Onafhankelijk Franco-Benelux vakblad
  • Nederlands
  • Français
Onafhankelijk internationaal vakblad
  • English
U bevindt zich hier:Gastsprekers»Michaël Devriendt (Bona - B)
woensdag, 08 maart 2023 12:41

Michaël Devriendt (Bona - B)

Dossier "Het nieuwe schuren met verschillende schijven, koppen, borstels en netten"

Floor Forum nr 154, maart 2022

“Het doel is steeds de parketteur zo ergonomisch mogelijk te laten werken”
Wat betekent het nieuwe schuren voor de parketteur? We klopten aan bij Bona België, waar Michaël Devriendt uitstekend geplaatst is om dit in te schatten. Niet enkel is hij al 18 jaar actief als parketteur, maar de jongste drie jaar ging hij ook actief de baan op als vertegenwoordiger voor Bona België, waarvoor hij geheel Vlaanderen voor zijn rekening neemt.

Allereerst willen we weten welke producten Bona aanbiedt voor het nieuwe schuren.

“Ons assortiment aan schuurmateriaal, specifiek voor de parketsector, is heel divers. Het gaat van het klassieke siliciumcarbide 8100 en aluminiumoxide 8500, over het betere zirkonium 8300 en de hedendaagse keramische mix (8600 en 8700), tot het ultieme Diamond Abrasive System”, lijst Michaël Devriendt op. “Ons schuurmateriaal is verkrijgbaar in eindeloze banden, schijven tot zelfs materiaal in gaasvorm, en dit in alle diverse afmetingen en/of breedtes.”
Welke zijn dan de belangrijkste evoluties die Bona voor ons binnen onafzienbare tijd ter beschikking heeft?

“Eerlijk gezegd is dit koffiedik kijken. Onze sector evolueerde de voorbije jaren behoorlijk snel na een periode van stilstand en verdere evolutie hangt eigenlijk vooral van de parketteur af en wat hij wil. Bona zit alleszins niet stil en al zeker niet op het vlak van de ontwikkeling van machines, die er vooral op gericht zijn de gebruiker zo ergonomisch en efficiënt mogelijk te laten werken.”

Efficiëntere alternatieven
Eén van de hamvragen is waarom we überhaupt moeten afstappen van het klassieke schuurmateriaal. Hoe ziet men bij Bona het nieuwe schuren?

“Ons klassieke schuurmateriaal, de types 8100 en 8500, is nog steeds goed, wel kan Bona inmiddels veel betere en efficiëntere alternatieven aanbieden. Dan denk ik aan de serie 8300, bijvoorbeeld, en de nieuwere series 8600 en 8700. Deze types schuurmateriaal hebben elk een langere levensduur en werken agressiever. Bij aankoop mogen ze dan al wat duurder zijn, in dit geval is een hogere prijs verre van een negatieve factor. Net dankzij de langere levensduur wordt dit nieuwe schuurmateriaal in het gebruik goedkoper dan het klassieke type.”

Op welke machines kan dit schuurmateriaal dan gebruikt worden? Zijn er beperkingen?
“Kwalitatief correct schuurmateriaal vraagt om kwalitatief correcte schuurmachines”, lacht onze gesprekspartner. “Vroeger begon het schuren van parket altijd met de bandschuurmachine, waarna je overschakelde op de kantschuurder en eindigde bij de poliermachine. In veel gevallen is dat nog steeds zo, zeker als het gaat over grotere ruimtes. Een interessante evolutie is dat we steeds kleiner gaan wonen en dat de ruimtes daardoor compacter worden. In deze gevallen wint roterend schuren het van het klassieke schuren met de bandschuurmachine. Roterend schuren is gewoonweg sneller in combinatie met het juiste schuurmateriaal.”

“De tijdwinst zit hem hoofdzakelijk in het feit dat je minder machines moet transporteren. Dit betekent dat je veel minder tijd en inspanning stopt in het kantenschuren, net omdat je dichter bij de rand kan schuren. Mijn advies: heb je een ruimte van 400 m² met een vloer met een oude vernislaag die volledig opgeschuurd moet worden? Zet dan eerst de bandschuurmachine in en schakel vervolgens over op de Bona FlexiSand, het zal je flink wat tijd besparen. Gaat het daarentegen om een ruimte van 70 m² die moet worden opgeschuurd, dan hoef je enkel de Bona

FlexiSand mee te nemen naar de werf. Deze krachtige, multifunctionele, roterende machine zorgt ervoor dat het schuurwerk een ‘klusje’ lijkt, zeker in combinatie met de juiste keuze schuurmateriaal.”

Derde Bona DCS komt eraan
Tot slot polsen we nog naar de stofafzuiging: “Alle Bona schuurmachines zijn compatibel met onze twee types van stofafzuiging: de Bona DCS25, in combinatie met de Bona FlexiSand en de kantschuurders, of de Bona DCS70, in combinatie met een bandschuurmachine als de Bona Belt. Met beide types schuur je nagenoeg stofvrij.”

“De Bona DCS70 gaat zelfs nog verder. Deze stofzuiger werkt met naadloze stofzakken van 20 meter, de Bona Longopac. Er zit dus 20 meter stofzak kant en klaar in de stofzuiger. Het rekensommetje 20 meter x 70 liter inhoud leert dat je dus 1.400 liter stof kunt opzuigen zonder dat je in contact komt met het schuurstof. Als primeur kan ik trouwens dit nog meegeven: nog dit jaar komt er een derde Bona DCS versie aan!”