijk terugslag vermeden wordt. Soms kunnen de krachten tussen het werkstuk en de machine plots zeer hoog worden, wat ernstige gevolgen kan hebben.”

“Onze nieuwe kickback-stop-technologie werd voor het eerst gebruikt bij de accu-schroefboormachines QUADRIVE TDC 18/4 en TPC 18/4 en bij de nieuwe accu-invalcirkelzaag TSC 55 K. Neem, bijvoorbeeld, een invalcirkelzaag. Als deze met hoge snelheid induikt, stijgen de krachten door de spaanvorming sterk. Vanaf een bepaald punt kan het gebeuren dat de machine schuin wegdraait. Omdat het zaagblad verder aangedreven wordt, wordt de machine naar achteren en in de richting van de gebruiker versneld, dus naar achteren ‘gekickt’. De gevolgen kunnen drieërlei zijn: je geleiderail gaat kapot, de zaagsnede op je product is fout en je kunt zelfs je handverwonden. Geef toe, een systeem dat automatisch een dergelijk terugslag tegenhoudt kun je de dag van vandaag amper nog een luxe noemen…”