Onafhankelijk Franco-Benelux vakblad
  • Nederlands
  • Français
Onafhankelijk internationaal vakblad
  • English
U bevindt zich hier:Publireportages»In de kijker: Scheucher GmbH
donderdag, 25 mei 2023 09:38

In de kijker: Scheucher GmbH

Unieke, veelzijdige Oostenrijkse parketvloeren willen nu ook de markten van de Benelux en Frankrijk veroveren

De kans is groot dat je nog nooit gehoord hebt van het Oostenrijkse Scheucher GmbH. Dit familiebedrijf is tot dusver dan ook maar eerder bescheiden actief in de Benelux, maar daar komt in de nabije toekomst wellicht verandering in. Eenmaal de markt bij ons de hoge kwaliteit van dit afgewerkte parket beter leert kennen, lijkt het ons niet meer dan een kwestie van tijd voor ook in onze regio de grote doorbraak wordt gerealiseerd.

Onbekend is onbemind en daarom nemen we je mee naar het Oostenrijkse Stiermarken, het groene hart van Oostenrijk. Daar bevindt zich immers het hoofdkwartier van de onderneming, een rasecht familiebedrijf van de vierde generatie, dat al meer dan 100 jaar (gesticht in 1920) een passie heeft voor het natuurlijke materiaal hout. Marketingdirecteur Johann Graupp leidt ons rond in de vestiging in Stiermarken, waar alle stappen van de waardeketen doorlopen worden. Hier gebeurt letterlijk alles, van de productontwikkeling tot en met de productie en de distributie.

“Met onze ongeveer 260 medewerkers, die hoofdzakelijk afkomstig zijn uit de regio, runnen we een van de modernste fabrieken in afgewerkt parket in Europa”, zegt een duidelijk trotse Johann Graupp. “Zij zijn de specialisten voor precisie en kwaliteit achter ons geavanceerde machinepark. Dat doen ze met een optimaal respect voor de grondstoffen, die bewerkt worden met louter milieuvriendelijke methodes. Zo creëren we unieke, veelzijdige parketvloeren, die voldoen aan ieders smaak en alle eisen van de moderne bouwwereld. Samen realiseerden we vorig jaar een omzet van ongeveer 88 miljoen euro en brachten we om en bij de 2,2 miljoen m² parket op de markt. Ongeveer 70 procent van onze totale productie is bestemd voor de export. De belangrijkste afnemende landen zijn momenteel Duitsland, Zwitserland, Italië, China en de VS.”

Enkel meerlaags parket
In de fabriek wordt snel duidelijk dat er enkel meerlaags parket wordt geproduceerd. We zien er vloerdelen met een slijtlaag van ongeveer 3,6 mm. De brochures geven mee dat er uitsluitend geproduceerd wordt volgens de EN 13489-norm en dat het uitgebreide assortiment bestaat uit landhuisdelen in diktes van 11 en 14 mm. Deze zijn verkrijgbaar in de formaten 140/182/222 x 1200/1800/2200/2400 mm, maar daarnaast levert Scheucher ook speciaal strokenparket, zoals extravagant Frans visgraat in de formaten 9,8x140x740 mm 45° en 9,8x140x500 mm 60°. Alle producten zijn verkrijgbaar in de beproefde NOVOLOC 5G sluitingstechnologie. In 2023 omvat het assortiment om en bij de 600 artikelen.

“Scheucher GmbH is een innovatieve, flexibele onderneming met een hoge service- en productkwaliteit. Innovaties zoals de NOVOLOC 5G sluitingstechnologie voor de plaatsing van Franse visgraat in 2015 of de onlangs geïntroduceerde excimer-technologie voor matte lakken zijn USP’s waarmee wij ons onderscheiden van onze concurrenten op de markt”, legt de heer Graupp ons uit, wanneer we hem vragen waarom professionals in de Benelux met diens bedrijf horen samen te werken. “Bijzonder is de flexibiliteit bij speciale producties. We onderscheiden ons verder aan de hand van marktgerichte productaanpassingen en korte besluitvormingsprocessen. Zoiets vind je enkel en alleen in een familiebedrijf.”

“Voor uw lezers is het ook goed om te weten dat wij ons parket uitsluitend verkopen via professionals. Dan heb ik het over de gespecialiseerde groothandel, de vakhandel, parketplaatsers, aannemers, enzovoort. Scheucher levert niet aan bouwmarkten. Bij ons staat een partnerschap met de klant centraal en werken we samen met onze afnemers aan nieuwe zaken, zodat we de concurrentie altijd een kleine stap voor blijven. Wat onze partners vooral aan ons waarderen, is onze technische knowhow, gekoppeld aan een professionele service en advies.”

Milieubewustzijn speelt cruciale rol
Heden ten dage wordt heel veel belang gehecht aan ecologie. Eerder in het gesprek gaf onze gesprekspartner dit al nadrukkelijk aan. Hoe moeten we dit evenwel zien in de praktijk?
“Met onze natuurlijke en duurzame producten bevorderen wij niet alleen het milieubewustzijn en het welzijn in elk huis, maar we willen bijvoorbeeld met ons fotovoltaïsche systeem tegelijkertijd bewijzen dat milieubewustzijn voor Scheucher al in de eigen vestiging begint. Wij hebben een systeem van ongeveer 30.000 m² op ons dak geïnstalleerd. Dit is onze bijdrage waarmee we jaarlijks om en bij de 4 miljoen kg CO2-uitstoot vermijden. De productie voldoet daarnaast aan de nieuwste milieunormen en we zien er nauwgezet op toe dat de emissiegrenswaarden worden nageleefd. Afvalhout wordt gebruikt voor alle warmteopwekking en warmwaterpersing. Dit afvalhout wordt tevens geperst tot hoogwaardige houtbriketten. De houtsnippers verkopen we aan particuliere of openbare verwarmingsinstallaties. En voor diegenen die nog niet overtuigd zouden zijn: Scheucher GmbH kan uitpakken met een certificering volgens het Europese Eco-label - EU Ecolabel en met de Environmental Product Declarations EPD en LEED. Alle Scheucher parketvloeren worden daarenboven voortdurend intern en extern getest en meerdere malen gecertificeerd.”

Distributiepartners gezocht
We hadden het in de inleiding over het feit dat Scheucher GmbH voorlopig nog maar beperkt actief is op de Benelux-markt. In Frankrijk vind je het zelfs helemaal niet. Het is de logica zelve dat we nog even polsen wat de Scheucher-plannen voor de nabije toekomst zijn.

“We zijn actief op zoek naar distributiepartners voor een langdurige samenwerking”, knikt de heer Graupp instemmend. “Met hen willen wij het merk Scheucher Parket verder uitbouwen in de Benelux en op de markt brengen in Frankrijk. Om dit doel te bereiken, richten we ons voornamelijk tot groothandelaars en gespecialiseerde handelspartners met een eigen showroom.

Daarbij is het onze bedoeling om hen via ons partnerconcept uitgebreid te ondersteunen. Wil men meer informatie, dan neemt men contact met ons op.”

Meer informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Website: www.scheucherparkett.at