Onafhankelijk Franco-Benelux vakblad
  • Nederlands
  • Français
Onafhankelijk internationaal vakblad
  • English
U bevindt zich hier:Gastsprekers»Cemil Celiker (Hoofd Sales International Admonter Holzindustrie AG)
vrijdag, 31 maart 2023 17:18

Cemil Celiker (Hoofd Sales International Admonter Holzindustrie AG)

Special "Top oostenrijkse bedrijven gericht op export"

Floor Forum nr 158, november 2022

"Wij bieden houtproducten aan voor de meer veeleisende kant van de markt"
Een van de toonaangevende houtbewerkingsbedrijven in Oostenrijk is Admonter Holzindustrie AG. Dit bedrijf werd in 1972 opgericht en viert zijn 50ste verjaardag. Het begon als een zagerij en groeide uit tot een toonaangevende onderneming in de productie van hoogwaardige natuurlijke houtproducten voor holistische ruimteconcepten, waarbij natuurlijk hout wordt gecombineerd op vloeren, wanden en plafonds. Met een omzet van 69 miljoen euro in 2021 en 280 werknemers is dat een hele prestatie voor een bedrijf dat eigendom is van... de plaatselijke benedictijnenabdij.

"Die abdij illustreert hoe onze geschiedenis veel verder teruggaat dan 1972. In feite is onze geschiedenis bijna 1000 jaar oud, aangezien het klooster in 1074 werd gesticht", glimlacht Cemil Celiker, die hoofd Sales International is bij Admonter en al 17 jaar voor het bedrijf werkt. Cemil Celiker is verantwoordelijk voor de belangrijkste overzeese markten: China, Japan, Australië, de VS, Canada, Mexico en nog veel meer. We vragen hem allereerst om Admonter (gevestigd in het dorp Admont) wat uitgebreider te beschrijven.

Architecten en interieurontwerpers
"Wij leveren een verscheidenheid aan houten producten voor interieurontwerp en decoratie. Dat gaat van houten vloeren en houten panelen, tot akoestische producten, trapoplossingen en binnendeuren, zowel voor de residentiële als de commerciële markt. We werken veel samen met architecten en interieurontwerpers en kunnen producten op maat maken."

"Admonter levert hout en bijpassende ontwerpen en dient als een one-stop, single source voor zijn klanten. Wij maken samengestelde producten, maar elke laag bestaat uit massief, natuurlijk hout en daarmee onderscheiden we ons van andere bedrijven. Net als in de natuur zijn onze producten gemaakt om een leven lang mee te gaan, het is het beste en meest natuurlijke materiaal om mee te werken. Wij gebruiken, met uitzondering van Amerikaanse walnoot, alleen PEFC-gecertificeerde houtsoorten uit Europa. Waaraan ik toevoeg dat we verschillende technieken hebben (thermisch en licht roken) om hout te behandelen en het extra inspirerende kleuren te geven."

Benelux als interessante groeimarkt
Admonter is zeer sterk in zijn thuismarkten Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland en Italië. Maar hoe zijn de cijfers verdeeld? En welke rol speelt de Benelux in het verhaal van de onderneming?

Cemil Celiker: "Ongeveer 30% van onze jaaromzet wordt in Oostenrijk behaald, de overige 70% is verdeeld over de rest van de wereld. Voor ons is de Benelux een interessante groeimarkt, waarbij we ons vooral richten op België en Luxemburg. Wij richtten daar nog maar een paar maanden geleden een onderneming op en werken samen met een nieuw bedrijf (Caro Comfort, afkomstig uit de tegelbranche). Nu al zien we een grote vraag naar hoogwaardige producten en een stijging van de verkoopcijfers, waaruit blijkt dat deze markt veel potentieel heeft."

Omdat dit een special over Oostenrijk is, willen we ook weten waar Admonter zich in het hele plaatje bevindt: "In de kwaliteitsvloerenbranche zijn wij zonder enige twijfel top 3. Admonter is misschien niet de grootste in aantallen, maar voor ons is het belangrijkste om onze klant het product te leveren dat hij daadwerkelijk nodig heeft en eist. Uiteindelijk betekent klanttevredenheid voor ons: mensen gelukkig maken en lang van hun nieuwe omgeving laten genieten."
Projectmarkt

"Alleen de beste en meest geschikte items worden voorgeschreven. Ons hoofddoel is het midden- en topsegment, waarin we kunnen bogen op verschillende prestigieuze projecten, zoals vijfsterrenhotels, toprestaurants, kantoren, winkelcentra, condominiumprojecten,... Enkele voorbeelden? Je vindt ons in het 5-sterren Park Hyatt in Washington DC, het Grand Hyatt in Dubai, het Berchtesgarden Kempinski, het 91 Hannam Project in Seoul, enzovoort."

Multibond en Heritage Collection
Tot slot willen we weten wat de toekomst voor Admonter in petto heeft. Wordt er gewerkt aan verbluffende nieuwe producten?

Cemil Celiker: "Dit jaar lanceerden we twee interessante producten. Hierbij springt Multibond met zijn gestreepte look uit de band omdat het nogal wat voordelen heeft ten opzichte van wat er op de markt verkrijgbaar is, zoals snellere installatie en minder gewicht. Ook breidden we ons kleurengamma binnen onze gekende houtsoorten essen, vuren, lariks en grenen uit en creëerden we daarmee een nieuwe collectie, de 'Heritage Collection'. Aan deze collectie voegden we interessante texturen toe: diepe of ruwe borsteling en verschillende kleuren, alles bij elkaar meer dan 24 verschillende opties."

www.admonter.com