Onafhankelijk Franco-Benelux vakblad
  • Nederlands
  • Français
Onafhankelijk internationaal vakblad
  • English
U bevindt zich hier:Gastsprekers»Gérard Poulet (Easy Lab- F)
woensdag, 08 maart 2023 10:10

Gérard Poulet (Easy Lab- F)

Dossier "Wie heeft welke producten om hout een verouderde look te geven"

Floor Forum nr 154, maart 2022

“Door combineren van producten kan je àlle kleuren zelf bekomen”
Gérard Poulet is met Easy Lab al vele jaren actief op de markt van de verouderingsproducten voor hout. Het vanuit Lyon opererende bedrijf produceerde van bij het begin producten voor de restauratie, de renovatie en het onderhoud van vooral meubelen en kunstvoorwerpen en hun omgeving, maar ziet het inmiddels veel ruimer. Zo maken ook houten vloeren een belangrijk deel uit van de omzet.

Het bedrijf wordt al vele jaren geleid door Gérad Poulet, die het in 1989 oprichtte. Aanvankelijk begon het kleinschalig.
“Als je meubelen restaureert, moet je oud hout toevoegen of een middel vinden om te restaureren”, legt de heer Poulet uit. “Bijgevolg besloten wij een gamma producten te maken dat toeliet om hout op verschillende manieren te laten verouderen. Daarbij ging het zowel om harshoudende houtsoorten als eik. Op een bepaald moment merkten we hoe de vraag enorm versnelde en dat we op heel korte termijn naar veel grotere leveringscontainers moesten gaan. Zo bouwden we verder tot waar we nu staan, met de levering van producten die een oud aspect kunnen bezorgen aan quasi alle houtsoorten.”

Kleine productie in Los Angeles
Easy Lab is inmiddels ook niet enkel in Europa aanwezig, zelfs in Los Angeles heeft men een kleine productie-eenheid. Dat heeft een praktische uitleg: “De Amerikaanse markt trok aan, maar het vervoer van en naar ginder zorgde voor problemen; Onderweg verhitten de producten in de container al te zeer, zodat we ter plaatse gingen produceren. Daarbij gaat het enkel om oxyderende producten voor hout en is de productie vooralsnog zeer bescheiden.”

“In Europa werk ik overigens vooral met agenten en die vind je in quasi elk land, naast in Europa onder meer de Benelux, Italië, Oostenrijk, Spanje en Duitsland en vooral in het voormalige Oostblok. Deze mensen vertegenwoordigen me lokaal en handelen de vragen af die uit deze landen komen.”

Het kleurverhaal
Graag weten we ook hoe de heer Poulet het verhaal van de diverse kleuren aanpakt.

"Eigenlijk zijn alle kleuren mogelijk", verduidelijkt onze gesprekspartner. "Wij hebben alle mogelijke producten, die de gebruiker vervolgens ook nog eens met elkaar kan combineren voor een hoogstpersoonlijk eindresultaat qua kleur. We geven ook opleidingen op onze eigen site, zodat we de gebruiker de belangrijkste oxydatieprocessen kunnen duidelijk maken. Men kan ook een opleidingsvideo bekijken op easylabfinish.fr. Eenmaal we dat gedaan hebben, merkt men hoe je eigenlijk alles kunt samenstellen wat men zelf wil. Hier kan ik aan toevoegen dat ik merk dat er nu een duidelijke trend is naar kleuren als honing, cognac clair of pastels,..."

Ook actief op… chaletmarkt
We willen ook nog graag weten wie eigenlijk de klanten zijn. Dat blijkt te gaan van zeer grote jongens, als Baltic Wood, Chêne de l’Est of Bimbo tot veel kleinere afnemers. Heel opvallend is de piekende vraag uit de.. chaletindustrie.

“Nieuw verouderde chalets zijn een ware hype”, lacht de heer Poulet. “Eerst worden deze chalets ter plaatse manueel verouderd, geborsteld en mechanisch onder handen genomen om het effect van de tijd na te bootsen, waarna wij komen met onze kleurveroudering, waarna een nieuw chalet niet meer te onderscheiden valt van een oud. We kunnen zelfs de vier kanten van een chalet apart aanpakken, in functie van de oriëntatie en er zijn zelfs producten voor het bewerken van metaal.”

“Het grote voordeel van deze behandelingen is dat ze de veroudering van het hout exact reproduceren en dat ze blijven duren en blijven evolueren met de tijd. Eenmaal er bewerkt is, evolueert het hout net zoals het in de natuur gebeurt en krijg je een reële veroudering, geen pigmentatie of kleuring.”

Tot slot willen we nog weten hoe Easy Lab inspeelt op de steeds strenger wordende milieueisen. Blijkbaar heeft men daar niet echt een probleem mee.

“We hebben geen gevaarlijke producten en niets is giftig”, stelt onze gesprekspartner met klem. “Uiteraard kan je deze producten niet echt ecologisch noemen, maar grote problemen voor de omgeving zijn er niet en er moeten geen bijzondere voorzorgen genomen worden, toch geen voorzorgen die meer zijn dan het gebruik van het gezond verstand.”