Onafhankelijk Franco-Benelux vakblad
  • Nederlands
  • Français
Onafhankelijk internationaal vakblad
  • English
U bevindt zich hier:Gastsprekers»In gesprek met Dominique Vittot, president van CardoTech
woensdag, 03 juli 2024 09:17

In gesprek met Dominique Vittot, president van CardoTech

Dominique President, Sandrine 5e generatie en Bastien 6e generatie Dominique President, Sandrine 5e generatie en Bastien 6e generatie

Dossier Aanbieders van structuur-, reliëf -en verouderingsborstels

Floor Forum nr. 170, juli 2024

CardoTech, 6de generatie van engineering rond borstelgereedschap

De sector van het borstelgereedschap is een specifieke niche binnen de industrie, maar daarom niet minder relevant voor onder meer houtbedrijven en vloerders. Borstelgereedschap kan een essentiële rol spelen in de afwerking van houten vloeren. Denk maar aan het borstelen, het aanbrengen van reliëf of het ‘structureren’ van vloeren. Wij mochten op de koffie met Dominique Vittot, president van CardoTech, het Franse familiebedrijf dat stilaan de opvolging door de 6de generatie voorbereidt. “Maatwerk is voor ons niet optioneel, maar gewoon de norm die wij hanteren. En dat maatwerk houdt ook in dat we de opvolging van A tot Z waarborgen”, aldus Dominique Vittot.

Familiebedrijf van zes generaties

CardoTech werd opgericht in 1889 en groeide uit tot een Europese referentie op het vlak van het structureren en het egreneren van hout. De realisaties die uit de productiehal van het Franse bedrijf rollen, spelen zo een directe rol in het design en de functionele kwaliteit van eindproducten zoals houten gevels en vloeren.

De hoofdzetel van CardoTech ligt in Sainte-Hélène in de Bourgogne-streek. Het bedrijf telt 15 medewerkers en draait een jaaromzet van 2,8 miljoen euro. Het grootste deel van deze omzet realiseert CardoTech in eigen land. 25% van de orders is afkomstig van klanten uit de rest van Europa, Azië en Noord-Amerika.

De kernactiviteit? Daar is president Dominique Vittot duidelijk over: “Bij CardoTech spreken we zelf over de engineering rond, het onderzoek naar en de productie van borstelgereedschap.” De CardoTech producten worden steeds op vraag en volgens een lastenboek ontwikkeld en passen op alle merken van borstel- en egreneermachines.

Nog iets waar Dominique Vittot trots op is? “Wij werken zonder tussenpartijen, het contact met de klant verloopt altijd rechtstreeks. Het is een efficiënte manier van werken die het risico op misverstanden en op misinterpretaties van briefings doet dalen.”

Coachende rol met beloofde resultaten

CardoTech beperkt zich niet alleen tot de productie van borstelgereedschap, integendeel. “Zelf spreken we graag over engineering omdat onze producten inhouse ontwikkeld zijn in functie van een hele reeks variabelen zoals de kwaliteitseisen van de klant en de omgeving waarin het toestel zal worden gebruikt”, aldus Dominique Vittot.

CardoTech werkt dagelijks nauw samen met onder meer zagerijen, houtbewerkers, schrijnwerkers, timmerlieden, fabrikanten van structureer- en egreneermachines, vloerders en fabrikanten van bedekkingsmiddelen (vernis, verf,…).

Het Franse bedrijf wil vooral een meerwaarde bieden aan de klant en dat is niet zomaar een loze marketingbelofte. CardoTech engageert zich om resultaten te boeken en werkt hiervoor rond 5 pijlers: advies over de keuze van toestellen, kwaliteit van het structureren en egreneren, werken aan een langere levensduur van het borstelgereedschap, kostenvermindering bij het structureren en egreneren en de opleiding van de gebruikers om het borstelgereedschap zo optimaal mogelijk in te zetten.

“Die gedreven opvolging zit in ons DNA. Wij zorgen er steeds voor dat de gebruiker geen vragen meer heeft en vlot zelfstandig aan de slag kan met de diverse soorten borstelgereedschap”, vervolgt Dominique Vittot. Ook een innovatief karakter zit duidelijk in het DNA van CardoTech en het bedrijf ontwikkelt borstelgereedschap dat meedeint op de trends in de parketsector. “Met onze tools kan men parket zowel structureren als verouderen en dat dankzij een combinatie van diverse borstel- en egreneerprocessen.”

Borstelgereedschap, diversiteit troef

Dat de wereld van het borstelgereedschap divers is, is een understatement. Er zijn heel wat variabele factoren die een rol spelen bij de werking van materiaal of een tool om pakweg een vloer te borstelen, te structureren, te verouderen of te egreneren. We duiken de productiehal en kijken even mee bij CardoTech dat eveneens borstels ontwikkelt voor draaiende schuurmachines (maximale diameter van 400 mm).

De draad is meestal gemaakt van metaal of van schuurnylon. De dichtheid of densiteit van de draad speelt eveneens een belangrijke rol. Het type draad beïnvloedt de kwaliteit van het eindresultaat, maar ook van de levensduur van het borstelgereedschap. Ook de lengte en de diameter van de draad hebben een invloed op de werking en de levensduur van het borstelgereedschap.

De diameter van het borstelgereedschap speelt dan weer een niet te onderschatten rol bij de controle van de temperatuur. Een borstel met een kleine diameter zal de temperatuur ophouden, een borstelgereedschap met een grotere diameter zal de temperatuur sneller verdrijven.

De kwaliteit van het borstelen of het egreneren wordt ook bepaald door het type van borstelgereedschap. Zo heb je een cilindrisch borstelgereedschap of een tool met een vlak borsteloppervlak of een combinatie van beide. “Het meest efficiënte is een gecombineerde oplossing waarmee je het hout vanuit verschillende assen kunt bewerken zonder sporen achter te laten”, verduidelijkt Dominique Vittot.

Andere variabelen die de president van CardoTech aanhaalt, zijn de toevoersnelheid van de bladen en de rotatiesnelheid van het borstelgereedschap, de werkingsdiepte alsook de individuele afstelling van de verschillende variabelen van het borstel- of egreneermateriaal.

Rooskleurige toekomst dankzij dynamische aanpak

CardoTech heeft een rijke geschiedenis, maar kijkt ook reikhalzend uit naar de toekomst. De meest recente ontwikkelingen voor de houtsector omvatten onder meer innovaties voor het egreneren. Denk maar aan gereedschap dat uitgerust is met gecombineerde tools die op dezelfde basis kunnen worden gemonteerd. De complementaire werking leidt tot een kwalitatief hoogstaand resultaat. Uiteraard is het belangrijk om steeds de voorzorgsmaatregelen in acht te nemen.

Daarnaast merkt CardoTech een trend op voor verouderd hout. “De huidige consument houdt van de authentieke look van verouderd hout. Ons bedrijf ontwikkelt egreneergereedschap om splinters te verwijderen zonder te raken aan de unieke kleur van het oude hout”, zegt Dominique Vittot. Het Franse bedrijf heeft ook stappen gezet in de ontwikkeling van gereedschap om gefineerde platen op 0,6 mm dikte te structureren, zonder de plaat te doorboren.

Het is duidelijk dat CardoTech een rooskleurige toekomst tegemoet gaat. De troeven? De decennialange ervaring, de doorgedreven focus op kwaliteit en ontwikkeling alsook het feit dat het Franse bedrijf inspeelt op de specifieke trends in de diverse sectoren alsook op de specifieke noden van iedere klant. Laten we tot slot ook de 6de generatie niet vergeten, die ook na 2050 de leiding in handen zal hebben!

Website: www.cardotech.com