Onafhankelijk Franco-Benelux vakblad
  • Nederlands
  • Français
Onafhankelijk internationaal vakblad
  • English
U bevindt zich hier:Gastsprekers»Hans van Beurden (Directeur, Venta Benelux B.V.)
zaterdag, 18 november 2023 07:11

Hans van Beurden (Directeur, Venta Benelux B.V.)

Dossier Luchtbevochtigers voor de consument: een noodzaak

Floor Forum nr 165, november 2023

“Een luchtbevochtiger is geen kost, maar een investering met een onmiskenbaar rendement”
Eén van de grootste uitdagingen voor producenten van luchtbevochtigers? Daar hoeft Hans van Beurden, directeur van Venta Benelux B.V., niet lang over na te denken: “de eindklant overtuigen dat een luchtbevochtiger concreet bijdraagt tot een betere levenskwaliteit én tot de kwaliteit van materialen in een interieur.” Een efficiënte luchtbevochtiger reguleert immers niet alleen de luchtvochtigheid tot een gezond niveau, maar vermindert ook de ophoping van stof én verhoogt de duurzaamheid van houten elementen. Concreet?

Bij een te lage luchtvochtigheid is er een verhoogd risico op uitdroging en scheuren in de vezels en de cellen van het hout. “Er zijn zelfs producenten van parketvloeren die uitsluitend een productgarantie bieden indien er een aangepaste luchtbevochtiging aanwezig is”, aldus Hans die benadrukt dat de luchtbevochtigers van Venta een lange houdbaarheid hebben. “In de praktijk gaan onze toestellen eerder 20 jaar dan 10 jaar mee. Deel de gemiddelde aankoopprijs van 353,00 € excl. Btw per toestel door het aantal maanden van gebruik en je betaalt eigenlijk bitter weinig voor de meerwaarde die een aangenamer, gezonder en kwalitatief hoogstaander leven biedt.”

Venta Benelux B.V. is een dochteronderneming van het Duitse Venta-Luftwäscher GmbH dat al ruim 40 jaar een voortrekkersrol speelt in de wereld van de luchtbevochtiging en -reiniging. “Venta werd opgericht door een timmerman die eigenlijk bij toeval ontdekte hoe de bewegingen van een rad in een watermolen een aangenaam binnenklimaat creëerden.” Deze ontdekking betekende de start van een reeks producten die anno 2023 nog nooit zo actueel waren. Hans verwijst daarbij onder meer naar de uiterst isolerende manier van bouwen die nefast is voor de luchtvochtigheid. “En een lage luchtvochtigheid werkt bijvoorbeeld de verspreiding van virussen en het uitdrogen van materialen in de hand.”

Voor de internationaal actieve producent Venta is de koud-waterverdamping de meest aangewezen techniek om een ruimte te bevochtigen. “Dit principe werd reeds door onze grootouders toegepast wanneer ze een bakje water aan hun radiator plaatsten. Onze Venta luchtbevochtigers, nu uiteraard voorzien van een hoogtechnologische bediening, zijn nog steeds gebaseerd op die traditionele, maar ultraefficiënte techniek”, vervolgt Hans.

Traditie hand in hand met ‘smart’ technologie
De luchtbevochtigers van Venta gebruiken een eeuwenoude efficiënte techniek, maar zijn wel uitgerust met hypermoderne en ‘smart’ besturingsfuncties. Denk maar aan de digitale applicatie Venta AirConnect waarmee je in real-time de luchtvochtigheid kan volgen en de luchtbevochtiger kan aan- en uitzetten. “Onze Original Series is nog steeds één van de best verkopende gamma’s in ons aanbod. Deze luchtbevochtigers zorgen voor een optimale luchtvochtigheid van 40% tot 60% en verminderen ook de aanwezigheid van pollen en huisstofdeeltjes. Door de jaren heen hebben deze toestellen wel digitale upgrades gekregen. Ledverlichting, een geïntegreerde hygrometer of volautomatische bediening zijn hier enkele voorbeelden van”, aldus Hans.

Venta is niet alleen actief op het vlak van luchtbevochtigers. De van oorsprong Duitse producent ontwikkelt ook luchtkwaliteitsmeters, toestellen die een compleet beeld geven van de staat van een binnenklimaat en waarschuwingsmeldingen kunnen sturen. Hans is duidelijk over het belang van luchtkwaliteitsmeters. “Voor mij is een luchtkwaliteitsmeter een must in iedere woning en op ieder kantoor. Dit toestel meet immers meer dan alleen maar de luchtvochtigheid en de temperatuur. Denk maar aan de aanwezigheid van vluchtige organische stoffen (VOC-gassen, nvdr.), formaldehyde, drie soorten fijnstof en CO2. Ook onze luchtkwaliteitsmeters zijn Smart-Home-apparaten die compatibel zijn met de Venta AirConnect.”

Luchtbevochtigers als volwaardig onderdeel van een interieur
Het is overduidelijk dat luchtbevochtiging en luchtreiniging een actuele en acute uitdaging zijn waarop producenten zoals Venta een antwoord kunnen bieden. Hoe verwacht Hans van Beurden dat de sector de komende jaren zal evolueren? “Ik heb natuurlijk geen glazen bol, maar ik verwacht vooral op het vlak van design een steeds grotere diversiteit op de markt. De verdampingstechniek zoals wij die bij Venta gebruiken heeft reeds een bewezen en uiterst efficiënte werking en vereist momenteel weinig tot geen grote evoluties meer. Naast de verdere digitalisering van onze producten verwacht ik dus vooral dat producten esthetisch mooier zullen gemaakt worden, op vraag van interieurdesigners en de consumenten zelf.”

Eén van de recentste lanceringen van Venta is Aerostyle, een gamma onderhoudsarme luchtbevochtigers voor ruimtes tot 90 m² groot en voorzien van een hygiënische koude verdamping zonder luchtbevochtigingsmatten of filters. “Aerostyle is het antwoord op de groeiende vraag van de markt naar een uitgekiend design. Dit zwarte toestel is een streling voor het oog en wordt door consumenten gekocht om op een zichtbare locatie te plaatsen. Een luchtbevochtiger is steeds minder een toestel dat verstopt wordt, maar steeds vaker een designelement en een volwaardig onderdeel van het interieur.”

Alle producten die Venta produceert, staan beschreven op de website www.venta-air.com.  Geïnteresseerde professionals uit de vloerensector kunnen rechtstreeks contact opnemen met Venta Benelux B.V. op het nummer +31 4 18 54 13 43 of via het contactformulier op de website.