Onafhankelijk Franco-Benelux vakblad
  • Nederlands
  • Français
Onafhankelijk internationaal vakblad
  • English
U bevindt zich hier:Gastsprekers»Hans van Beurden (Venta Benelux)
maandag, 27 maart 2023 18:25

Hans van Beurden (Venta Benelux)

Dossier "Aanbieders van Luchtbevochtigers"

Floor Forum nr 158, november 2022

“Denk verder dan louter de houten vloer”
Op de markt van de luchtbevochtigers is het van oorsprong Duitse Venta internationaal toonaangevend, onder andere met zijn Airwasher, die Venta in 1981 uitvond. In een vorige editie spitste Hans van Beurden van Venta Benelux zich toe op het belang van het gebruik van een luchtbevochtiger bij een houten parketvloer, maar deze keer kijkt hij veel ruimer dan dat.

De reden daarvoor moet onder meer bij de begin dit jaar in Nederland aangepaste wetgeving gezocht worden. Die stelt dat alle nieuwe huizen die vanaf 1 januari 2022 worden gebouwd moeten voldoen aan diverse nieuwe voorschriften. Daarbij ontmoedigt men het gebruik van gas en verplicht men bouwheren om ofwel een warmtepomp, ofwel een warmteterugwinningsinstallatie, een zogenaamde WTW, te installeren. Laat net dat de luchtbevochtigers nog méér de wind in de zeilen bezorgen.

Te lage luchtvochtigheid
“De markt weet inmiddels dat er diverse types luchtbevochtigers bestaan die ervoor zorgen dat die prachtige houten vloer niet scheurt in zowel kleinere als grotere ruimtes. Er zijn evenwel nog veel andere redenen waarom je een dergelijk toestel maar beter in huis kunt halen. Zoals die nieuwe wetgeving, waarvan er vele elementen ook in België al gangbaar zullen zijn of in de nabije toekomst”, vertelt Hans van Beurden.

“Het belangrijkste wat je bij die nieuwe voorschriften moet onthouden, is dat zoiets onvermijdelijk zijn invloed heeft op het vochtgehalte van de lucht in de binnenruimte. Zeker omdat er daarnaast steeds beter geïsoleerd wordt en er maar weinig verse lucht aangezogen wordt, ontstaat een droge omgeving, die niet enkel nefast is voor de vloer of de houten meubelen, maar ook voor de bewoners weinig aangenaam is. De oplossing ligt voor de hand: haal een luchtbevochtiger in huis.”

Gezondheidsargumenten
Hans van Beurden wijst heel in het bijzonder op het gezondheidsaspect voor de bewoners van nieuwe of zelfs gerenoveerde huizen. Iedereen mag dan wel bezig zijn met verduurzamen en bezuinigen op het verbruik, maar dat heeft niet enkel onmiddellijke positieve gevolgen.

“Dat we verduurzamen, is uiteraard een uitstekende zaak, maar er moet toch rekening gehouden worden met een aantal zaken. Voor wie zich afvroeg waarom hij of zij zo vaak kampt met droge ogen, allergieën, geprikkelde luchtwegen, een huid die uitdroogt… geef ik graag mee dat dit gewoonweg komt door een te lage luchtvochtigheid. Ingrijpen is dus niet enkel goed voor de vloer en al het hout in huis, maar het vergroot gewoonweg ook het woon- en leefcomfort.”

“De beste reclame wordt misschien wel gemaakt door mensen die er eentje in huis gehaald hebben. Zo had ik een vriend die een nieuwbouwhuis had gebouwd en daarin wanden van oude teak liet aanbrengen. Na korte tijd hoorde hij het hout kraken en zag hij het bijna letterlijk scheuren. Uiteindelijk klopte de man bij Venta aan, schafte hij zich een luchtbevochtiger aan en de problemen verdwenen als sneeuw voor de zon. Meer nog, toen hij drie maanden later bij ons langskwam, liet hij zelfs vallen dat zijn vrouw zich thuis zoveel prettiger voelde sinds hij ons toestel in huis had gehaald. Het verwondert mij allerminst.”

“Weet je trouwens dat een luchtbevochtiger ook uitstekend is voor het verbeteren van de luchtkwaliteit zelf? Kook je, bijvoorbeeld, met olie, dan zal de geur daarvan heel lang blijven hangen. Roep je de hulp in van een Airwasher, dan is ook dat probleem van de baan. Of nog: wordt er binnen gerookt? Dan zul je vaststellen dat onze toestellen de lucht bijzonder goed filteren.”