Onafhankelijk Franco-Benelux vakblad
  • Nederlands
  • Français
Onafhankelijk internationaal vakblad
  • English
U bevindt zich hier:Gastsprekers»Martijn Wouters (Husqvarna Group)
dinsdag, 07 maart 2023 15:18

Martijn Wouters (Husqvarna Group)

Dossier "Wie heeft Ride on machines voor het verwijderen van oude houten vloeren, tapijt, steen, enz

Floor Forum nr 154, maart 2022

“Aard, ligging en grootte van een project bepalen of je Ride On kiest of niet”
Als het over Ride On-machines gaat, loopt het Zweedse Husqvarna Group in de kijker, zeker na de overname van Blastrac eind 2020. Hier vindt de parketteur een flink aanbod, dat verder borduurt op het aanbod waar men achter stapt en biedt men zelfs ook een machine aan waarachter je staat. In sommige gevallen kun je zelfs bedienen van op afstand.

Martijn Wouters, sinds begin dit jaar Sales manager surface and floors bij Husqvarna Benelux, na een voorgeschiedenis als Verkoopdirecteur Blastrac Benelux, leidt ons rond in het aanbod. Voor hij dat doet, maakt hij wel een ommetje naar de ‘stapmachines’. Dit is nodig omdat je het een niet zonder het ander kunt zien.

“In sommige gevallen kan een Walk Behind de enige oplossing zijn. Denk, bijvoorbeeld, aan werken die uitgevoerd moeten worden op een verdieping. In dat geval pakken we uit met een kleiner, demonteerbaar model. Onze kleinste uit de reeks, de BS 75, is makkelijk te demonteren en is vooral geschikt voor kleinere projecten. Denk dan aan het weghalen van vast tapijt of pvc, bijvoorbeeld. Verder heb je de BS 110, die niet demonteerbaar is en beschikt over meer gewicht en wat meer kracht, al is hij nog steeds hanteerbaar en krijg je hem met twee mensen nog naar boven. Ik wijs op deze machines omdat het belangrijk is dat de parketteur beseft dat je niet alles kunt oplossen met rijden, gewicht is een beperking.”

Van stripper tot schuurder
Bij de Ride On-machines opent Martijn Wouters met de BMS 150, in het gamma de kleinste Ride On-stripper.

“Hier praten we over een gewicht van 400 kg dat je kunt aanvullen tot 600 kg. Deze BMS 150 wordt aangedreven door 220 Volt, met een slimme haspel, zodat je de draad nooit per ongeluk doorsnijdt. Hij is zeer geschikt voor kleinere ruimtes en is ideaal voor plaatsen waar de druk op de vloer niet te hoog mag zijn. Denk hierbij aan de renovatie van flatgebouwen of verzorgingstehuizen, waarbij een gewichtsbeperking tot 800 kg geldt in liften. Deze machine krijg je nog altijd boven in een project.”

“Zwaarder is de BMS 220, met gewichten tot 1100 kg en uitermate geschikt voor moeilijkere vloeren. Denk dan aan het verwijderen van onder meer tegels, epoxy of spaanplaten. De BMS 220 wordt aangedreven door een accu en heeft met volle batterij een werkbereik van tussen de 6 en 8 uur. Deze Ride On gaat dus een hele werkdag mee.”

“De laatste zitmachine waar ik het over wil hebben is de krachtige BMG 2200, een schuurmachine waar je op zit. De BMG 2200 heeft een schuurbreedte van 2,20 meter, beschikt over een volledig geïntegeerd systeem met stofafzuiging en kan bestuurd worden via afstandbediening. Je kunt dus ook naast de machine lopen. Hier merk je dat de stofzuiging en voorafscheider aan de achterkant steken en dat je met deze machine veel meer kunt dan enkel schuren. Zo verfraai je er onder andere vloeren mee – denk dan aan reinigen, polijsten, oprillen,… – of verwijder je er egalinelagen of coatings mee. Als je héél veel vierkante meters moet doen, is dit de ideale machine omdat hij bijzonder efficiënt werkt.”

BMP 4000: een Stand On
Afrondend wijst Martijn Wouters nog op de BMP 4000. Dit is strikt genomen geen Ride On, maar heeft er wel alle voordelen van.

“Deze BMP 4000 is eigenlijk een freesmachine waarachter je staat op een soort platform. Deze machine is inmiddels ook beschikbaar met afstandbediening en wordt ingezet voor het verwijderen van toplagen, die met een reeks kleine hamertjes letterlijk kapotgeslagen worden.”