Onafhankelijk Franco-Benelux vakblad
  • Nederlands
  • Français
Onafhankelijk internationaal vakblad
  • English
U bevindt zich hier:Gastsprekers»Jan Schoonbrood en Lieke Kelchtermans (Mapo Group)
dinsdag, 04 juli 2023 08:11

Jan Schoonbrood en Lieke Kelchtermans (Mapo Group)

Dossier Ontdek de mogelijkheden van de loonlakkers

Floor Forum nr 163, juli 2023

“We give your wood the perfect skin: het gaat om het vinden van het juiste evenwicht tussen kwaliteit, prijs, levertermijn en maximale flexibiliteit”.
Een sector waarin het aantal uitdagingen groot is, is die van het loonlakken. Afwerken moet steeds sneller, van de prijsstelling wordt verwacht dat die uitermate scherp is en als je concurrentieel wil blijven, kun je maar beter niet enkel in grote, maar ook in kleine partijen uitpakken met de beste kwaliteit van werk. Dat alles terwijl je blijft zoeken naar de meest innovatieve technieken.

Om een beter beeld te krijgen van het loonlakken bezoekt Floor Forum één van de grootste Europese spelers op deze markt: de Mapo Group. Deze Mapo Group bestaat anno 2023 uit vier verschillende entiteiten in vier verschillende vestigingsplaatsen: Mapo (Houthalen-Helchteren), Vepola (Genk), V-Finishing (Oudsbergen) en Mapo Print (Malle).

De vier samen beschikken over een totale productieoppervlakte van maar liefst 15.000 m². Het hart van de groep wordt gevormd door loonlakkerij Mapo, die actief is in de behandeling van hout, met daarnaast ook de afwerking van binnenwanden, terrassen en gevelbekleding. Het in 2015 overgenomen Vepola is gespecialiseerd in het natlakken, behandelen en beschermen van kunststoffen, hout- en metaaloppervlakken. Na de overname van Vepola werden ook V-Finishing en Mapo Print opgericht. Bij V-Finishing gaat het voornamelijk over het natlakken van deur -en raamprofielen, terwijl Mapo Print instaat voor gepersonaliseerde wand- en vloerpanelen.

Binnen- en buitenhout
We hebben een afspraak met gedelegeerd bestuurder Jan Schoonbrood. Hij wordt bijgestaan door rechterhand Lieke Kelchtermans, die over de verschillende bedrijven heen werkt en zo een ‘helikopterbeeld’ heeft van alle activiteiten. Samen met hen bekijken we de specifieke aanpak van zowel houten vloeren en binnentoepassingen als de aangeboden behandelingen voor buitenhout, met gevels, terrasplanken en constructiehout.

Al meteen benadrukken beide gesprekspartners wat de rode draad van het gesprek zal worden: wie bij Mapo aanklopt, kan rekenen op maximale flexibiliteit en afwerkingen die gemaakt worden met behulp van de nieuwste productietechnieken. Daarbij gaat het niet enkel om grote, maar ook kleine partijen, waarbij afgewerkt wordt op maat van de klant en dit aan zeer scherpe prijzen en met uiterst korte levertermijnen.

“Wil je de best mogelijke afwerking bieden, dan mag je niet twijfelen om te investeren in je bedrijf. Daarom werken we hier in Houthalen-Helchteren met twee productielijnen. Eentje is 240 meter lang en is een vlakke lijn voor parketvloeren en platen, de andere is een spuitlijn van 140 meter lang, waarop onder andere het gevelwerk en plaatmateriaal wordt uitgevoerd”, legt Jan Schoonbrood uit. “Dankzij deze lijnen kunnen we instaan voor heel diverse afwerkingen. Het gaat van de kleinste visgraat tot en met gevelbekledingen en plaatmateriaal tot 1,20 meter breed en 6 meter lang. Daarbij horen alle traditionele afwerkingen: schuren, borstelen, verouderen, kleuren, roken,… Dit gaat samen met UV-lakken en UV-of oxi-oliën.”

“Onze lange lijnen maken ons bijzonder flexibel”, pikt Lieke Kelchtermans in. “We kunnen veel bewerkingen in één doorgang aan en dit betekent dat we korte levertermijnen kunnen garanderen, wat het prijstechnisch interessant maakt.”

Van heel groot tot heel klein
Jan Schoonbrood benadrukt hoe belangrijk het is om mee te geven dat Mapo niet enkel grote partijen afwerkt: “Wij kunnen commissiegewijs afwerken op vraag van de klant. Om het even wie kan aankloppen, hoe klein de opdracht ook is!”

“Wij doen hier enkel aan loonlakken, het is niet de bedoeling dat we een concurrent worden van onze eigen klanten. Om te illustreren hoe we werken: wij zoeken altijd naar de meest innovatieve productietechnieken, waardoor we met klanten rond de tafel kunnen gaan zitten om op zowel een economisch als ecologisch verantwoorde manier de behandeling van hun producten voor te stellen.”

Op de markt verschenen er het jongste decennium verschillende kleinere productielijnen, waardoor mensen ter plaatse kunnen afwerken. Vormt dit dan geen concurrentie voor de Mapo Group?

“Eigenlijk niet”, reageert de heer Schoonbrood meteen. “Allereerst is er de kwaliteit, die is niet vergelijkbaar met kleine productielijnen. Besparen doe je ook al niet, bijna altijd zullen wij goedkoper blijken te zijn en dat in combinatie met een constante en betere kwaliteit van afwerking. We geven onze klanten dus net een grote mate van zekerheid dankzij onze grote productielijnen. ”

Behandelingsmethoden
Natuurlijk moeten we het ook over het bewerken van het hout hebben. Er wordt beklemtoond hoe Mapo houtproducten vooral een mooie ‘skin’ wil geven.

“Onze slogan is niet voor niets ‘We give your wood the perfect skin”, lacht Lieke Kelchtermans. “Bij ons gaat het om een behandeling volledig op maat. Samen met de klant kiezen we de juiste afwerking in functie van de ondergrond, zowel esthetisch als functioneel. We hebben ervaring met diverse houtsoorten en afwerkingen, steeds in functie van het verwachte resultaat.”

“Voor het behandelen van houten vloeren en de meeste binnentoepassingen volstaat een beschermende of esthetische behandeling van één vlakke zijde op onze olie- en lakstraat”, gaat Jan Schoonbrood verder. “De omlooptijd van de behandeling bedraagt ongeveer een half uur, waarbij tot maar liefst zeven lagen kunnen worden aangebracht! Heel wat producten worden met UV-licht gedroogd en kunnen aan het einde van de behandeling meteen worden verpakt.”

“Gevels, terrasplanken en constructiehout behandelen we drie- of vierzijdig om een correcte bescherming te garanderen. In dat geval plannen we de behandeling op onze vacuümcoater of spuitstraat. Gevels kunnen worden behandeld met een dekkende verf of een transparant, al dan niet filmvormend systeem. Dat laatste is ook erg interessant voor terrasplanken. Het uitborstelen van de nerven voor de behandeling geeft de planken meer uitstraling en benadrukt het natuurlijke karakter van het hout. Dankzij de grote droogcapaciteit van onze afwerkingsstraten kunnen heel wat stappen in het behandelingsprocédé gecombineerd worden, wat het aanbrengen van de ‘skin’ prijstechnisch aantrekkelijk houdt.”

Dromen van één locatie
De gedelegeerd bestuurder wordt dit jaar 60, maar is allerminst van plan om al uit het bedrijf te stappen. Meer zelfs, hij koestert plannen om een grote droom waar te maken: de vier bedrijven onderbrengen op één en dezelfde locatie: “Er steken nog heel wat mooie projecten in de afrondingsfase, van stoppen is allerminst sprake, al zijn er om de continuïteit te garanderen de jongste jaren heel wat nieuwe krachten aangeworven. We bekijken tegelijkertijd mogelijkheden om ons aanbod uit te breiden met composiet-, vezelcement- en kunststofmaterialen. Er lopen momenteel testen, waarvan we de laboresultaten binnen de maand verwachten. We zijn erop voorzien om de productie voor de eerste van deze drie op te starten in augustus of september, waarna de andere twee in een iets latere fase volgen.”

“En dan die grote droom van me. Tja, veel kan ik hierover nog niet zeggen, behalve dan dat we aftasten waar er een vestigingsmogelijkheid ligt in de driehoek Houthalen – Genk – Oudsbergen. Dat we in die regio zoeken, heeft in de eerste plaats te maken met het eigen personeel. Onze mensen zijn maximaal flexibel naar het bedrijf toe, dus moet de bedrijfsleiding dat ook zijn naar hen. Een specifieke plaats is er nog niet, maar ik blijf dromen dat we binnenkort de ideale stek vinden!”