Onafhankelijk Franco-Benelux vakblad
  • Nederlands
  • Français
Onafhankelijk internationaal vakblad
  • English
U bevindt zich hier:Gastsprekers»Filip D’Haeseleer en Hicham Chine (Denderwood)
dinsdag, 04 april 2023 16:12

Filip D’Haeseleer en Hicham Chine (Denderwood)

Dossier "Aanbieders van terrasvloeren in hout en composiet"

Floor Forum nr 160, februari 2023

“Na explosie van de verkoop door de pandemie is de markt voor terrashout gestabiliseerd”
Het familiebedrijf Denderwood is al meer dan een eeuw één van dé Belgische specialisten in de import en verwerking van duurzaam tropisch hardhout. Heb je het over tropisch hardhout, dan weet je dat een deel daarvan terechtkomt in de productie van terrassen. Als je deze feiten kent, is het logisch dat je voor een getuigenis in het kader van een dossier over terrasbouw aanklopt bij deze onderneming uit Erpe-Mere.

We worden te woord gestaan door CEO Filip D'Haeseleer en ‘rechterhand’ Hicham Chine. Onze openingsvraag maakt een heel kort ommetje via het composiethout. Denderwood mag dan al een ‘household name’ zijn op de markt van het exotisch hout, het blijkt eveneens decking in composiet aan te bieden. Waarom?
Filip D'Haeseleer: “Het gaat bij ons 99,9 % over hout, maar dat betekent niet dat we geen aandacht moeten hebben voor andere materialen. Wij verdelen daarom al meer dan een decennium het aanbod van UPM in de Belux. Dit bedrijf levert een ‘haute gamme’ composiet dat mooi aansluit bij ons houtaanbod.”

Hout uit de hele wereld
Over naar het tropisch houtaanbod. Speciaal aan Denderwood is dat het zijn hout betrekt uit zowat de hele wereld. Waar komen de houtsoorten vandaan en hoe groot is het aandeel daarvan op de terrasmarkt?

Filip D'Haeseleer: “Ons hout is afkomstig uit Afrika, Zuid-Amerika en Azië, we betrekken het rechtstreeks bij plaatselijke producenten. We zoeken geen leveranciers maar partners die dezelfde ideeën delen op het vlak van service, kwaliteit, duurzaamheid en betrouwbaarheid. Dit geldt zowel voor budget houtsoorten als Meranti, Sipo, Mengkulang,… als bij high-end soorten zoals Ipe, Padoek, Doussie, Afrormosia….

Hicham Chine: “Quasi het gehele aanbod is PEFC en FSC-gecertificeerd en zoniet beschikken we over allerhande certificaties die de legaliteit van ons hout staven. Dit illustreert hoezeer we inzetten op de controle van de duurzaamheid en kwaliteit bij onze leveranciers. Bij Denderwood loopt het traject letterlijk rechtstreeks van het bos tot en met de levering aan de klant.”
Filip D'Haeseleer: “Om in te spelen op het belang van terrashout: hierbij kan ik meegeven dat het bij ons gaat om 10 tot 15% van het totale zakencijfer.”

België blijft een houtmarkt
Hicham Chine: “Wij zijn gespecialiseerd in exotisch hout, maar er moet ook gewezen worden op het bestaan van thermisch behandelde lokale houtsoorten. Wij geven bewust de voorkeur aan exotische houtsoorten omdat deze onbehandeld al een natuurlijke duurzaamheidsgraad 1 hebben. Als we de carbon footprint hiervan vergelijken pleit alles voor ‘tropisch’, zelfs als dit een grotere afstand tot de markt moet afleggen.

Filip D'Haeseleer over terrassen: “Vergeet niet dat de Belgische markt een houtmarkt is. Dit in tegenstelling tot, bijvoorbeeld, Duitsland waar composiet een zeer grote rol speelt.”
Bij het buitenhout stelden we tijdens de COVID-jaren een explosie van de verkoop vast. Hoe zit het nu?

Hicham Chine: “De pandemie zorgde ook bij ons voor enorm gestegen volumes. Momenteel zien we een terugkeer naar de normale hoeveelheden van 2019. Dat is logisch, met bovendien een mondiale impact op het aankoopgedrag door het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Mensen letten meer op waaraan ze hun geld uitgeven, maar de markt is wel duidelijk gestabiliseerd nu de houtprijzen weer op een normaal prijsniveau liggen.”

“Belangrijk om nog mee te geven, is dat de wereld van het hout aan steeds meer reglementering onderworpen wordt. Zo moeten we rekening houden met een toegenomen administratieve last door de lancering van de nieuwe Cites-verordening voor bepaalde houtsoorten (Internationale conventie voor de bescherming van fauna en flora). Voor ons als importeur gaat dit vooral over de invoer van de Afrikaanse soorten Afrormosia, Padoek, Doussié en Kaya alsook de Zuid-Amerikaanse soorten Ipe en Cumaru.”

Duurzaamheid als topprioriteit
Filip D’Haeseleer: “De EU voert ook een nieuw reglement in om de ontbossing tegen te gaan en de biodiversiteit te garanderen. Dit nieuwe reglement maakt de aankoop in bossen buiten Europa strikter. Een voorbeeld: stel dat je hout wil aankopen uit Brazilië, dan moet je er in de toekomst rekening mee houden dat er geen toestemming meer zal komen als het gaat om hout dat afkomstig is van zogenaamde ‘clear cut’ of ‘niet gemanaged bos’. Dit zorgt voor een extra eis aan de inkoopzijde, maar is tegelijkertijd ook positief omdat het zich niet enkel op bosontginning richt, maar ook op ‘landgebruik’. Dit omvat zowel plantages (soja, palmolie…) als, bijvoorbeeld, vleesproductie. Eigenlijk sluit dit perfect aan bij onze filosofie, waarin duurzaamheid absolute topprioriteit krijgt.”