Onafhankelijk Franco-Benelux vakblad
  • Nederlands
  • Français
Onafhankelijk internationaal vakblad
  • English
U bevindt zich hier:Publireportages»Toonaangevende technologie voor duurzame en milieuvriendelijke vloeren
donderdag, 02 maart 2023 15:38

Toonaangevende technologie voor duurzame en milieuvriendelijke vloeren

Bjelin maakt deel uit van de Pervanovo Invest AB Group en ontwikkelt en produceert een breed productassortiment van zowel traditionele houten vloeren als innovatieve vloeren gemaakt uit nieuwe materialen. De ontwikkeling wordt gedaan in samenwerking met het zusterbedrijf Välinge Innovation AB. De oprichter van Bjelin en Välinge, Darko Pervan, was de uitvinder van de eerste klikvloer en ontwikkelde 's werelds eerste laminaatvloer.

De productie vindt plaats in onze ultramoderne fabrieken in Zweden en Kroatië, waar we toegang hebben tot hoogwaardig FSC-gecertificeerd hout en zeer ervaren werknemers die al generaties lang werken aan de veredeling van het gekende Slavonische eikenhout tot wijnvaten en vandaag de dag tot vloeren.

Bjelin in Kroatië - 4 fabrieken
De vloerenfabriek op onze site Ogulin 1 heeft een capaciteit van 2 miljoen m² vloerbekleding. De belangrijkste producten zijn planken, driestrooks parket en parketstroken voor visgraatinstallatie. De Obulin 1-fabriek beschikt over een eigen zagerij waar boomstammen worden gezaagd, vervolgens gedroogd in moderne ovens en verwerkt tot lamellen voor de middenlaag van het parket. Zaagsel en houtafval worden gebruikt voor onze productie van pellets en briketten.

De Ogulin 2-fabriek zal zich specialiseren in de productie van vloeren met Woodura- en Nadura-technologie voor de productie van geharde houten vloeren en vloeren van keramisch houtcomposiet. Deze productiefaciliteit, die zich bevindt op een terrein van 330.000 m², wordt de belangrijkste vloerproductiefaciliteit van Bjelin in Europa. In de periode 2023-2027 zal de vloerproductie aanzienlijk worden uitgebreid met diverse nieuwe productielijnen voor gehard hout en keramisch houtcomposiet, maar ook voor kernmaterialen die voor deze vloeren zullen worden gebruikt. Eenmaal de fabriek is voltooid, zal ze 's werelds grootste productiefaciliteit voor houten vloeren zijn, met een capaciteit van 20 miljoen m².

De toplaaglamellen van hoge kwaliteit voor onze parketvloeren worden in Bjelovar geproduceerd uit FSC-gecertificeerde eikenstammen. Wij gebruiken de nieuwe techniek voor het zagen en drogen van hout die gekend is als FRESH CUTT LAMELLA. Dit jaar wordt een nieuwe zagerij voltooid en wordt de capaciteit voor de productie van eiken lamellen voor parketvloeren aanzienlijk verhoogd.

De belangrijkste grondstof voor onze vloeren van gehard hout, het fineer van eikenhout, wordt geproduceerd door Bjelin Otok, gelegen in het hart van het befaamde Spačva-bos in Kroatië. Spačva is een van de grootste intacte eikenbossen in Europa en staat bekend om zijn zeer hoge FSC-gecertificeerde eikenkwaliteit. Bjelin Otok is een van de modernste fineerfabrieken in Europa en staat bekend om de uiterst hoge kwaliteit eiken fineer.

Dankzij de jongste overname van Wood industry Spačva werd Bjelin de grootste producent van eiken fineerhout in Europa. Bjelin Spačva, gelegen aan de rand van het Spačva-bos, is onze grootste fabriek voor de verwerking van grondstoffen. Het belangrijkste product is eikenfineer voor de vloeren- en meubelindustrie. Ook worden er elementen en lamellen voor parketvloeren en massieve gelamineerde houten vloerdelen van eiken en essen vervaardigd. Zaagsel en ander houtafval worden gebruikt voor de grootschalige productie van houtpellets en -briketten.

Rijk aan uniek materiaal in eik
Het hout voor de houten vloeren is afkomstig uit bossen die op een duurzame manier worden beheerd en bestuurd, op basis van zeer strikte ecologische, sociale en economische voorschriften. De boomstammen worden plaatselijk verwerkt in onze eigen fabrieken, waardoor het transport beperkt en de plaatselijke werkgelegenheid behouden blijft. Wij hebben langetermijncontracten met Hrvatske šume, de openbare onderneming voor bosbeheer in de Republiek Kroatië, waarmee voor dit jaar 100.000 m³ eikenhout is overeengekomen. De unieke Slavonische eik (in het Latijn: quercus robur slavonica), met een gemiddelde leeftijd van honderd jaar per houteenheid, draagt bij tot de uitstekende kwaliteit van onze producten. Ons hoofddoel is synoniem te zijn met een uitmuntend product, door uitsluitend gebruik te maken van hoog gewaardeerde Slavonische eik.

Een nieuwe revolutionaire bevloering
Bjelins brede planken worden vervaardigd met een gepatenteerde technologie om hout uit te harden en het sterker te maken. Het is een innovatieve houten vloer met een echt houten gevoel, die vele malen sterker is dan andere houten vloeren en optimaal gebruik maakt van hernieuwbare grondstoffen.

Sterk en duurzaam
Wooddura® is de gepatenteerde technologie die het mogelijk maakt om hout uit te harden en het sterker te maken. De technologie maakt het mogelijk dunnere oppervlaktelagen te gebruiken bij de productie en de hele boom als grondstof te gebruiken. Het haalt tien keer meer vloeren uit dezelfde stam en het uithardingsproces zorgt voor een vele malen sterker oppervlak, dat nooit geschuurd hoeft te worden.

Eenvoudige installatie met dunne vloeren
Normaal gesproken zijn brede planken ook dik. Door de techniek van het harden van hout kunnen de vloeren breed worden gemaakt, maar toch zeer dun blijven met een dikte van slechts 11 mm, zodat u uw deuren niet hoeft te veranderen of andere dure veranderingen aan uw huis hoeft aan te brengen.

Clickvloeren voor een perfect resultaat
Het 5G vergrendelingssysteem maakt het eenvoudiger dan ooit om een vloer in elkaar te klikken. Doe het zelf of beperk de projecttijd tot een minimum wanneer je een professional inhuurt. Vrij te plaatsen, zwevend boven op de ondervloer zonder vernagelen of verlijmen.

Gemakkelijk hergebruik
Als u in de toekomst op een nieuwe vloer wilt overstappen, kunt u uw oude Bjelin-vloer gemakkelijk oppakken en in een andere kamer terugleggen - of misschien opnieuw verkopen!

Kleur en formaat
Geharde brede eiken planken van Bjelin worden vervaardigd in verschillende designs op basis van kleuren. Die gaan van licht tot donker, waarbij elke kleur in drie sorteringen verkrijgbaar is: Select, Nature en Rustiek. Ze zijn verkrijgbaar in twee oppervlaktebehandelingen: met hardwasolie en mat gelakt. De vloerplanken zijn verkrijgbaar in verschillende breedtes. Om de vorm van de plank te accentueren hebben we de vloerdelen ook afgeschuind.

Niet enkel eik
Wij produceren ook geharde essenhouten vloeren. Uniek aan deze vloeren is de rustige en harmonieuze sortering van de planken, zonder de gebruikelijke donkere nerf en de karakteristieke kleurvariaties van essenhout. De essenhouten vloer krijgt een mat gelakte afwerking in een lichte, witte of grijze kleur.

Visgraatpatroon
Gehard hout is ook verkrijgbaar in visgraatmotief. Het grotere formaat zorgt voor een traditioneel patroon op een nieuwe en moderne manier.

Voor meer informatie, surf naar www.spacva.eu/hr