Onafhankelijk Franco-Benelux vakblad
  • Nederlands
  • Français
Onafhankelijk internationaal vakblad
  • English
U bevindt zich hier:Gastsprekers»Robin Van Roy en Oscar Knoops (Chapel Parket)
zaterdag, 18 november 2023 15:18

Robin Van Roy en Oscar Knoops (Chapel Parket)

Dossier Producenten van meerlaagse vloeren

Floor Forum nr 165, november 2023

“Naar buiten komen met nog slechts één handelsnaam – Chapel Parket – stroomlijnt de communicatie naar de buitenwereld”
Het zijn spannende tijden bij Chapel Parket. In 2023 werd hard gewerkt aan zowel het drastisch bijschaven van het productieapparaat als aan de manier van communiceren vanaf begin 2024. Het uiteindelijke doel: het stroomlijnen van de diverse overlappingen die er in het verleden waren en in de communicatie naar buiten komen met nog slechts één handelsnaam: Chapel Parket.

Dit vraagt om extra uitleg en die krijgen we van managing director vloeren Robin van Roy en Oscar Knoops, die zich bezighoudt met de marketing en de productontwikkeling. Nadat beide mannen eerst hebben aangegeven hoe Chapel Parket na een afwezigheid vorig jaar er weer bij zal zijn tijdens Domotex in Hannover staan ze stil bij de ontwikkeling van hun bedrijf, zodat we het heden maximaal kunnen begrijpen.

Oorsprong: 1950
“De oorsprong van het bedrijf ligt al in 1950 en sinds de oprichting waren we altijd al een producent van allerlei soorten houtproducten”, vertelt Robin van Roy. “De vloeren waarin wij gespecialiseerd raakten, brengen we nu al 30 jaar op de markt, en dit als een échte specialist in hout en duurzame houtbewerking. Belangrijk om daarbij te vermelden, is dat duurzaam ondernemen al vanaf de eerste dag de rode draad vormde. Hier zijn van bij aanvang nooit fossiele brandstoffen gebruikt, we waren altijd zelfvoorzienend!”

Oscar Knoops benadrukt hoe belangrijk het steeds was om alles in eigen beheer te doen. Houtindustrie Schijndel BV (HIS) koopt zijn verse eik, steeds uit Frankrijk en Midden-Europa, zelf in en droogt ze ook zelf: “Doordat we het zo aanpakken, kunnen we voor elke vloer in elk werelddeel het juiste vochtgehalte garanderen. Een lage vochtigheid voor verschillende gebieden in de VS, bijvoorbeeld, vraagt een heel andere aanpak dan een vloer voor een tropisch gebied. We werken ook enkel samen met zagerijen die hun kunnen bewezen hebben, hun betrouwbaarheid is van cruciaal belang.”
In 2005 werd HIS eigenaar van Chapel Parket. Bij de overname hoorde ook een kleine fabriek in Polen, waar nu meer dan 100 mensen werken.

Ambachtelijke productie blijft
“We maken alles wel nog steeds op dezelfde ambachtelijke manier”, benadrukt Robin van Roy. “Bij het begin stond Chapel Parket bekend als producent van de mooiste verouderde vloeren en dat hielden we zo. Je zag wel dat de markt veranderde. Uiteraard moesten wij daarin meegroeien en dus vormen verouderde vloeren nog maar een klein deel van de collectie. We spelen integendeel volop in op de wensen van de klanten op het vlak van kleuren, afwerkingen, afmetingen,… noem maar op.”

“We waren ook een van de eerste specialisten in het leveren van voorafgewerkt parket”, haakt Oscar Knoops in op de woorden van diens collega. “We waren vooral gekend in het wat hogere segment en speciaal voor de middenmarkt riepen we ons merk AvanceFloors in het leven.”
Natuurlijk moeten we de structuur van het bedrijf zelf bekijken om het goed te begrijpen. We zien dat een hoofdfirma, HIS, diverse dochterondernemingen telt. Deze onderafdelingen zijn actief in meer dan 60 landen wereldwijd.

“Van alle dochters is Timberline International BV de bekendste. Onder deze naam steken de meeste exportactiviteiten”, verduidelijkt Robin van Roy. “Een van de belangrijkste wijzigingen nu is dat we stoppen met het hanteren van al die verschillende namen. Dit betekent onder meer dat de vloeren in de AvanceFloors-collectie worden opgenomen in de Chapel Parket-collectie en dat Chapel de enige handelsnaam wordt voor communicatie naar buitenwereld. Dit is een logische stap, omdat ons aanbod veel begrijpelijker wordt, ook naar voorschrijvende architecten en designers. Het is zaak om een sterk merk te creëren en dit uit te leggen aan de hand van een simpele structuur. Om het met een vergelijking met de automobielwereld te illustreren: vergelijk het met hoe Mercedes naar buiten komt. Dit ene merk overkoepelt alles, van de instapmodellen tot en met de superexclusieve top.”
Beide mannen leggen uit hoe de collecties werden heringedeeld in logische collecties. Daarbij werden de sterkte punten behouden en werd gesleuteld aan zaken die minder goed waren.  Centraal staat dat Chapel Parket zijn speciale en uiterst natuurlijke uitstraling behoudt.

Oscar Knoops: “Een goede producent moét diversiteit in afmetingen hebben. Dus gaan we van zeer smal tot zeer breed en lang. Dit kunnen we makkelijk aan, omdat we elke vloer per order vervaardigen, er is geen stock. Wij beginnen er pas aan als een bestelling daadwerkelijk binnen is, of dat dan gaat om 50 of 20.000 m² doet er niet toe. Dit is maatwerk in de ware zin van het woord: heeft de klant een idee en legt hij ons een design voor dat we technisch aankunnen, dan gaan we er gewoon voor. Zelfs tot en met het maken van de gereedschappen voor de productie van de vloer!”

Duurzaamheid
Bij Chapel Parket focust men zich graag op architecten en designers, omdat die graag afwijken van de standaard. Dit betekent evenwel niet dat de aandacht enkel naar hen gaat.
“De collectie moet bereikbaar zijn voor het grootste deel van het publiek, maar we kunnen ook hele speciale aanvragen aan”, haakt Robin van Roy in. “Wij werkten altijd al samen met partners, architecten en designers, en wij spelen op hun wensen in. Eén van die wensen is onder meer het belang van écht duurzaam werken. Het klinkt bijna als een cliché, maar hier hameren we zo mogelijk nog meer op dan vroeger. Zo is het leuk om weten dat we al sinds 1997 ons restmateriaal gebruiken om een turbine aan te drijven, die 100% groene stroom opwekt. De opbrengst bedraagt 7,5 miljoen kW per jaar en die stroom gebruiken we zelf én zetten we op het net als groene stroom. Uiteraard is ons hout ook FSC- en PEFC-gelabeld en maken we gebruik van zonnepanelen op het dak van ons bedrijf. Dat zijn er inmiddels bijna 5000, die alle accu’s aan van ons interne transportmateriaal aandrijven.”

Samenwerking met partners
Rest nog te bekijken hoe Chapel Parket omgaat met de professionele partners wereldwijd. De lijst bevat heel wat prestigieuze projecten en dat is geen toeval.
“Je vindt onze vloeren niet enkel in het zeer high end residentiële deel van de markt, maar ook in hotels en alles wat daartussen ligt”, rondt Oscar Knoops af. “We zijn selectief in onze samenwerkingen omdat het uiterst belangrijk is zaken te doen met echte specialisten. “Wij verkopen pure natuurproducten en dit moet perfect vertaald worden in je communicatie. Samenvattend kan ik daarbij zeggen dat alles wat we doen op de lange termijn is gericht en dat het daarbij een voordeel is dat we een familiebedrijf bleven.”