Onafhankelijk Franco-Benelux vakblad
  • Nederlands
  • Français
Onafhankelijk internationaal vakblad
  • English
U bevindt zich hier:Gastsprekers»Patrick Welscheit (Export manager Küberit -D)
maandag, 27 maart 2023 16:26

Patrick Welscheit (Export manager Küberit -D)

Special "Duitse bedrijven gericht op export"

Floor Forum nr 157, september 2022

“Inzetten op versnelde overgang naar duurzaam produceren werpt zijn vruchten af”
Heb je het onder vloerenprofessionals over profielen, dan is de kans groot dat de eerste naam die valt die van het Duitse Küberit is. Dat is ook niet verwonderlijk. Dit 159 jaar geleden gestichte bedrijf, met hoofdkwartier in Lüdenscheid, is al decennialang marktleider als het gaat over profieloplossingen voor vloer- en wandbekledingen. Met andere woorden: dit is een meer dan geschikte gesprekspartner om het te hebben over wat er momenteel reilt en zeilt op de Duitse vloerenmarkt (en zelfs daarbuiten).

Küberit is momenteel marktleider in de productie van aluminiumprofielen voor textiele en veerkrachtige vloerbekledingen en profielsystemen voor alle harde vloerbekledingen zoals laminaat, voorbewerkt parket en massief houten vloeren. Küberit concentreerde zich op de materialen aluminium, messing en roestvrij staal. Nadat de Europese marktleiders voor laminaat, houten vloeren en veerkrachtige bekledingen klant waren geworden, had Küberit in 1990 al naam gemaakt als leverancier voor de vloerenindustrie.

Pandemie veroorzaakt hausse
Met Patrick Welscheit praten we over hoe Küberit zich nu positioneert op de Duitse - en bij uitbreiding Europese en wereldwijde - markt. De openingsvraag lag voor de hand: hoe heeft de onderneming, die naar meer dan 60 landen exporteert, zich door de Covid-pandemie geworsteld?

"Ik mag het niet hardop zeggen, maar de pandemie was voor ons een zeer succesvolle periode," antwoordt hij. "Dat is niet verwonderlijk. Plotseling zaten heel veel mensen thuis te verbouwen. Dat betekende dat de vraag letterlijk boomde."

"Wat we nu echter merken, is dat er hier in Duitsland en ook daarbuiten een terugval is in de verkoop van vloeren. We verwachten ook wat minder orders in de komende weken en maanden, maar ik denk niet dat dit een grote impact zal hebben op onze resultaten. We verwachten in ieder geval dat de balans tegen het einde van het jaar beter zal zijn. Al weet je het natuurlijk nooit..."

Omgaan met grondstoffen
De oorlog in Oekraïne en de daarmee gepaard gaande sterk stijgende energieprijzen hebben dus geen negatief effect gehad op Küberit?
"Nee, niet echt, zeker niet op het gebied van grondstoffen. Als Küberit hebben we niet alleen een grote voorraad, maar we werken ook bijna uitsluitend met Europese leveranciers, dus we hebben weinig problemen, zelfs niet met aluminium. De recente extreme stijgingen van de grondstofprijzen hebben ons wel in de problemen gebracht en die hebben we, net als alle andere fabrikanten, moeten doorberekenen in de vorm van een prijsverhoging."

"Onze klanten die met hout werken, hebben met veel grotere problemen te maken, omdat dit materiaal in grote hoeveelheden uit Rusland en Oekraïne komt. Ik heb producenten al horen beweren dat parket een echt luxeproduct zal worden en dat verbaast me niet. Zelfs laminaat wordt getroffen."

Ook de energieprijzen lijken voor Küberit niet zo'n grote impact te hebben als voor veel andere fabrikanten. Dit is mede te danken aan een verregaand programma, dat zich richt op zaken als het opwekken van eigen energie en een intern streven naar zuinigheid en recycling. Daardoor konden prijsstijgingen op een redelijk niveau worden gehouden.

Bescherming van het milieu en de hulpbronnen
Patrick Welscheit: "De energieprijs, de prijs van de grondstoffen, de gestegen transportkosten enzovoort hebben er wel toe geleid dat we de prijs iets meer dan gewoonlijk hebben moeten verhogen, maar we hebben het bescheiden gehouden. Vooral op het gebied van energie doen we veel moeite om het energie- en grondstoffenprobleem zo goed mogelijk op te vangen met diverse eigen middelen."

"Onze inschrijving voor het ECOPROFIT-programma bleek een uitstekende keuze. In het kader van het programma ontwikkelden we diverse maatregelen en zijn we erin geslaagd om in één jaar tijd 197,4 ton CO2 en 243.000 kWh elektriciteit te besparen, waardoor onze bedrijfskosten aanzienlijk zijn gedaald. Daarnaast hebben we vorig jaar 215 ton recyclebare materialen gerecycled en 75 procent gerecycled secundair aluminium gebruikt bij de productie van onze profielen en vormdelen."

"Daarnaast hebben we nog veel andere maatregelen genomen: zo zijn we in het hele gebouw overgestapt op LED-verlichting, waardoor we 80.000 kWh elektriciteit en dus 28,8 ton CO2 hebben bespaard. Ook hebben we de basislast in het hoogbouwmagazijn en in de afnamestations verlaagd, waardoor we 48.000 kWh elektriciteit en 17,3 ton CO2 bespaarden. De ruimtelijke optimalisatie van de bedrijfsruimtes resulteerde in een vermindering van het elektriciteitsverbruik met 115.000 kWh, waardoor de CO2-balans met 29 ton daalde. Daarnaast staat ook de bijkomende plaatsing van een groot aantal zonnepanelen op het dak gepland, waardoor we vanaf 2023 steeds meer CO2 zullen besparen."

"Als ik één ding duidelijk wil maken, dan is het wel dat wij ons, net als veel andere bedrijven in Duitsland, volledig inzetten voor de overgang naar niet alleen groene energie, maar totale duurzaamheid. Daarbij kijken we verder dan ons eigen bedrijf en verliezen we het milieu niet uit het oog. Daarom richten we ons bij Küberit niet alleen op de recycling van grondstoffen, maar gebruiken we sinds 2020 als profielfabrikant ook stroom uit hernieuwbare bronnen."

Afzetmarkt en het vinden van personeel
Uit het interview blijkt ook dat het bedrijf nauwelijks last heeft van de boycot tegen Rusland. 14 jaar geleden was Rusland nog zijn grootste exportmarkt, maar tegenwoordig ligt de focus vooral op export naar Europa en dan nog specifiek overzee.

"We willen de Europese markt verder consolideren en uitbreiden, waarvoor we de eerste stap al hebben gezet en onze nieuwe internetplatforms in de toekomst in andere talen zullen worden aangevuld. Net als bij zoveel andere ondernemers lijkt het vinden van voldoende mensen, vooral technisch opgeleide mensen, het probleem te zijn. Er is gewoon te weinig aanbod om aan onze vraag te voldoen", antwoordt Patrick Welscheit. "Daar komt nog bij dat de problemen voor ons nog groter zijn geworden doordat in de buurt een brug beschadigd is geraakt en de snelweg voor vele jaren afgesloten zal zijn. Dit brugprobleem heeft nu al verstrekkende gevolgen, niet alleen voor de transportlogistiek, maar ook voor de collega's die nu meer dan dubbel zoveel tijd nodig hebben om op hun werk te geraken - onder dergelijke omstandigheden is het moeilijk om nieuwe medewerkers te vinden. Wij zullen in de toekomst meer mensen zelf opleiden om een tekort aan gekwalificeerde werknemers te voorkomen."

Innovaties
Als afsluiter klonken we over de innovatieve zaken waar Küberit momenteel mee bezig is.
"Voor 2022 lanceren we enkele nieuwe profieloplossingen en een bijkomende en nieuwe afwerking in de kleur zwart geanodiseerd. Nieuw zijn onze tweedelige schroefsystemen ‘PPS®’ in geanodiseerd zwart en voor een aantal van onze clipsystemen hebben we de zwarte kleur in poedercoating toegevoegd. Ook nieuw zijn twee nieuwe trapneusprofielen voor parket dat op trappen wordt gelijmd, en het assortiment afgeronde hoeken is verder uitgebreid."