Onafhankelijk Franco-Benelux vakblad
  • Nederlands
  • Français
Onafhankelijk internationaal vakblad
  • English
U bevindt zich hier:Gastsprekers»In gesprek met Edwin van Houten, Sales Manager bij MOSO® en Bregina Broersma, Sales Support Benelux
dinsdag, 28 mei 2024 12:37

In gesprek met Edwin van Houten, Sales Manager bij MOSO® en Bregina Broersma, Sales Support Benelux

Dossier Gevelbekleding in hout, bamboe of composiet

Floor Forum nr. 169, mei 2024

MOSO® Bamboe, toepassing bij gevelbekleding steedsMOSO® Bamboe, toepassing bij gevelbekleding steedspopulairder
In eerdere nummers van Floor Forum gingen we dieper inIn eerdere nummers van Floor Forum gingen we dieper inop de stijgende populariteit van bamboe. Het duurzamemateriaal staat steeds vaker met stip op nummer één bijtoepassingen zoals binnenvloeren en terrasvloeren. Bamboewordt de afgelopen jaren ook steeds vaker ingezet alsgevelbekleding en dit als alternatief voor tropisch hardhoutof synthetische materialen. Edwin van Houten, Sales Manageren Bregina Broersma, Sales Support Benelux bij MOSO®zijn uitstekend geplaatst om meer te vertellen over hoe bamboe ook de weg vindt naar gevels en over de voordelen die het materiaalbiedt als gevelbekleding. MOSO® is immers dé referentie in de bamboesector en een vooruitstrevende speler die de toepassingen metbamboe naar nieuwe hoogtes tilt. “Bamboe is een prima keuze voor wie een gevel met een natuurlijke uitstraling wenst”, aldus Edwin.

MOSO® gevelbekleding uit bamboe
De Nederlandse firma MOSO® werd in 1997 opgericht en heeft zich door de jaren heen ontpopt tot absolute smaakmaker binnende bamboesector. Het bedrijf startte met twee vloerplankjes uit bamboe en breidde het aanbod stelselmatig uit met onder meerbamboevloeren, terrasplanken, plaatmateriaal, fineer, balken voor binnen- en buitentoepassingen en… platen voor gevelbekleding.

Een gevel heeft per definitie heel wat verduren. Denk maar aan wind, regen, koude, vorst, stof en in het slechtste geval ook uitslaandevlammen bij een brand in een naastgelegen gebouw. Daarnaast zijn de esthetische factoren erg belangrijk bij een gevel. Een voorgevelis het uithangbord van een woning, een bedrijf of een winkel. Wie het materiaal voor zijn of haar gevelbekleding kiest, gaat het best nietover één nacht ijs.

Bamboe biedt verschillende voordelen ten opzichte van andere gevelbekledingsmaterialen. Eerst en vooral heeft bamboe eenBamboe biedt verschillende voordelen ten opzichte van andere gevelbekledingsmaterialen. Eerst en vooral heeft bamboe eennatuurlijke uitstraling. Daarnaast heeft bamboe een hoge stabiliteit alsook een hoge hardheid. Ook de brandwerende eigenschappenzijn zeer goed te noemen. “De MOSO® bamboeproducten zijn ook CO2-neutraal en dragen zo bij tot een duurzame manier van bouwen.De LEED- en BREEAM-certificeringen zijn daar het concrete bewijs van”, aldus Edwin.

MOSO® Bamboo X-treme® Gevelbekleding
De meest spraakmakende collectie gevelbekleding uit bamboe is ongetwijfeld MOSO® Bamboo X-treme®. De MOSO® Bamboo X-treme®De meest spraakmakende collectie gevelbekleding uit bamboe is ongetwijfeld MOSO® Bamboo X-treme®. De MOSO® Bamboo X-treme®gevelplank is een massieve plank voor buitentoepassingen en is gemaakt van bamboestrips die geperst en thermisch gemodificeerdworden bij een temperatuur van 200 °C. Dit Thermo-Density® proces geeft aan de MOSO Bamboo X-treme collectie gevelplanken dehoogst mogelijke duurzaamheidsklasse en de brandveiligheidsklasse B-s1-d0 (EN 13501-1).Zoals iedere houtsoort zal Bamboo X-treme® na verloop van tijd vergrijzen door de blootstelling aan weersinvloeden. Er zal een mooie,natuurlijke look ontstaan die de gevel een elegante en authentieke uitstraling geeft.Succesverhaal:

“Schoonschip”, drijvende gemeenschap in Amsterdam
MOSO® bamboe is ondertussen zowat in de hele wereld te vinden bij heel wat verschillende toepassingen, zowel voor een buitengebruikals in interieurs. Eén van de meest spraakmakende projecten leverde de Nederlandse firma op in eigen land. Het project “Schoonschip”in Amsterdam bestaat uit een duurzaam, drijvend dorp, een kolfje naar de hand van MOSO® dat duurzaamheid en innovatie hoog in hetvaandel draagt.Het dorp telt 30 woonboten en de architecten waren op zoek naar duurzame en kwalitatief hoogstaande materialen met eenesthetische aantrekkingskracht. Heel wat bewoners kozen voor bamboe, onder meer door de brandwerende eigenschappen. MOSO®Bamboe X-treme® is te vinden als gevelbekleding op meerdere van de woonboten.

MOSO® Bamboe gevelbekleding, installatie en onderhoud
Bij toepassingen met bamboe zijn er vaak twijfels over de manier van installeren en over het onderhoud. De MOSO® BambooX-treme® Gevelplanken zijn beschikbaar in verschillende versies die kunnen worden geïnstalleerd met clips, schroeven of het Gradinstallatiesysteem.Het Grad installatiesysteem is een gepatenteerde en unieke oplossing om Bamboo X-treme® Gevelbekleding snel en eenvoudig temonteren op aluminium rails met verborgen en demonteerbare clips. Het systeem maakt het mogelijk om zeer gedetailleerde lijnenin het ontwerp aan te brengen. Installatie op het Grad systeem maakt de gevelbekleding circulair en toekomstbestendig, omdat degevelplanken en het installatiesysteem eenvoudig kunnen worden gescheiden en gerecycleerd.De kers op de taart? “De MOSO® Bamboo X-treme® Gevelbekleding vereist geen periodiek onderhoud. De gevelplanken zullen wel lichtvergrijzen. Dit heeft echter geen invloed op de lange houdbaarheid van bamboe (productgarantie van 25 jaar). Met een onderhoudsolieis het eventueel mogelijk om de bruine kleur te behouden”, verduidelijkt Bregina.

Over MOSO®

MOSO® werd in 1997 opgericht door René Zaal, Gerry Jansen en Arjen Veltman. Het bedrijf, dat ooit begon met twee vloerplankjes,ontwikkelt en produceert diverse bamboeproducten voor binnen- en buitengebruik. Redenen waarom de MOSO®-producten steedspopulairder worden? Ze voldoen aan de hoogste technische eisen en kwaliteitsnormen en ze maken toepassingen mooier met eenduurzame en hernieuwbare grondstof, de MOSO® bamboe.MOSO® opereert vanuit de hoofdzetel in Zwaag (Nederland) en heeft verkoopkantoren in de hele wereld, onder meer in Spanje, deVerenigde Staten, Zuid-Afrika en Italië. Het bedrijf heeft een afzetmarkt van zo’n 55 landen. Het bedrijf telt wereldwijd 95 medewerkers.

Website: www.moso-bamboo.com