Onafhankelijk Franco-Benelux vakblad
  • Nederlands
  • Français
Onafhankelijk internationaal vakblad
  • English
U bevindt zich hier:Gastsprekers»In gesprek met Jean-Michel Bach, zoon van de oprichter
dinsdag, 28 mei 2024 13:13

In gesprek met Jean-Michel Bach, zoon van de oprichter

Dossier Stijlpanelen

Floor Forum nr. 169, mei 2024

Chêne de l’Est, derde generatie met passie voor parket en stijlpanelen

Jean-Michel Bach kan het niet genoeg benadrukken: “Chêne de l’Est is een familiebedrijf dat al drie generaties bestaat.” De houtzagerij werd in 1965 opgericht door Joseph Bach en breidde de afgelopen decennia uit met een divers aanbod van houtproducten en parket. Ondertussen is de derde generatie aan boord van het bedrijf dat een passie heeft voor hout, parket en stijlpanelen. Jean-Michel is zelf al meer dan 40 jaar actief in het familiebedrijf dat een stijgende interesse merkt in stijlpanelen van superieure kwaliteit, onder meer met het motief Versailles. “De markt van de instapgamma’s is ondertussen verzadigd en klanten met een hoger budget zijn op zoek naar een vloer die slechts weinig anderen hebben.”

Van lokale houtzagerij tot internationale speler
Chêne de l’Est werd in 1965 opgericht in de Franse gemeente Hambach, gelegen in de Moezelstreek vlakbij de Duitse grens. De oprichter Joseph Bach maakte al snel naam en faam in de regio als schrijnwerker-timmerman en legde de basis voor wat zou uitgroeien tot een bedrijf dat over de Franse landsgrenzen heen actief is, zonder in te boeten op de sterke lokale en familiale waarden.
Sinds de oprichting en tot op vandaag is het bedrijf inderdaad in familiehanden gebleven. De kinderen van de oprichter, Raymond, Jean-Michel en Brigitte met respectievelijke partners, en de kleinkinderen Sébastien, Julien en Cynthia, hebben de leiding van Chêne de l’Est in handen.
Ondertussen is Chêne de l’Est ook op het Amerikaanse continent een referentie. Het bedrijf heeft zes productiesites, waarvan vijf in Frankrijk en één in de Verenigde Staten, en verkoopt houtproducten en parket in een dertigtal landen. “Onze belangrijkste afzetmarkten zijn Frankrijk en Duitsland, maar we zijn ook grote stappen aan het zetten in de Verenigde Staten waar we in 2021 een firma hebben overgekocht”, verduidelijkt Jean-Michel Bach.
Chêne de l’Est heeft 180 medewerkers in dienst en de producten worden verdeeld via een netwerk van architecten, decorateurs, groothandelaars en showrooms wereldwijd. De parketvloeren vormen het grootste segment binnen het aanbod en leveren de belangrijkste bijdrage aan de totale omzet van ruim 39 miljoen euro die Chêne de l’Est jaarlijks draait.

Ontelbare referenties en afwerkmogelijkheden
De referenties in parket zijn niet op één hand en zelfs niet op twee handen te tellen. “Binnen ons aanbod van parket hebben we niet alleen diverse kleuren, maar ook heel wat mogelijke manieren van afwerking”, aldus Jean-Michel Bach. Chêne de l’Est heeft ruim 200 kleuren in het aanbod en de soorten afwerking en looks variëren sterk: massief, meerlaags, gerookte look, mét of zonder veroudering, geborsteld, met of zonder zichtbare naden, enzovoort.
Ook op het vlak van stijlpanelen is het diversiteit troef. Het motief Versailles, stijlpanelen van 100% eikenhout, is beschikbaar in de afmetingen 15 mm x 800 x 800 (meerlaags) en in de afmetingen 14 mm x 800 x 800 én 21-22 mm x 800 x 800 (massief). Naast de Versailles panelen heeft Chêne de l’Est nog een 10-tal andere motieven van stijlpanelen in het aanbod, onder meer Chantilly, Vendôme en Aremberg alsook stijlpanelen met een 3D-motief. “Bij Chêne de l’Est bieden wij het Versailles-motief al een 10-tal jaar aan, het is een klassieker en een succesvolle blijver in ons gamma”, aldus Jean-Michel Bach.

Sterk stijgende vraag naar hoogwaardige stijlpanelen
Hoogwaardige stijlpanelen komen met een prijskaartje. Vanaf-prijzen van 150 euro per vierkante meter zijn zeker geen uitzondering in dit hogere segment. Toch vinden deze stijlpanelen vlot hun weg naar de consument en boeken ze zelfs steeds meer succes.
Volgens Jean-Michel Bach zit de inflatie van de afgelopen jaren daar zeker voor iets tussen: “We merken een verzadiging, zelfs een overaanbod in het lagere en middensegment van vloeren. Klanten die wél nog budget hebben, blijven echter weg uit die segmenten omdat ze nog doelbewuster en vastberaden op zoek gaan naar een vloer die maar weinig andere mensen hebben. Het hogere segment van stijlpanelen beantwoordt aan die wens van de klant. Als bedrijf Chêne de l’Est zijn we erg trots dat we kunnen bijdragen aan deze markt vanuit onze decennialange ervaring, onze familiale waarden en focus op kwaliteit.”

De afwerking die anno 2024 het meeste succes boekt? Daar hoeft Jean-Michel Bach niet lang over na te denken. “De huidige consument zoekt vooral een natuurlijke uitstraling. Onze meerlaagse stijlpanelen met verouderde afwerking, een versie met een natuurlijke look, doen het dan ook bijzonder goed in de verkoop.”

Website: www.chenedelest.eu