Onafhankelijk Franco-Benelux vakblad
  • Nederlands
  • Français
Onafhankelijk internationaal vakblad
  • English
U bevindt zich hier:Gastsprekers»Joeri Vervoort (Devomat Industries NV)
dinsdag, 07 maart 2023 12:12

Joeri Vervoort (Devomat Industries NV)

Dossier "Lak op beits"

Floor Forum nr 153, februari 2022

“Je moet het juiste compromis vinden tussen gebruiksgemak en hechting”
Het is iets wat elke professional in onze sector al tijdens zijn tijd op de schoolbanken meekrijgt: lak en olie zijn twee verschillende stoffen die moeilijk met elkaar te verenigen zijn. Het ene, olie, impregneert immers, terwijl het andere, de lak, een verzegeling creëert. Beide producten zijn van nature zo verschillend van elkaar dat de combinatie ervan onwaarschijnlijk lijkt.

Toch merken we de voorbije jaren een evolutie op de markt, waarbij steeds vaker lak wordt geplaatst op olie (en bijgevolg ook beits). Hoe komt het dat die twee stoffen nu toch met elkaar ‘verzoend’ kunnen worden? En hoe wordt er ingespeeld op deze trend? Hiervoor gingen we te rade bij Joeri Vervoort, Managing Director van Devomat Industries NV, dat onder meer het product Devo Easy Colour op de markt brengt. Easy Colour is een plantaardige kleurbeits voor parket- en plankenvloeren.

Ja, maar…
Vervoort twijfelde even voor hij instemde met dit gesprek. Het gaat immers om een bijzonder genuanceerd verhaal, waarbij je diverse parameters goed moet begrijpen. De algemene teneur van diens reactie is: ‘Ja, het kan, maar het is niet altijd mogelijk of zelfs aangeraden… Nee, toch niet volgens Devomat’.

“Er wordt dezer dagen nogal gegoocheld met de term overlakbare olie. Ik moet daarbij benadrukken dat wij als Devomat een voorzichtige houding aannemen bij ons advies naar klanten”, opent hij. “Je moet in de eerste plaats duidelijk maken dat een olie van nature niet overlakbaar is en dat je er nogal ingrijpende hechtingsproblemen mee kunt krijgen. Waarmee ik allerminst beweer dat het onmogelijk is!”

Geen zwart-wit verhaal
“Dé vraag die je jezelf moet stellen, is hoe de hechting is. Hier bestaat er een misverstand dat dit tussen olie en lak zwart-wit is, wat niet klopt, anders zouden wij trouwens geen eigen product op de markt kunnen brengen. Wat je wél steeds moet voor ogen houden is dat er een hechtingsproef wordt uitgevoerd waarmee de intercoat hechting wordt gemeten, dit is iets waar wij bij onze productontwikkeling heel streng mee omgaan. Voor je iets op de markt brengt, moet het gewoonweg meer dan goed zijn. Wij willen alleszins niet in die grijze zone zitten, waarbij de hechting twijfelachtig is, maar we een product toch maar lanceren omdat iedereen dat doet. Begrijp me allerminst verkeerd: ik vel geen oordeel of iets al dan niet mag en redeneer puur vanuit het eigen bedrijfsstandpunt!”

“Het dilemma waar vele fabrikanten en parketbedrijven mee geconfronteerd worden is er een tussen een gemak in toepasbaarheid en hechtingskwaliteit. Hierbij neem ik als voorbeeld onze eigen beits Easy Colour. Dit product wordt aangebracht met de machine, maar toch heb je nog altijd niet hetzelfde plaatsingsgemak als van een olie. Het is gewoon zo dat, wanneer je afwijkt van de pure oliebasis, door bijvoorbeeld een acrylaatbindmiddel in de olie te emulgeren om de intercoat hechting te verbeteren, het toepassingsgemak achteruitgaat. Je biedt daarentegen wel een product aan dat de ideale mix wil vinden tussen datzelfde plaatsingsgemak en de hechting en dat is iets waar elke fabrikant op zijn manier mee omgaat.”