Onafhankelijk Franco-Benelux vakblad
  • Nederlands
  • Français
Onafhankelijk internationaal vakblad
  • English
U bevindt zich hier:Gastsprekers»Vincent Lepais (Blanchon Groep - F)
woensdag, 08 maart 2023 12:55

Vincent Lepais (Blanchon Groep - F)

Dossier "Kleuren van houten vloeren"

Floor Forum nr 154, maart 2022

“De vele voordelen van het combineren van een kleurolie met lak”
Als het over kleuren van hout gaat, is het Franse Blanchon ook in dit onderdeel van het parketverhaal toonaangevend in Europa en zelfs wereldwijd. We vroegen deze gespecialiseerde firma om een techniek uiteen te zetten die de parketteur mogelijk minder kent, maar die hem (of haar) extra inkomsten kan opleveren. Daarnaast polsten we ook naar hoe de samenwerking loopt met het in Roeselare gevestigde Debal Coatings (met onder meer het merk Ciranova) na de overname door de Blanchon Groep in juni van vorig jaar.

Voor tekst en uitleg kunnen we terecht bij Vincent Lepais, een technisch zeer onderlegde man, die bij Blanchon verantwoordelijk is voor het voorschrijven van producten. De man hoeft niet lang na te denken over het onderwerp waarover hij het wil hebben: het plaatsen van een verzegeling op kleurolie. Ook over de overname volgt het antwoord quasi ogenblikkelijk: ‘Dit was uiteraard een overname, maar in de praktijk gaat het veeleer om een strategische, industriële en commerciële synergie, die het resultaat is van een zeer soepel lopende samenwerking’, vat het zo’n beetje samen.

“Voor de betere parketteur zijn er eigenlijk nog weinig technieken onbekend, al is het wel zo dat er nogal wat zijn die niet graag kleur aanbrengen vanwege slechte ervaringen in het verleden. Dat mag evenwel geen reden zijn om enkel met niet gekleurde versies te werken, zeker als je weet dat men flink wat extra inkomsten laat liggen”, reageert Vincent Lepais. “Zoals je weet, kan je op een drietal manieren kleuren op de werf, waarbij ik het verouderingsverhaal in het verhaal meeneem. Speciaal interessant in dit verband vind ik om dieper in te gaan op hoe je getinte olie aanbrengt en daarop een verzegelaar aanbrengt. Ik merk dat Belgische parketteurs graag met olie werken en dat mooier vinden om op te kijken – net als ik trouwens – en dus wil ik de aanpak daarvan wat meer in de kijker zetten omdat het zoveel extra cachet geeft.”

Plaatsen met hoog beloop
Bij zijn uitleg verwijst de heer Lepais naar het Blanchonproduct dat er het meeste uitspringt: Solid'Oil™. Dit product levert al vele jaren opmerkelijke resultaten op en is bijzonder geschikt voor gebruik in drukbezochte gebieden. Referenties als de Pleyel-zaal, diverse Printemps-winkels in Parijs en Ile de France of de in herenmode gespecialiseerde Gant-winkels liegen er niet om.

“Het waterdicht maken met een lak biedt een superieure weerstand aan die van de olie en heeft ook zijn plaats in het gewone interieur. Denken we, bijvoorbeeld, aan de trend om parket tegenwoordig door te laten lopen in de keuken, een plaats met hoog beloop. Ook daar moet je aan diverse vereisten voldoen om het mooi te houden. In deze gevallen is het gebruik van lak op kleurolie aangeraden.”

“Vele parketteurs brengen het liefste enkel getinte olie aan, wat leidt tot een prachtig effect via een eenvoudige manier van toepassen, maar vergeten daarbij dat de klant ook een gemakkelijk onderhoud verkiest. Daarom vezegel je beter met een afwerkingssysteem dat op een veilige en duurzame manier decoratieve schoonheid en onderhoudsgemak combineert.”

Extra kost is relatief
Vincent Lepais wijst er ook op dat de kosten in vergelijking met traditionele olie en vernis eigenlijk betrekkelijk gering zijn. Zeker als je weet dat er een opmerkelijk eindresultaat op de plaatser en eindgebruiker wacht.

“Dat is met name zo bij het aanbrengen van een kleur vóór een 1- of 2-laags vernis, waarbij vaak een tussentijdse toepassing van een harde grondlaag nodig is om de kleur ‘vast te zetten’ vóór het lakken en ten minste twee lagen kit voor een optimale bescherming. In het geval van wit en parelgrijs op looizuurhoudend hout (het merendeel van de gevallen), wordt een anti-tannine primer aanbevolen. In dat geval zijn 6 lagen nodig, wat zowel in de praktijk als financieel vaak onbetaalbaar is. "

"Met het systeem 'getinte olie + kit' is het zelden nodig om twee lagen olie aan te brengen. Het is echter mogelijk om grote kleurdiepten te bereiken in bepaalde tinten zoals wit, zwart of antraciet. De decoratie en bescherming worden zo verkregen in drie lagen (soms vier)".

Overname Debal Finance
Over naar de overname van Debal Coatings, of beter gezegd Debal Finance, gekend onder de merknamen Ciranova en Geka, vorig jaar in juni. Dit in Roeselare gevestigde familiebedrijf met meer dan 90 jaar voorgeschiedenis is gespecialiseerd in het ontwikkelen en produceren van afwerkingsproducten voor vloeren, meubelen en aanverwante producten, voor professionele en industriële klanten. Geka Coatings produceert speciale UV-coatings voor diverse industriële toepassingen.

“Deze overname maakte deel uit van de strategie van de Blanchon Groep om haar internationale groei te versnellen en om een Europese leider te worden in bescherming, onderhoud, renovatie en decoratie van houten en vinylvloeren”, licht onze gesprekspartner toe. “Door de complementariteit van de Blanchon en Ciranova productlijnen en de sterke merkbekendheid, alsook van hun respectieve klantenportfolio's, werd de Blanchon Group door deze overname de Belgische leider in het leveren van producten en diensten aan professionele en industriële klanten.”

“Wat ik vooral wil benadrukken, is dat deze overname er een is zonder de minste agressiviteit. Beide bedrijven kenden elkaar al vele jaren en konden het goed met elkaar vinden. Je kunt de overname eigenlijk beter een ver doorgedreven samenwerking noemen, omdat we alle 60 hoogopgeleide werknemers van Ciranova lieten aansluiten bij onze eigen multifunctionele Blanchon-teams. Daarenboven blijven de voormalige eigenaars, Katrien Vandermarliere en Wouter Devaere, volledig betrokken bij de onderneming en namen ze de algemene verantwoordelijkheid voor het segment Industrie voor beide groepen over en investeerden ze samen met de huidige aandeelhouders terug in de Blanchon Groep.”

“De reden voor deze overname? Dit stelt ons in staat om onze klanten wereldwijd nieuwe productinnovaties en diensten aan te bieden. De ambitie daarbij is tweeledig: Allereerst is er het ondersteunen van de ontwikkeling van al onze klanten op korte, middellange en lange termijn en daarnaast mikken we erop het marktaandeel van de Groep sterk te vergroten, zowel in het professionele als in het industriële segment.”