Onafhankelijk Franco-Benelux vakblad
  • Nederlands
  • Français
Onafhankelijk internationaal vakblad
  • English
U bevindt zich hier:Publireportages»Zo realiseert u een perfect egale ondervloer
maandag, 18 september 2023 12:12

Zo realiseert u een perfect egale ondervloer

DE STAPPEN OM EGALINE OPTIMAAL TOE TE PASSEN

Ieder vloerafwerkingsbedrijf weet dat de kwaliteit van het eindresultaat sterk afhangt van de kwaliteit van de ondergrond. Zeker bij plaatsing van soepele vloerbekleding is een vlakke basis een must. Daarom is het van belang veel aandacht te besteden aan het voorbehandelen van de ondervloer. Door juist te egaliseren, maak je een perfect gladde ondervloer.

Egaliseren: eerst de dekvloer beoordelen
De eerste stap – voordat u kunt gaan egaliseren – is het beoordelen van de ondergrond.
- Is de kwaliteit van de dekvloer goed? De treksterkte hoort minimaal 0,5 Nm per mm2 te zijn. Pas indien nodig een speciale dekvloerversteviger toe.
- Moet de dekvloer gereinigd worden, vanwege olie, vet, pleisterresten of overige onzuiverheden?
- Zijn er krimpscheuren in de dekvloer aanwezig, dan is het belangrijk deze uit te slijpen, krammen aan te brengen en de scheuren te vullen met een tweecomponenten-epoxy, zoals RENO P520 EASY van Bostik.
- Controleer het restvochtgehalte van de vloer. Is de vloer nog te vochtig, of is er sprake van opstijgend vocht, dan kan bij een cementgebonden dekvloer een tweecomponenten-epoxy vochtscherm (HYTEC E336 XTREM van Bostik) aangebracht worden. Bij een anhydrietvloer mag dit niet, omdat deze zou kunnen gaan ‘rotten’.
- Wanneer de dekvloer ‘te poreus’ is kan een speciale hechtingsprimer (Bostik GRIP A500 MULTI) de zuigende werking van de dekvloer opheffen. Voor gesloten ondergronden is een primer zoals Bostik GRIP A936 XPRESS geschikt.

Bepaal de juiste soort egaline
Welke egaline u het beste toepast, is afhankelijk van deze vier elementen.
Hoe intensief wordt de ruimte gebruikt? Let op de druksterkte die de egaline moet kunnen verdragen. Bostik SL C980 XPS heeft een druksterkte-classificatie van C40.
Daarnaast is het type dekvloer van belang; is deze cementgebonden of anhydriet? In het geval van buigzame (houten) vloeren past u een vezelversterkte egaline met een hogere buigweerstand toe, zoals Bostik SL C740 FIBER MAXI.
Een andere bepalende factor is de gewenste laagdikte. Egaline SL C940 XL van Bostik kan een hoogteverschil van 50 mm overbruggen.
En ten slotte speelt de beschikbare droogtijd een rol. Sneldrogende egalines kunnen al 2 tot 4 uur na aanbrengen verder bewerkt worden. Een voorbeeld is de SL C990 SPRINTER van Bostik.

Zo brengt u de egaline aan
Na het aanmaken van de egaline met de juiste hoeveelheid schoon water laat u het mengsel even rusten. Vervolgens nogmaals kort doormixen en nu heeft u een homogeen mengsel.
De egaline kan in de gewenste laagdikte verdeeld worden met een vlakspaan of vlakke ongetande rakel. Na 5 à 10 minuten kan de egaline met een prikrol bewerkt worden.
Zorg dat de egaline op natuurlijke wijze kan drogen, zonder tocht of direct zonlicht. Een eventuele tweede laag kunt u zonder voorstrijk aanbrengen, zodra de eerste laag beloopbaar, maar nog niet geheel droog is.

Na het egaliseren bent u klaar om op een perfect gladde ondergrond de vloerbekleding aan te brengen. Het toepassen van de juiste egaline op de juiste wijze resulteert in een duurzame en strak afgewerkte vloer met een langere levensduur.

Voor meer diepgaande informatie verwijzen we u naar de site van Bostik. Daar kunt u het whitepaper ‘Praktische richtlijnen voor egaliseren’ downloaden.

 https://www.bostik.com/belgium/nl_BE/bostik-academy/knowledge-and-expertise/creating-a-perfectly-smooth-underfloor