Onafhankelijk Franco-Benelux vakblad
  • Nederlands
  • Français
Onafhankelijk internationaal vakblad
  • English
U bevindt zich hier:Gastsprekers»Tassilo Hochstein (CEO/Managing Director Heidelberg Coatings Dr. Rentzsch GmbH - D)
dinsdag, 07 maart 2023 15:25

Tassilo Hochstein (CEO/Managing Director Heidelberg Coatings Dr. Rentzsch GmbH - D)

Dossier "Brandvertragende/brandwerende lak of olie"

Floor Forum nr 154, maart 2022

“Brandvertragendheid wordt een steeds dwingender eis bij projecten”
Amper twee jaar geleden bracht het Duitse Heidelberg Coatings, gevestigd in de gelijknamige stad in het noordwesten van de Duitse deelstaat Baden-Württemberg, zijn eerste brandvertragende afwerkingsproducten voor houten vloeren en kurkvloeren op de markt. Het deed dit onder de naam PROLiGNUM.

De beslissing kwam er niet zomaar. De normen worden steeds strenger, vooral dan in Europa, en dat houdt in dat je hier nadrukkelijk moet op inspelen. Dat geldt dan vooral voor de projectmarkt, waarop het gebruik van brandvertragende en brandwerende lakken en oliën een steeds dwingender vereiste wordt.

CEO en Managing Director Tassilo Hochstein van dit al in 1952 opgerichte bedrijf geeft meer duiding bij de producten die men voor deze vloeren op de markt brengt en gaat daarbij dieper in op de brandvertragende Natur Hartwachs Fire Protec FP-8713-0112, Natur Reaktiv Öl Fire Protec FP-1387-0112 en Natur 2K Ölfinish Fire Protec FP-8525-0112.

Het eerste product is een één-component houtafwerking voor parket, gebaseerd op hernieuwbare grondstoffen. Het tweede is een reactieve, verhardende natuurlijke olie waarbij het bindmiddel bestaat uit duurzame grondstoffen. Op parket en houten vloeren bereik je er een veel hogere krasweerstand mee dan je kunt bereiken met een klassieke oliecoating. Het derde en laatste is een houtafwerking die gemaakt is volgens de jongste knowhow op het vlak van natuurlijke oppervlaktecoating op hout en gebaseerd op hernieuwbare grondstoffen. Het is bestemd voor oppervlakken met hoog beloop en zorgt voor grote waterweerstand.

Vooral industriële partners, maar ook parketteurs
“Wij werken vooral voor industriële partners, meestal voor drielaags parket. Daarnaast leveren wij ook aan parketplaatsers die op de werf willen afwerken”, vertelt Tassilo Hochstein. “Het gamma, waarin we zeer zwaar inzetten op het gebruik van milievriendelijke componenten, werd ontwikkeld omdat er steeds specifiekere vragen kwamen van de klanten.”

“Brandwerendheid is enorm belangrijk geworden door diverse oorzaken. Een van de belangrijkste daarbij is dat er steeds meer gebouwen helemaal in hout gebouwd worden. Daarnaast komt de vraag ook nadrukkelijk van de projectmarkt. Denk dan aan gebouwen voor de overheid, scholen, grotere appartementen, museums, enzovoort. Brandwerendheid is daarin zeer strikt geregeld en daar moet je met je producten op inspelen.”

“Wij lanceerden onze producten ongeveer twee jaar geleden omdat we een duidelijke trend zagen en vermoedden dat de vraag nog zou stijgen. Die stijgende vraag is inmiddels bevestigd en dat verwondert ons niet, zeker niet als je daarnaast ook merkt hoezeer de trend naar ecologisch bouwen de bovenhand neemt.”

Inspelen op wetgeving: CFL en BFL
We willen uiteraard graag weten hoe Heidelberg Coatings inspeelt op de wetgeving.

“Onze grootste markt is Europa en daarvoor heb je vaste certificaten. Gaan we buiten deze markt, dan sturen wij monsters die meestal in het testinstituut van het betreffende land onder handen worden genomen en afhankelijk van de grootte van de klant helpen we hiervoor de kosten mee betalen. Dat gebeurde onlangs nog bij een klant in Albanië, bijvoorbeeld.”

“Belangrijk om nog toe te voegen is dat wij onze producten laten testen volgens zowel CFL als BFL. De meeste klanten vragen om CFL omdat bij BFL de dikte van het hout minimaal 5 mm moet bedragen. In meerlaags zijn de meeste producten slechts 3 mm dik en is de tendens tegenwoordig zelfs maar 2 omdat producenten door stijgende grondstofprijzen besparen op de hoeveelheid gebruikt hout. Voor alle duidelijkheid: sommige van onze klanten werken met massief hout, zeker in België waar er nog veel ambachtelijke parketteurs zijn. Dan wordt er gezorgd voor BFL om de juiste brandweerstandsklasse te verkrijgen.”