Onafhankelijk Franco-Benelux vakblad
  • Nederlands
  • Français
Onafhankelijk internationaal vakblad
  • English
U bevindt zich hier:Gastsprekers»Bart Van Herreweghe (Product-Proof - B)
woensdag, 08 maart 2023 09:57

Bart Van Herreweghe (Product-Proof - B)

Dossier "3D hout aan de wand"

Floor Forum nr 154, maart 2022

“Werken met reliëf werd ook bij gebrand hout razend populair”
Bart Van Herreweghe is zaakvoerder van Product-Proof, dat we elders in dit magazine in de kijker zetten. Met zijn gebrande hout, Shou Shugi Ban en het binnenkort te lanceren Euro Sugi, speelt dit bedrijf in op de vraag naar gebrand hout voor alle mogelijke toepassingen binnen en buiten. Hij merkt daarbij een duidelijke tendens om dit gebrande hout ook als 3D wandbekleding te gebruiken.

“Door het branden krijg je sowieso een 3D-effect”, opent Van Herreweghe, “en dat pikken de klanten ook bij de interieurinrichting op. Waar het om draait, is dat je bij het branden van het hout altijd meer of minder reliëf krijgt. Aan het oppervlak onstaat een ‘verkoolde’ laag, die afgewerkt wordt, zodat er geen zwarte materie vrijkomt.”

“De aard van het reliëf hangt voornamelijk af van het soort hout dat je brandt. Zo krijgen houtsoorten als douglas- of larikshout vrij snel reliëf als je ze na het branden borstelt. Andere houtsoorten, zoals het zeer populaire Thermowood Ayous, blijven veel vlakker na het borstelen, wat niet betekent dat er helemaal geen reliëf ontstaat. Ga je er met de hand overheen, dan voel je dit duidelijk en zoiets speelt in op het hedendaagse verlangen naar ‘aaibaarheid’ van een materiaal.”

Twee belangrijke aspecten
“Belangrijk om te onthouden is dat het bij gebrand hout gaat om twee aspecten. Enerzijds heb je het gebrande, natuurlijke en zwarte effect en anderzijds is er het geborstelde product in alle mogelijke varianten die ingekleurd kunnen worden. De mogelijkheden zijn eindeloos en dat spreekt aan.”

Omdat ‘the proof of the pudding in the eating is’ illustreert Van Herreweghe het bovenstaande met een aantal recente projecten. Zo was er onlangs een project van een gekende architect in Deurle, een perfect voorbeeld van vlak geborsteld.

Vooral in het hogere segment
“Dit project illustreert het gebruik van gebrand hout als 3D wandbekleding optimaal en geeft ook aan hoe dit dikwijls gesitueerd moet worden in het middelhoge tot hoge segment van de markt. Deze architect, Benoit Viaene, gebruikte specifiek Thermowood Ayous, waarbij er gewassen en gewaxed werd en waarbij het eindresultaat als uitbekleding gebruikt werd voor een zithoek, met bar en open haard.”

“Een voorbeeld van geborsteld met veel meer reliëf merken we dan weer in de bekleding van een foodtruck. Hierbij werkte De Vitrinair (Gregg Van Malderen) samen met de bouwheer met gebrand en vervolgens geborsteld larikshout dat afsluitend waterafstotend behandeld werd. Aansluitend daarbij kan ik ook verwijzen naar een project van AD Bouwteam bij Chocolaterie Dossche in De Pinte. Hierbij werd gewerkt met Accoya, zowel buiten als binnen, en werd er medium gebrand, afgewerkt met Rubio Monocoat Sealer 707 Mat Black .”

“Mogelijk komt er trouwens binnenkort nog een heel groot project aan voor de Japanse architect Terunobu Fujimori, die je zowat de vader van Yaki Sugi kunt noemen. Fujimori contacteerde ons voor een eerste project met gebrand hout dat hij heeft in België, in Terhulpen, maar verdere details ontbreken vooralsnog. Dat het onder meer zal gaan over het gebruik van natuurlijke objecten in 3D, daar mag je wel al van uitgaan.”
Hoe ziet Bart Van Herreweghe de markt van deze 3D wandbekleding verder evolueren?
“Dat mag wel duidelijk zijn, dit blijft in de lift zitten omdat het zo goed aansluit bij de tijdsgeest. Mensen verlangen unieke, originele zaken die zo natuurlijk mogelijk zijn en daar sluit (gebrand) hout perfect bij aan. Wij ondervinden alleszins dat de vraag blijft toenemen en ik verwacht dat het nog een hele tijd zo zal blijven.”