Onafhankelijk Franco-Benelux vakblad
  • Nederlands
  • Français
Onafhankelijk internationaal vakblad
  • English
U bevindt zich hier:Gastsprekers»Johannes Schachinger Markus en Weissenbrunner (Wintersteiger AG)
maandag, 27 maart 2023 16:02

Johannes Schachinger Markus en Weissenbrunner (Wintersteiger AG)

Dossier "Aanbieders van Opstopmachines en hun opvulpasta"

Floor Forum nr 157, september 2022

"De automatisering van het vulproces heeft talrijke voordelen"
Als machine- en installatiebouwconcern heeft het Oostenrijkse Wintersteiger AG een wereldwijd leidende positie verworven in het leveren van innovatieve oplossingen voor klanten in technisch veeleisende nichemarkten. Het doet dit in vier divisies: Seedmech, Sports, Metals en Woodtech (o.a. parket, meubels en panelen).

Naast wereldmarktleider in de divisies Sports en Seedmech is het bedrijf ook de wereldwijde nummer één in Woodtech, de divisie die ons het meest interesseert. Onder de verzamelnaam ‘World of Woodtech’ vallen vijf productgebieden voor de houtindustrie: precisiedun zagen en oppervlakteveredeling van hout, zelf ontwikkelde en geproduceerde zaagbladen, mobiele en stationaire zagerijtechnologie, automatiseringsoplossingen, alsmede zaagoplossingen voor een reeks materialen, waaronder lichtgewichtmaterialen.

Voor klein en groot, over de hele wereld
Onder de talrijke houtbewerkingsmachines bevinden zich ultramoderne vulmachines voor de parketwereld, voor zowel kleine als zeer grote toepassingen. Meer specifiek gaat het om TRC-machines (kort voor Timber Repair & Cosmetics), voor half- en volautomatische reparatie van houtoppervlakken. We wisselen van gedachten met Markus Weissenbrunner en Johannes Schachinger, respectievelijk Head of Strategic Product Development Woodtech en Area Sales Manager Benelux Woodtech.

"Na het voorreinigen van de knoesten en scheuren komt het vulwerk en daaronder vallen onze vulmachines, die in eerste instantie gericht zijn op de meubel- en paneel- en parketfabrikant, niet op de installateur", legt Markus Weissenbrunner uit. "Wij bieden daarbij twee soorten technologie aan: het vulproces met thermoplastisch en organisch vulmateriaal. Bij thermoplastische vulling worden thermoplastische polymeren in gesmolten toestand met maximale precisie en in de berekende hoeveelheid onder hoge druk in het houtdefect geïnjecteerd. Deze worden onmiddellijk afgekoeld door een koelplaat in dezelfde processtap, wat de verwerking mogelijk maakt. Voor de organische vulling werken wij met een speciaal voor machinaal gebruik ontwikkelde minerale en watergedragen ééncomponentenvuller. Het is geschikt voor alle gangbare verwerkingsmethoden en oppervlaktecoatings in de parketproductie. De tijd voor verdere verwerking is afhankelijk van de beschadigde oppervlakte en dus van de aangebrachte hoeveelheid vulstof. Deze toepassing wordt ook vaak gebruikt door parketproducenten die alleen natuurlijke grondstoffen in hun vloeren gebruiken.

"Ik wil hier nog aan toevoegen dat we ook een derde technologie hebben: de Woodpatch voor het repareren van defecten in hout met echt-hout-patches. Maar die is niet bedoeld voor de vloerenindustrie, eerder voor de panelenindustrie", vult Johannes Schachinger aan, die er in één adem op wijst dat nogal wat grote vloerenfabrikanten klant zijn van Wintersteiger: "In Nederland heb je bijvoorbeeld Veno. Elders in Europa zijn er grote namen als Hamberger, Admonter, Bauwerk/Boen, Meisterwerke, Scheucher,... Buiten Europa is het Canadese Preverco een goede referentie."

TRC Easy en TRC Automatic
Eerder in de discussie gaven de sprekers aan dat Wintersteiger zich richt op zowel kleinere als grotere klanten. Hoe gaat men daar in de praktijk mee om?
Markus Weissenbrunner: "Wij hebben een zeer breed en ook modulair productportfolio van TRC machines of systemen. TRC Easy omvat handbediende instapmachines die door klanten worden gekozen om houtreparaties van een constant hoge kwaliteit te garanderen. De automatische machines en systemen zijn onderverdeeld in verschillende producten, die met elkaar worden vergeleken op hun capaciteit, de gebruikte vulmateriaaltechnologie en de afmetingen van de onderdelen. Omdat wij veel moeite doen om de machines te diversifiëren en modulair op te bouwen, kunnen wij iedereen van dienst zijn, van zeer kleine tot zeer grote klanten. Het grote voordeel is natuurlijk dat we onze machines/systemen kunnen aanpassen aan individuele eisen en ze zo optimaal kunnen integreren in het proces van de klant."

Johannes Schachinger: "Interessant is ook dat je het vulmateriaal optimaal gebruikt. Je gebruikt nooit te veel of te weinig en bespaart dus geld. Een groot voordeel is de mogelijkheid om zelfs delen of toplagen op te vullen voordat ze op de platen worden gelijmd. Je vult de imperfecties vooraf en niet achteraf!"

Markus Weissenbrunner wil graag afsluiten met een nadere blik op de door Wintersteiger zelf ontwikkelde scanner. Hij legt uit hoe deze scanner, die de naam 'Faulty Spot Eye' meekreeg, beschadigde plekken detecteert, samen met de detectie van de exacte omvang en structuur van de beschadiging: "Faulty Spot Eye is een essentieel onderdeel van elk volledig geautomatiseerd TRC-systeem. Het heeft de nodige zichtbaarheid en garandeert een uiterst nauwkeurige detectie van alle soorten defecten. Het werkt snel en accuraat in 2D en 3D modus en evalueert beelden in milliseconden. De reparatie-units benaderen vervolgens de gedetecteerde beschadigde zones en vullen ze met hoge snelheid op. Alleen de beschadigde zone wordt met de vereiste hoeveelheid vulmateriaal aangepakt."

TRC Preclean
Gevraagd naar recente ontwikkelingen, verwijst de heer Weissenbrunner onmiddellijk naar TRC PreClean, dat de voorreiniging van houtscheuren en -fouten automatiseert.
"Deze modulaire machine is vooral interessant om de arbeidskosten te verlagen. Tot voor kort moesten onbewerkte vloerdelen handmatig worden voorgereinigd voordat gebreken werden hersteld. Dat is nu niet langer het geval, want TRC Preclean werkt met behulp van een zelf ontwikkelde scanner die gebreken scant. Vervolgens evalueert het de gegevens en verwerkt het deze gebieden, zodat het eindresultaat er natuurlijk uitziet."