Onafhankelijk Franco-Benelux vakblad
  • Nederlands
  • Français
Onafhankelijk internationaal vakblad
  • English
U bevindt zich hier:Nieuws»Drie decennia EPLF: de toekomst van laminaatvloeren vormgeven
vrijdag, 24 mei 2024 10:59

Drie decennia EPLF: de toekomst van laminaatvloeren vormgeven

Dit jaar markeert het 30-jarig jubileum van de European Producers of Laminate Flooring Association (EPLF), een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van hoogwaardige laminaatvloeren. De EPLF, opgericht in 1994 door acht baanbrekende Europese productiebedrijven, heeft in de loop der jaren een enorme groei doorgemaakt. De vereniging wordt inmiddels erkend als de stem van de laminaatvloerindustrie in Europa, die het streven van de sector naar duurzaamheid, innovatie en kwaliteit uitdraagt.

Nummer 1 ter wereld

De EPLF is de grootste vereniging in laminaatvloeren wereldwijd, waarbij de leden ongeveer 55% van de mondiale markt voor laminaatvloeren en ruim 80% van de Europese markt bevoorraden. Momenteel zijn in totaal 15 laminaatproducenten uit acht Europese landen, 25 leveranciers aan de laminaatvloerindustrie en gerenommeerde testinstituten lid van de EPLF. De afgelopen drie decennia heeft de EPLF niet alleen de laminaatvloerindustrie ondersteund bij haar standaardisatie-, onderzoeks- en duurzaamheidsontwikkelingen, maar is ze ook uitgegroeid tot een internationaal knooppunt voor het uitwisselen van ideeën en ervaringen tussen producenten en leveranciers.

De evolutie van de EPLF

De EPLF begon haar reis in Bonn, Duitsland, waar de oprichters van de vereniging - Alsapan (Frankrijk), Hamberger (Duitsland), Kaindl (Oostenrijk), Meister Leisten (nu MeisterWerke Schulte GmbH), Dekaply (België), Unilin (België), Vesterby (Denemarken) en Witex (nu Windmöller GmbH) de basis legden voor het blijvende succes van de EPLF. In de afgelopen drie decennia heeft de EPLF talloze mijlpalen bereikt, wat heeft bijgedragen aan de groei van de sector en de wereldwijde erkenning.

"Terwijl we ons 30-jarig jubileum vieren, staan we stil bij de opmerkelijke vooruitgang die de EPLF door de jaren heen heeft geboekt”, aldus Max von Tippelskirch (Swiss Krono Group), president van EPLF. "We hebben ons succes te danken aan de toewijding van onze oprichters en de voortdurende inzet van al onze leden, fabrikanten en partners binnen de hele waardeketen.”

Een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van EPLF was de introductie van EN 13329 in 2000, de eerste Europese norm voor laminaatvloeren. Deze baanbrekende prestatie resulteerde in duidelijke kwaliteitsbenchmarks en belastingsklassen, wat zorgde voor vertrouwen onder consumenten in de duurzaamheid en prestaties van laminaatproducten. Daarnaast werd de toewijding van de vereniging aan internationale samenwerking en markttoegankelijkheid versterkt door de eerste deelname van de EPLF aan de Floor Coverings-beurs in Peking in 2001. Dit opende vele deuren voor toekomstige mogelijkheden.

2005 markeerde een cruciaal moment in de reis van de EPLF. De vereniging besloot dat jaar haar lidmaatschap uit te breiden door het open te stellen voor leveranciers. Deze strategische zet weerspiegelde een totaalaanpak, waarbij technologie en design op het gebied van laminaatvloeren gestimuleerd werden. Kort na deze uitbreiding, in 2007, bereikte de verkoop van laminaatvloeren door de EPLF wereldwijd een verkooppiek van 507 miljoen m², wat het beste verkoopjaar in de geschiedenis van EPLF markeerde.

Streven naar duurzaamheid

EPLF's streven naar duurzaamheid, een kernpijler van de vereniging vandaag de dag, is geen recente ontwikkeling, maar is terug te voeren op haar initiatieven door de jaren heen. De reis begon in 2009 met de publicatie van de eerste technische bulletins van de EPLF en de milieuproductverklaring (EPD), waarbij transparantie bovenaan de agenda stond. Tien jaar later, in 2019, verhuisde het management van EPLF naar Brussel, in een strategische zet om het dichter bij de Europese instellingen en organisaties te brengen waarmee het samenwerkt. Sindsdien heeft de EPLF haar belangenbehartigingsinspanningen en outreach-mogelijkheden geïntensiveerd. De EPLF maakte een transformatie door die haar EU-ambities ondersteunde en de vereniging in staat stelde haar stem en invloed binnen de sector en onder beleidsmakers te versterken. In 2020 zette EPLF een nieuwe koers uit met een visie, waarmee het haar streven om laminaat te positioneren als duurzame vloer, opnieuw bekrachtigde. Er volgde een nieuwe missie en de slogan ‘Made with Wood’, die het verband tussen laminaatproducten, hout en de recycleerbaarheid ervan benadrukte.

De afgelopen jaren heeft de EPLF haar inspanningen ter bevordering van duurzaamheid geïntensiveerd, door zich te concentreren op het verminderen van materiaalverlies tijdens de productie. Hierbij wordt gebruik gemaakt van hoogwaardige grondstoffen om verspilling te minimaliseren. Hiervoor zijn met name technologieën ontwikkeld die het geometrische profiel en het snijproces optimaliseren, waardoor dunnere producten kunnen worden geproduceerd, bijvoorbeeld van 7-10 mm in plaats van 9-14 mm dik. Dankzij een gepatenteerde snijmethode is het mogelijk om ongeveer 3% meer productbreedte te realiseren dan bij standaardmethoden het geval is, met aanzienlijke materiaalbesparingen van ongeveer 3-4 procent, afhankelijk van de productgrootte.

Anticiperen

Met een product dat duurzaam is ontwikkeld, dat een bijproduct is van andere industrieën en daarom bijdraagt aan het trapsgewijs toepassen van hout en dat bijdraagt aan het afvangen en opslaan van koolstof, verwoordde president Max von Tippelskirch zijn optimistische kijk op de toekomst als volgt:

“Ondanks de uitdagingen die de inflatie stelt, de stijgende materiaalkosten en de afnemende vraag, behoudt de sector het vertrouwen in de markt en blijft deze optimistisch over de toekomstige verkopen. De laminaatsector is niet immuun voor deze uitdagingen. Tegelijkertijd is er een groeiende belangstelling voor laminaatvloeren, die geschraagd wordt door een toenemende erkenning van de duurzaamheid, het ontwerp en de bestendigheid van onze producten. Het is bewezen dat laminaat een geschikte oplossing is, doordat het een milieuvriendelijke, realistische en kosteneffectieve keuze biedt.”

Terwijl de bouwmarkt zich opmaakt voor groei, deels gedreven door de noodzaak om het woningtekort aan te pakken en de noodzaak van renovaties in het kader van de Europese Green Deal, blijft de EPLF de laminaatvloersector vertegenwoordigen en promoten. De focus van de vereniging op duurzaamheid en innovatie binnen de sector zal in strategisch opzicht topprioriteit blijven houden terwijl ze aan het volgende hoofdstuk van haar reis begint.