Onafhankelijk Franco-Benelux vakblad
  • Nederlands
  • Français
Onafhankelijk internationaal vakblad
  • English
U bevindt zich hier:Gastsprekers»Klaas Van Dyck, Tover Benelux, exclusief verdeler van Karbosan - B
woensdag, 08 maart 2023 13:00

Klaas Van Dyck, Tover Benelux, exclusief verdeler van Karbosan - B

 Special "Turkije"

Floor Forum nr 154, maart 2022

“Samenwerking met Turkije voelt heel Europees aan en loopt bijzonder vlot”
Tot nog niet zo heel lang geleden werd zakendoen met Turkije door velen afgedaan als ‘redelijk waanzinnig’. Het verhaal van de Vlaamse ondernemer Klaas Van Dyck, die het zirkonium schuurpapier van het Turkse Karbosan vanuit Herent verdeelt in de parketwereld, demonstreert hoe dergelijke verhaaltjes stilaan naar het rijk der fabelen mogen verwezen worden. Klaas getuigt over de inmiddels vijf jaar durende, bijzonder gesmeerd lopende samenwerking met Karbosan.

“Enkele jaren geleden zocht ik een fabrikant van schuurpapier, waarvan ik vond dat de kwaliteit meekon met de A-merken of zelfs nog een stapje hoger stond. Ik testte heel veel zaken en praatte met tal van firma’s en kwam zo bij Karbosan terecht”, schetst hij. “Ik kwam door puur toeval bij hen terecht, Google was letterlijk ‘my friend’. In Turkije vond ik overigens twee fabrikanten, maar bij de concullega’s van Karbosan werd al snel duidelijk dat de kwaliteit veel minder goed was. De stalen die Karbosan me op mijn vraag toestuurde en die ik liet testen door meerdere personen werden letterlijk door iedereen goed bevonden en dus ging ik met Karbosan het gesprek aan.”

Zirkonium schuurpapier en keramisch verhaal
Karbosan beschikt in eigen land over twee productie-eenheden, eentje in Istanboel en de andere in Çerkezköy, een district in de provincie Tekirdağ, aan de Zee van Marmara. Het verhaal begon in 1967, met de opening van een productie-eenheid in Istanbul, waarbij 40 werknemers aan de slag gingen op een 9.000 m² groot gebied. Anno 2022 zijn er een kleine 600 mensen in dienst en is het werkgebied (beide vestigingen samen) 95.000 m² groot. Karbosan was aanvankelijk gespecialiseerd in schuurpapier voor de metaalindustrie, maar zeven jaar geleden begon men zich ook te richten op de houtindustrie met zirkonium schuurpapier.

“In de metaalindustrie zijn ze met hun schuurpapier marktleider in eigen land. Niet te verwondern, die metaalindustrie is hun core business. De knowhow van die ‘andere wereld’ gebruiken ze nu ook voor het schuurpapier voor de houtindustrie, wat resulteerde in een héél hoog leggen van de lat en de aflevering van uitstekende producten, die voldoen aan de hoogste eisen. Inmiddels bieden ze daar bovenop ook nog eens keramisch schuurpapier aan, dat steeds verder doordringt in de betere parketwereld. Dat keramische verhaal geldt dan vooral voor het grovere schuurwerk, zoals voor het schuren van lamel op kant of kopshout of bij de renovatie van vloeren.”

Knowhow, stabiliteit en constante kwaliteit
De voordelen van zirkonium en keramisch schuren belichtten we eerder al. Wat we in deze getuigenis vooral willen weten, is hoe je samenwerkt met Turkije. Als we Klaas Van Dyck goed begrijpen, dan verloopt dat eigenlijk zo goed als identiek als met om het even welke gevestigde Europese firma.

“Dit is een bedrijf met de nodige knowhow en stabiliteit, met een constante kwaliteit van het aanbod en een organisatie die geschoeid is op Europese leest. De samenwerking loopt bijzonder vlot, er wordt zelfs gefactureerd in Euro, wat het zakendoen nog makkelijker maakt. Daarnaast ondervind ik dat het geen enkel probleem is om zaken te doen in zowel het Frans als het Engels.”

“Als ik al een minpuntje moet noemen, dan is het dat men quasi enkel op bestelling werkt omdat het aanbod zo ruim is en ze ervoor kiezen zonder stock te werken. Dit leidt tot een redelijk lange lead time, wat betekent dat je op voorhand goed moet plannen en dat je eigen voorraadopslag nodig hebt omdat je op deze manier geen kleine orders plaatst. Of ik dat erg vind? Eigenlijk helemaal niet, hét belangrijkste is dat ze uitmunten in prijs/kwaliteit en dat men daarnaast in de nabije toekomst nog verder gaat investeren in R&D!”