Onafhankelijk Franco-Benelux vakblad
  • Nederlands
  • Français
Onafhankelijk internationaal vakblad
  • English
U bevindt zich hier:Nieuws»Tarkett: Carpet Experience Tour
maandag, 12 december 2022 14:11

Tarkett: Carpet Experience Tour

Welkom!
Bij Tarkett zijn we trots op ons product, onze planeet en onze mensen. In dit persdossier geven we u een unieke inkijk in onze fabriek (in Dendermonde), onze duurzame visie, en de lokaal geplande investeringen. Op onze locatie in Dendermonde produceren we het tapijt met de laagste circulaire CO2-uitstoot van Europa, een gegeven dat we als merk bijzonder koesteren. We engageren ons dan ook graag nog verder, zowel met ons productassortiment als met ons eigen duurzaamheidsbeleid, zo getuigen onze nieuwe DESSO Origin Retrace & Recharge collecties. Verder blijven we ook op lokaal niveau innoveren en investeren in mens en planeet. Laat u meevoeren in ons duurzame verhaal, dat al ruim een eeuw geleden begon.

Over Tarkett

Al bijna 140 jaar ontwikkelt en produceert Tarkett vloeren van topkwaliteit uit diverse materialen. Van homogene of heterogene vinyl tot tapijt, parket of linoleum: een centraal gegeven bij alle Tarkett-vloeren is dat ze geproduceerd worden met aandacht voor duurzaamheid.
Omdat wij ons bij Tarkett zeer bewust zijn van de verantwoordelijkheid die daarbij komt kijken, hanteren wij systematisch onze Tarkett Human Conscious Design aanpak.

Allereerst is circulariteit een kernbegrip voor al onze vloeren, zowel bij het begin van het productieproces als aan het einde van de levensduur. We hanteren Cradle-to-Cradle-principes bij de ontwikkeling en zorgen ervoor dat onze vloeren na gebruik in onze eigen fabrieken gerecycleerd kunnen worden. Wij geven telkens de voorkeur aan het gebruik van goede materialen, en hierover transparant te communiceren. Daarnaast selecteren wij de bestanddelen van al onze vloeren zeer zorgvuldig, zodat elke klant zeker kan zijn van een gezonde leefruimte die beantwoordt aan de hoogste normen voor binnenluchtkwaliteit. Tot slot beantwoorden de producten van Tarkett niet alleen aan strenge duurzaamheids- en gezondheidsnormen, maar beschikken ze ook nog eens over een stijlvol design.

Duurzaamheid op de eerste plaats

Een doordacht beleid

Bij Tarkett begint groeien in de eerste plaats bij een duurzaam beleid, dat steunt op ons basisprincipe van een circulaire economie. Ons streven daarnaar begint al bij de selectie van materialen voor onze producten. We vermijden het gebruik van nieuwe grondstoffen voor nieuwe producten, en kiezen er in plaats daarvan voor om een beroep te doen op gerecycleerde materialen. Van afgedankte simkaarten, medische blisterverpakkingen tot de PVB-films van oude autoruiten en versleten visnetten: het zijn maar enkele zaken die bij Tarkett een nieuw leven krijgen. Uit deze voorwerpen wordt extern namelijk gerecycleerd materiaal geproduceerd, dat Tarkett aankoopt en verwerkt in nieuwe producten.
Zo verkleinen we de afvalberg en streven we naar het behoud van de natuurlijke grondstoffen van onze planeet, om de impact van de klimaatverandering te beperken. Daarnaast recycleren we bij Tarkett niet alleen ons eigen installatie-afval, maar ook reeds gebruikte vloeren, die we zelf inzamelen. Die recycleren we in een van onze 8 recyclagecentra, zoals het Carpet Recycling Center in Waalwijk (dat men op verzoek kan bezoeken).

Voor aanschaf van gerecycleerde materialen werken we ook samen met vooruitstrevende partners in de sector, die met hun baanbrekende innovaties en productietechnieken onze duurzame visie kunnen versterken. Een van die partners is waterzuiveringsbedrijf Aquaminerals. Hoewel kalk voor hen slechts een restproduct is bij het zuiveren van water, is het voor ons een zeer bruikbare grondstof bij het maken van onze EcoBase®-tapijtrug. Daarnaast werken we ook samen met Aquafil. Dankzij hun innovaties kunnen we bij Tarkett al gebruik maken van ECONYL®-nylongarens. Deze geregenereerde garens zijn in feite een zuiver restproduct, dat ontstaat na scheiding van het garen en onze tapijtrug in ons recyclagecentrum te Waalwijk. Buiten de aanvoer van ons gerecycleerd materiaal is er naar Aquafil toe verder nog toevoer van andere plyamide 6 bronnen.

Bij Tarkett eindigt duurzaamheid niet bij het gebruiken van gerecycleerde grondstoffen binnen onze productiecyclus. We groeiden verder, en introduceerden in 2010 ons ReStart®-programma, waarbij we gebruikte vloeren terug ophalen uit de markt en recycleren tot kwalitatief evenwaardige grondstoffen voor nieuwe en duurzame vloeren. Recent introduceerden we ook Re-Use, een programma waarbij we tapijttegels een tweede en zelfs derde leven kunnen geven. Daarvoor startten we een samenwerking met twee innovatieve partners. Zo zorgt Composil ervoor dat de levensduur van een tapijttegel wordt verlengd door in te staan voor hun reiniging en onderhoud. Daarnaast is Travie verantwoordelijk voor de beoordeling van de staat van reeds gebruikte tapijttegels, en hun herverpakking, voor ze opnieuw op de markt terechtkomen. We nemen dus ook tapijttegels met een kleine beschadiging of reinigbare vervuiling op in ons Re-Use programma, waardoor we ze nog meer levens kunnen geven. En dat komt ook het klimaat ten goede: door producten niet te verbranden of storten aan het einde van hun levensduur, stoten we automatisch ook minder CO2 uit. Van extractie, productie en installatie tot gebruik en recyclage: wij begeleiden elk tapijt keer op keer naar zijn volgende leven, in een proces met de kleinste circulaire CO2-voetafdruk van Europa.

DESSO Origin, de tapijttegel met de laagste circulaire CO2-voetafdruk van Europa*

Onze DESSO Origin Retrace & Recharge collecties beschouwen we bij Tarkett als een mooie volgende stap in ons duurzame groeiproces. Deze nieuwe collecties beantwoorden namelijk volledig aan alle waarden die voor Tarkett belangrijk zijn. De tapijttegels uit deze twee collecties dragen bij tot een duurzamer interieur, aangezien zij 100% recycleerbaar zijn en daarmee de kleinste circulaire CO2-voetafdruk van Europa hebben. Met als motto ‘made to be remade’ zijn de tapijttegels zo ontworpen dat ze eenvoudig weer uit elkaar gehaald kunnen worden, zodat alle componenten gerecycleerd kunnen worden tot grondstoffen voor nieuwe tapijttegels. Zo zijn de tapijttegels van deze nieuwe collecties een mooi eerbetoon aan onze planeet, en dat geldt ook voor hun stijlvolle design. Dat is gebaseerd op het maakproces van de tapijttegels. Zo kan je in de Recharge-collectie duidelijk de structuur van de geüpcyclede kalk, die we gebruiken in de EcoBase-rug, terugvinden. Het design van de Retrace-collectie verwijst dan weer naar het recyclageproces van de tapijttegels zelf. Beide collecties weerspiegelen de tactiele schoonheid van Moeder Natuur, met al haar perfecte imperfecties. Het resultaat: tapijttegels die technische expertise en natuurlijke, tastbare schoonheid combineren, met respect voor de planeet.

Investeringen voor mens en planeet
Groeien doen we bij Tarkett niet enkel in ons beleid, maar verwezenlijken we ook door te investeren in projecten die de mens én de planeet ten goede komen. Met een budget van maar liefst 5,12 miljoen euro zet Tarkett volop in op automatisatie, innovatie en het welzijn van haar werknemers.

Sinds april 2022 investeert Tarkett in haar nieuwe Creel MT tufting machine. Dankzij deze automatisatie slagen we er bij Tarkett in om de grote hoeveelheid restgaren, die eigen is aan het tuftproces, drastisch te reduceren. Daardoor zullen we op termijn ook minder gaarresten moeten terugsturen. Dat heeft ook een positieve impact op onze ecologische voetafdruk, aangezien er per jaar een CO2-reductie zal zijn van 124.122 kg. Bovendien introduceert Tarkett momenteel ook een nieuw sturingssysteem voor haar ververij, dat zowel de software als de hardware naar de laatste technologie brengt.

Tarkett hecht ook veel waarde aan haar personeel. Als een bedrijf dat nationaal én internationaal blijft groeien, zijn we steeds op zoek naar nieuw talent voor diverse functies in verschillende departementen. Bij aanwerving voorziet Tarkett ook een degelijke opleiding en een individueel ontwikkelingsplan, om nieuwe werknemers zo goed mogelijk te begeleiden in hun nieuwe professionele uitdaging. Na hun aanwerving streven we ernaar om hen zo goed mogelijk te integreren in het team. Bij Tarkett vinden we het belangrijk dat iedereen echt zichzelf kan zijn op de werkvloer, ongeacht zichtbare verschillen (zoals leeftijd, geslacht of huidskleur) en onzichtbare verschillen (zoals geaardheid of culturele achtergrond). Daarom zetten we sterk in op verbondenheid binnen het team, ook op informele momenten. Zo organiseren we jaarlijks een personeelsfeest en een kerstfeest, en supporteren we (in het kader van een wedstrijd onder het personeel) allemaal voor ons favoriete team tijdens het WK voetbal. Bij Tarkett staat het fysieke én mentale welzijn van de werknemer dan ook centraal. Al meer dan een kwart van de werknemers maakt al gebruik van een fietsleasing, en recent investeerde Tarkett ook nog in een nieuwe beveiligde fietsenstalling met laadfaciliteiten voor elektrische fietsen. Tot slot investeert Tarkett op dit ogenblik ook in een nieuwe centrale kleedkamer. In totaal gaat het om een investering van 120 000 euro. Met deze nieuwe infrastructuur willen we als bedrijf de veiligheid verhogen in het productiedepartement, dat werknemers vanaf dan enkel kunnen betreden met de nodige persoonlijke beschermingsmiddelen.

Samen groeien we verder naar een duurzame planeet

Dankzij onze focus op duurzaamheid voor zowel mens als planeet, produceren we ook na 140 jaar nog de tapijttegels van de toekomst. Door onze tapijttegels en de productiematerialen een nieuw leven te geven, investeren we dag na dag in Moeder Aarde. Daarnaast blijven we ook innoveren als tapijttegelfabrikant, door regelmatig te investeren in nieuwe technologie. Groeien doe je tenslotte niet alleen. Daarom hebben we een sterk team van gepassioneerde mensen klaarstaan, die zich dag na dag mee inzetten voor onze duurzame missie. We investeren bij Tarkett dan ook niet alleen in onze planeet, maar ook in ons personeel. Dat maakt van ons de tapijttegelfabrikant waarop u kunt bouwen, ook in de toekomst.

Op 11 februari 2023 organiseert Tarkett een jobdag voor Operations profielen.