Onafhankelijk Franco-Benelux vakblad
  • Nederlands
  • Français
Onafhankelijk internationaal vakblad
  • English
U bevindt zich hier:Gastsprekers»Martin Straub (Technisch Manager Heidelberg Coatings Dr. Rentzsch GmbH)
dinsdag, 04 april 2023 15:47

Martin Straub (Technisch Manager Heidelberg Coatings Dr. Rentzsch GmbH)

Dossier "Wie heeft lakken specifiek voor houten trappen?"

Floor Forum nr 159, december 2022

"Wij bieden een hele reeks oplossingen voor het lakken van trappen"
In de inleiding las je al dat er verschillende redenen zijn om te kiezen voor een lak bij de afwerking van een trap. Maar wat hebben fabrikanten concreet te bieden? We polsten bij de Duitse specialist Heidelberg Coatings om te weten te komen wat dit bedrijf op het gebied van traplakken in huis heeft en hoe het inspeelt op verschillende situaties.

Technisch manager Martin Straub laat ons kennismaken met het brede Heidelberg-assortiment, dat alleen bedoeld is voor gebruik op hardhout. In zijn uiteenzetting geeft hij een aantal vaste argumenten om voor de ene of de andere lak te kiezen. Zo moet je vooraf rekening houden met de maximale droogtijd en hoe lang de klant kan/wil wachten om de trap weer te gebruiken. Andere punten zijn krasvastheid en antislipeigenschappen, chemische bestendigheid, het uiterlijk, de uithardingstijd voor tweecomponentenlakken, de applicatiemethode (met de hand of via spuiten), enzovoort.

HD-AQUA PUR TREPPENLACK
Starten doen we met de HD-AQUA PUR TREPPENLACK. HD-AQUA PUR TREPPENLACK is een waterverdunbare ééncomponent coating voor trappen, gebruikt als primer en toplaag. Het is een milieuvriendelijke en vrijwel reukloze coating. Na uitharding heeft de coating dezelfde eigenschappen als een tweecomponenten polyurethaanlak en kan hij op alle houtsoorten worden gebruikt.

"Met behulp van deze lak kan de trappenbouwer twee keer lakken, met zeer snelle droogtijden. Je hoeft maar 3 uur te wachten tussen de 1ste en 2de laag, waardoor de klant de trap daarna heel snel kan gebruiken", legt de heer Straub uit. "Ben je op zoek naar een zeer goede slijtvastheid en chemische bestendigheid, dan is dit je ideale product. Het heeft ook een uitstekende weerstand tegen handcreme, wat belangrijk is om te weten voor de leuning."

HD-AQUA PUR ISOLIERFÜLLER
Het tweede product heet HD-AQUA PUR ISOLIERFÜLLER White. Dit systeem is vooral gericht op gekleurde trappen. Weiss (White) is een waterverdunbare tweecomponentenvuller op basis van polyurethaan en acrylaatdispersie met een lage zwelling.

"Je brengt de twee componenten HD-AQUA PUR ISOLIERFÜLLER White twee keer aan", wordt ons meegegeven. "Met dit vulsysteem verkrijg je isolatie tegen tinten in het hout en is er geen kleurverandering. Dit product wordt ook niet beïnvloed door de inhoudsstoffen van het hout. Bijzonder aan dit systeem is dat er ook geen problemen zijn met de zeer lange potlife, die oploopt tot 4 uur. Zelfs als je er niet in slaagt het gedurende die tijd te gebruiken, is er nog steeds geen probleem, want het hardt niet uit in de pot en er blijft altijd een vloeibaar massa over. Het enige wat je na die 4 uur moet doen is het opnieuw mengen, zodat je geen problemen krijgt bij het opnieuw aanbrengen."

HD-AQUA TOP COLOR
De volgende in de rij is de HD-AQUA TOP COLOR. HD-AQUA TOP COLOR is ook een systeem voor kleurlak. Het is een sneldrogend, gepigmenteerd waterverfsysteem met een goede dekking.

"HD-AQUA TOP COLOR kan gemakkelijk en zonder problemen worden aangebracht, vooral voor verticale systemen. Dit is een product dat gespoten wordt", aldus de heer Straub. "In een eerste en tweede stap moet je de isolatievuller gebruiken die we eerder hebben beschreven, in een derde stap wordt de HD-AQUA TOP COLOR aangebracht. Elke kleur is mogelijk: zwart, rood, wat dan ook... Als laatste stap moet men de kleurloze transparante HD-AQUA PUR TREPPENLACK aanbrengen. Het resultaat van het werk zal een zeer goede kleurstabiliteit zijn, want er zijn geen problemen met vergeling, slijtage en chemische weerstand. Het is ook zeer UV-stabiel."

NATUR HARTWACHS en NATUR HARTWACHSÖL
In een ietwat andere categorie kunnen we de hardwaslakken indelen, een combinatie van oliën en wassen. Hier brengt Heidelberg Coatings zijn NATUR HARTWACHS en de NATUR HARTWACHSÖL op de markt. NATUR HARTWACHS is een hoogwaardige houtafwerking, ontwikkeld op basis van de nieuwste inzichten in natuurlijke oppervlaktecoatings op basis van bijna natuurlijke grondstoffen. NATUR HARTWACHSÖL lijkt er sterk op, maar wordt anders aangebracht. Beide zijn visceuze olie-wascombinaties, met een hoge niet-vluchtigheid op basis van hernieuwbare oliën en wascomponenten, bedoeld voor gebruik op trappen, op meubels en in de binnenhuisarchitectuur.

"Het eerste product wordt geleverd in een spuitapplicatie, die twee keer wordt gespoten in een hoeveelheid van ongeveer 40 tot 45 gram per m². De droogtijd tussen de lagen is ongeveer 2 uur, terwijl je de trap na ongeveer 8 uur opnieuw kunt gebruiken. Bijzonder aan dit product is de zeer hoge chemische bestendigheid. Met andere woorden, er zijn geen problemen met drogen, rode wijn, schoonmaakproducten. Als je met de hand moet aanbrengen, is NATUR HARTWACHSÖL jouw oplossing. Dit product is bijna hetzelfde als NATUR HARTWACHS, maar het wordt met de hand aangebracht en kan ook gebruikt worden om een volledige trap te herstellen. De droogtijd is iets langer, maar het resultaat na het aanbrengen ervan is precies hetzelfde."

NATUR 2K ÖLFINISH
Last but not least merken we de zowel kleurloze als gekleurde versies van NATUR 2K ÖLFINISH op. Dit product is een hoogwaardige houtafwerking, gebaseerd op de nieuwste kennis van natuurlijke oppervlaktecoatings met hernieuwbare grondstoffen. Het is geschikt voor oppervlakken die onderhevig zijn aan hoge belasting en hoge waterbestendigheid in het gehele trappenhuis, parket, meubels en interieurafwerking.

"Dit product is ontwikkeld om ook met de hand te worden aangebracht", besluit de heer Straub. "Het is vooral aan te bevelen bij het gebruik van kleuren. Op de trap hoeft slechts één laag te worden aangebracht, maar dat gaat gepaard met regelmatig onderhoud, met behulp van onze speciale NATUR PFLEGEÖL. Deze onderhoudsolie voor geoliede trap-, parket- en meubeloppervlakken wordt gebruikt om geoliede en in de was gezette oppervlakken op te frissen. Het wordt gebruikt voor zowel de eerste verzorging als het onderhoud. NATUR PFLEGEÖL heeft een droogtijd van 6 tot 9 uur, in combinatie met een goede, diagonale ventilatie."