Onafhankelijk Franco-Benelux vakblad
  • Nederlands
  • Français
Onafhankelijk internationaal vakblad
  • English
U bevindt zich hier:Gastsprekers»Ad Groenen en Kris De Rudder (Husqvarna Construction surface and floors Benelux)
vrijdag, 31 maart 2023 17:54

Ad Groenen en Kris De Rudder (Husqvarna Construction surface and floors Benelux)

Dossier "Hoe terrazzo, beton, natuursteen etc.. voor te bereiden om houten, PVC, vinyl, LVT, laminaat vloeren te kunnen plaatsen"

Floor Forum nr 158, november 2022

“Wij zijn een one stop-partner, we hebben letterlijk àlle oplossingen in eigen huis”
Na het incorpereren van onder meer Blastrac en HTC kan Husqvarna Construction zich met recht en reden beroemen op het feit dat men àlle machines en diamantgereedschappen voor het aanpakken van vloeren in huis heeft, of die nu in beton, natuursteen of terrazzo zijn. Daarbij worden alle ‘bases’ gecoverd, van het verwijderen, over het voorbereiden tot en met het afwerken van de vloer.

Floor Forum ging in gesprek met twee Husqvarna specialisten, die meteen duidelijk maken dat klanten niets dan one stop-oplossingen aangeboden wordt. Ze benadrukken ook hoe het interactieve Experience Center in Ath in de bedrijfsfilosofie een belangrijke rol speelt omdat dit véél meer is dan de zoveelste showroom, het gaat integendeel om een ruimte waar je alle machines van Husqvarna ervaart en in realistische omstandigheden uitprobeert. Kris De Rudder, Country Manager Husqvarna Construction Belgium en sinds kort ook verantwoordelijke voor alles wat met surface and floor oppervlakte en vloerbewerking te maken heeft in de Benelux, en Ad Groenen staan ons te woord. Ad Groenen draagt hierbij zijn steentje bij als man met meer dan 30 jaar gespecialiseerde ervaring in de vloerenbranche. Hij combineert nu de knowhow die hij opdeed bij Blastrac en integreert deze met de producten en applicatiemogelijkheden met deze van Husqvarna.
Over naar de machines die vallen onder dit dossier. Beginnen doen we met de planetaire schuurmachine.

Planetaire schuurmachine
Ad Groenen: “Wil je dunne lagen weghalen, dan is de planetaire schuurmachine ideaal. Wat je doet, is de ondergrond schoonmaken en opruwen, zodat de volgende laag goed hecht. Moet er meer afgehaald worden, moet je een andere oplossing zoeken, zoals schaven of frezen. Vooral dat schaven is meer en meer in opkomst, omdat je er eigenlijk de vloer mee wegschaaft, meer daarover later.”
Kris De Rudder: “Bij de planetaire schuurmachine is het aanbod gigantisch groot, het gaat van kleinere toestellen voor residentiële toepassingen tot en met hele grote driekopsmachines voor grotere oppervlakten.”
Ad Groenen: “Hebben we het over parketteurs, dan raden we vooral de 230 Volt aan. Al is er uiteraard zwaarder materiaal beschikbaar voor grotere projecten, zelfs met afstandbediening. Het mooie van het planetaire systeem is dat je één grote schijf hebt van, bijvoorbeeld, 80 cm. Daar zitten 3 of 4 kleine koppen op, die links en rechtsom draaien. Je kunt goed schuren en krijgt een heel mooi kraspatroon dat je steeds verfijnt door andere diamant te gebruiken. Zo renoveer je de vloer helemaal tot je een gepolijste vloer hebt.”

Eenkops schuurmachines
De volgende machines die aangehaald worden, zijn de éenkopsschuurmachines met diamant. Die illustreren eveneens hoezeer Husqvarna one stop redeneert.
Ad Groenen: “We kunnen het beste inzoomen op de eenkops schuurmachines, in tegenstelling tot planetaire schuurmachines. Deze zijn makkelijk plaatselijk inzetbaar. Een voorbeeld: je wil enkele mm verlagen bij een deuropening? Hiermee kan dat plaatselijk, zonder dat je moet schaven of frezen. Ze zijn verder prima geschikt voor kleinere oppervlakken en sommige ervan zijn demonteerbaar.”
Kris De Rudder: “Die demonteerbaarheid is heel belangrijk. Dit maakt transport en inzetbaarheid gemakkelijk en toegankelijker, denk maar aan het werken op verdiepingen. Husqvarna denkt vooral ook aan ergonomie die de gezondheid van operatoren ten goede komt. dit geldt ook voor machines als vloerstrippers, kogelstraalmachines, enzovoort.”

De vloerschaafmachine
De volgende in de rij is de vloerschaafmachine. Bij dit toestel wordt een trommel met diamantbladen in een trommelbehuizing geplaatst. Zodra de machine is ingeschakeld, draait de trommel aan een zeer hoge snelheid om het oppervlak af te zagen.
Kris De Rudder: “De bedoeling is de vloer zo vlak mogelijk te maken, vandaar de trommel. Wat gebeurt is dat er letterlijk materiaal wordt weggeschaafd.”
Ad Groenen: “Het interessante is dat je de ondergrond redelijk intact laat en een vlakke ondergrond krijgt. Je haalt dus beton weg, zonder heel veel lawaai en trillingen. Dit is totaal anders dan frezen, waarbij je de vloer kapotslaat en er veel lawaai ontstaat. Een methode als deze is ideaal in stilteomgevingen, zoals ziekenhuizen.”
Kris De Rudder: “Een krachtige stofzuiger is belangrijk bij machines als deze die op beton worden gebruikt. Je stofzuiger moet daarbij beschikken over een continue zuigkracht. Het belang van deze stofafzuiging kan niet genoeg benadrukt worden, niet enkel voor de werkomgeving zelf, maar zeker ook voor de gezondheid van de operator! Wij hebben allerlei stofzuigers beschikbaar. Die vullen we aan met luchtreinigers, die ook het hele fijne stof voor de volle 100% weghalen. Wij raden alleszins altijd de combinatie stofzuiger-luchtreiniger van harte aan.”

Kogelstralers
We hadden het eerder over stofvrij werken, maar stofvrij stralen kwam nog niet aan bod. Beide heren belichten ook de kogelstralers.
Ad Groenen: “Dit is een unieke bewerking omdat het écht stofvrij is in combinatie met een goede stofzuiger. Dit is ideaal voor het opruwen van grotere oppervlaktes waardoor de lijm beter hecht op de ondergrond.”
Kris De Rudder: “Deze machines gebruiken metalen bolletjes die tegen het beton aanstralen. Alle restanten op de vloer worden verwijderd en alles wordt opgeruwd. Het resultaat is een totaal stofvrije ruwe oppervlakte. Deze toepassing is bijzonder rendabel omdat je op korte tijd grote oppervlakten kunt bewerken.”
Ad Groenen: “Kogelstralers moet je zien als een goedkope manier om stofvrij op te ruwen. Na het stralen kunnen ruwheid en oneffenheden door egaline worden genivelleerd. Kogelstralers worden steeds gebruikt in combinatie met een stofzuiger met een hoge zuigkracht en hoge luchtstroom. Deze stofzuigers werken met volcontinue pneumatische filterreiniging. Reiniging van de filters gebeurt door middel van een luchtpuls.”
Kris De Rudder: “Uniek aan dit kogelstralen is dat je het recyclen maximaal in de praktijk brengt. Door hun impact op het beton verkleinen de gestraalde metalen bolletjes in omvang, maar dankzij de stofzuiger en een separator in de machine worden ze telkens opnieuw opgezogen en hergebruikt. Dit proces wordt herhaald tot de bolletjes letterlijk zo licht geworden zijn dat ze samen met het gewone stof worden afgevoerd. Dit is materiaal dat quasi uitsluitend wordt gebruikt door professionals. Een degelijke opleiding is een noodzaak teneinde het optimale resultaat te bekomen.”

Streven naar volledig elektrisch gestuurd
Op dit punt zijn de belangrijkste machines besproken, maar is het toch nog interessant om even stil te staan bij het ver doorgedreven streven van Husqvarna om tegen 2025 volledig elektrisch te gaan in de meest gangbare categorieën. Het gebruik van benzine moet zo op heel korte tijd achter de rug liggen.
Kris De Rudder: “Nu al zijn al een aantal handgedragen gereedschappen en 1 ride-on tapijt stripper volledig accugestuurd en die richting gaan we ook uit met de zwaardere machines. Onze strategie is duidelijk: elektrisch en batterijgestuurd. We lanceerden onlangs onze K1 Pace doorslijper, maar ook bijvoorbeeld in de vloerzagen brachten we recent een vloerzaag uit met een diameter zaagblad van 600 mm.”
“Ik wil hierbij ook nog eens benadrukken hoeveel belang we hechten aan de ergonomie van de machines en de gezondheid van de gebruiker. We beschikken tevens over serviceprogramma’s en daarnaast wijs ik nog eens op ons Fleet sensorsysteem dat alle machines een goede opvolging bezorgt en dat illustreert hoezeer Husqvarna inzet op het belang van connectiviteit.”

Nieuwe website gelanceerd
We geven nog mee dat Husqvarna half oktober een gloednieuwe website heeft gelanceerd: http://www.husqvarnaconstruction.com.

Op deze nieuwe website tref je ook het gratis te downloaden compendium aan, waarin een volledig overzicht staat van het beschikbare gamma.