Onafhankelijk Franco-Benelux vakblad
  • Nederlands
  • Français
Onafhankelijk internationaal vakblad
  • English
U bevindt zich hier:Gastsprekers»Marc Van de Perre en Ingo Spindler(Steico -D)
maandag, 27 maart 2023 16:11

Marc Van de Perre en Ingo Spindler(Steico -D)

Dossier "Ondervloeren"

Floor Forum nr 157, september 2022

"De ideale ondervloer moet met veel factoren rekening houden"
Steico werd in 1986 in Duitsland opgericht als handelsonderneming voor op hout gebaseerde producten. Het bedrijf doorliep tal van groeifasen en groeide uit tot een fabrikant van een compleet houtbouwsysteem. In 2011 veranderde Steico van een Duits naar een Europees aandelenbedrijf. Vandaag is het de wereldmarktleider voor ecologische houtvezelisolatiematerialen, aangevuld met een eigen geïntegreerd houtbouwsysteem.

STEICO-ondervloer
Het oorspronkelijke eenmansbedrijf telt nu ongeveer 2.000 werknemers, waarvan 150 op het hoofdkantoor met een eigen R&D-afdeling in Feldkirchen (München). Steico heeft productievestigingen in Czarnków (Polen), Czarna Woda (Polen), Casteljaloux (Frankrijk) en een vestiging die momenteel in aanbouw is in Gromadka (Polen).
We spreken met Head of Business Development Ingo Spindler en Key Account Marc Van de Perre specifiek over STEICOunderfloor, de speciale, ecologische ondervloer voor laminaat- en parketvloeren op basis van houtvezels. Die wordt volledig lijmvrij geproduceerd in een 'nat' proces.

"Voor we beginnen, moet ik benadrukken dat ons bedrijf een bijzondere positie op de markt inneemt", stelt Ingo Spindler. "Wij zijn de enige fabrikant die complete systemen kan aanbieden met zowel structuurproducten als isolatie. Het gaat niet alleen om de productie, maar ook om een enorme hoeveelheid technische knowhow, want je moet klanten altijd zo volledig mogelijk informeren. Kortom: wij brengen een oplossing op de markt die niet alleen heel technisch is, maar ook een maximale ondersteuning van de klanten vereist.
"Bij ecologisch bouwen hoort ook de vloer en wat eronder ligt", vult Marc Van de Perre aan. "Wij van Steico leveren voor elke vloerconstructie een ondervloer met contactgeluidsisolatie en thermische isolatie op basis van houtvezels. Deze zijn ideaal voor harde vloerbedekkingen met klikverbindingen, meerlaags voorgelakt parket en laminaat. Het hout dat hiervoor wordt gebruikt is afkomstig uit duurzaam beheerde bossen, met FSC ® of PEFC ® certificering."

De ideale ondervloer
Waar moet een ideale ondervloer aan voldoen, willen we weten. En hoe bereikt men dat allemaal met de Steico ondervloer?
Ingo Spindler: "Een ondervloer moet heel wat aankunnen. Daartoe behoren het compenseren van selectieve oneffenheden, een aanzienlijke vermindering van het contactgeluid, bescherming tegen het verbreken van de klikverbinding, een hoge mate van variabiliteit door getrapte diktes, verbetering van het geluid in ruimtes, duurzaamheid door een stabiele vezelstructuur en onschadelijkheid voor de bouwbiologie. En zoals Marc al heeft aangegeven, kan het hout maar beter uit duurzaam beheerde bossen komen. Onze ondervloer voldoet aan al deze eisen."

"Als we eerst naar de oneffenheden kijken, weet de vakman dat een ondervloer waarop vloerbedekking wordt gelegd meestal niet perfect glad is, maar op veel plaatsen uitstekende randen en hoeken heeft. Onze ondervloer voorkomt dat deze elkaar raken, de vloer overbelasten en naar boven duwen, wat het leggen veiliger maakt. Wat het contactgeluid betreft, moet je rekening houden met het geluid één verdieping lager. Hier reduceren we het contactgeluid tot 21 dB, wat een zeer effectieve isolatiemaatregel is op een lage installatiehoogte."

Marc Van de Perre: "Dankzij de hoge druksterkte van 15 t/m² voorkomt onze STEICOunderfloor dat dunne klikverbindingen breken bij belasting van de voegen. Toch zijn de vloerdelen elastisch genoeg om vallende voorwerpen te weerstaan. Bovendien worden vallende voorwerpen gedempt en wordt er geen grote schade toegebracht aan het oppervlak van de vloer. En om nog even terug te komen op het duurzame hout: omdat het hout dat we gebruiken voor de productie van deze ondervloer - net als alle andere Steico-producten overigens - uitsluitend afkomstig is uit duurzame bosbouw, blijft de in de houtvezels gebonden CO2 ook op de lange termijn gebonden."

Getrapte diktes
Ingo Spindler legt vervolgens uit hoe een hoge mate van variabiliteit wordt bereikt door middel van getrapte diktes. Het grote voordeel hierbij is volgens hem dat de onderlaag van Steico in verschillende hoogtes verkrijgbaar is, respectievelijk 3, 4, 5 en 7 mm: "Op die manier kan de vloerlaag reageren op verschillende hoogteniveaus van kamer tot kamer en een consistent gelijkmatig vloeroppervlak creëren zonder struikelgevaar. In een wereld waarin renovatie in opmars is, is dit uiterst belangrijk."

"Een ander sterk punt is de mate waarin het geluid in de ruimte wordt verbeterd. In ruimtes waar STEICOunderfloor is geïnstalleerd, verandert het loopgeluid aanzienlijk, het klinkt stiller en dieper. Wat er gebeurt, is dat de vloer 'hoger' en nog aangenamer resoneert."

Marc Van de Perre: "Duurzaamheid door een stabiele vezelstructuur klinkt misschien ingewikkeld, maar dat is het niet. Bovendien is het heel belangrijk omdat een grondstof als hout zijn stabiliteit ook ontleent aan zijn vezelstructuur. Ons product heeft een compacte vezelkruisverbinding zonder bindmiddelen en is blijvend bestand tegen dynamische en statische belastingen."

"En tot slot, om te verduidelijken wat we bedoelen met bouwbiologie: zoals bij veel andere van onze producten is ook de onderlaag grondig getest op zijn gezondheidseffecten in bouwtoepassingen door het gerenommeerde Institut für Baubiologie in Rosenheim. We zijn er erg trots op dat het product volledig onschadelijk is bevonden en dat het instituut het zelfs heeft aanbevolen!"

Afrondend wijst Marc Van de Perre nog op twee andere ondervloerproducten in het gamma:
- STEICOsilent+ : Houtvezel ondervloerplaten van 10 mm dikte, met een contactgeluidsverbetering van 10 dB in ΔLlin en gecertificeerd door TÜV Rheinland, vooral belangrijk voor de Nederlandse markt.
- STEICOsilent pro: 7 mm houtvezel ondervloerplaten met een geharde toplaag, waardoor de platen een extreem hoge druksterkte hebben.

Bouwen van een nieuwe fabriek
Tijdens het gesprek kwam naar voor dat Steico bezig is met de bouw van een nieuwe fabriek. Kan Ingo Spindler ons daar meer over vertellen?

"Dit wordt onze eerste fabriek die volledig van de grond af aan wordt opgebouwd, dit keer nemen we geen bestaande fabriek over. We kochten in 2020 een greenfield in Polen bij de Duitse grens en draaien daar nu ons grootste investeringsprogramma ooit. Op deze site zullen isolatiematerialen worden geproduceerd. De opstart is gepland voor begin 2023 en de bouwwerkzaamheden zijn al in volle gang. Het gaat om een investering van ongeveer 100 miljoen euro, die onze huidige jaarlijkse capaciteit van 4 miljoen kubieke meter isolatiemateriaal, inclusief de onderlaag, aanzienlijk zal verhogen. Om dit huidige volume in perspectief te plaatsen: het jaarlijkse volume komt nu al overeen met 53.000 geïsoleerde huizen...".