Onafhankelijk Franco-Benelux vakblad
  • Nederlands
  • Français
Onafhankelijk internationaal vakblad
  • English
U bevindt zich hier:Publireportages»John Rietveldt (CEO i4F)
maandag, 27 februari 2023 15:25

John Rietveldt (CEO i4F)

“Andermaal uitgeroepen worden tot Best Managed Company in wereldwijde awards-competitie is grote eer”

i4F verovert de vloerenwereld stormenderhand. Dat wordt nu nog eens in de verf gezet via de uitreiking van de diverse Awards door Deloitte. i4F, een groep bedrijven die octrooien en technologieën levert aan de vloerenindustrie, is voor het tweede opeenvolgende jaar uitgeroepen tot een van de 2021/22 Best Managed Companies (BMC) en werd tevens opnieuw genomineerd voor de 2021/22 Excellence Award for Strategy.

Wat is het geheim achter het succes van dit bedrijf, dat pas eind 2013 het levenslicht zag? Twee mannen, de huidige CEO John Rietveldt en CTO Eddy Boucké, startten toen in Curaçao hun eigen onderneming op en reisden het merendeel van de eerste jaren om overal in de wereld licenties af te sluiten voor i4F’s unieke 3L Drop-Lock technologie. Vandaag is men wereldwijd actief, met inmiddels een hoofdvestiging in België, die begin 2023 van Hamont-Achel verhuist naar een tien keer groter pand dat momenteel gebouwd wordt in Turnhout.

“Dat grotere gebouw zal geen luxe zijn”, lacht CEO John Rietveldt, “op anderhalf jaar tijd zal ons personeelsbestand immers verdubbeld zijn. Momenteel zijn we met 24, maar over niet al te lange tijd wordt dat het dubbele. De groei zit trouwens niet enkel hier, maar ook elders ter wereld. Zo richtten we onlangs een firma op in de VS en bouwen we daar een team op. Verder kijken we naar India en Zuid-Korea omdat het onze overtuiging is dat je zo dicht mogelijk bij je klant moet kunnen staan.”

Managementcapaciteiten en bedrijfspraktijken
Bij het jaarlijks georganiseerde BMC-programma gaat Deloitte op zoek naar de best geleide, particuliere bedrijven. Het programma beoordeelt de managementcapaciteiten en -praktijken van een bedrijf en erkent de algehele bedrijfsprestaties en groei. i4F ontving een 2021/22 Best Managed Companies award als een 'tier one'-speler die een aantal beste managementcapaciteiten en -praktijken liet zien. Dit omvatte strategie, cultuur en betrokkenheid, capaciteiten en innovatie, evenals financiën en ESG, in een wedstrijd die sectorgenoten tegen elkaar afweegt.

Daarnaast werd het net als vorig jaar (toen het deze categorie won) genomineerd voor de 2021/22 Excellence Award for Strategy. Deze Award wordt beoordeeld door een panel van prominente leiders uit verschillende sectoren, maar wordt pas op 21 juni 2022 bekendgemaakt tijdens een ceremonie in Nederland, waarbij ook andere BMC-winnaars een prijs ontvangen.

“We winnen er momenteel eentje en zijn in de andere categorie al zeker van de nominatie. In het beste geval nemen we zelfs twee hoofdprijzen mee naar huis”, aldus John Rietveldt. “Het is voor ons een grote eer dat we andermaal uitgeroepen worden tot een ‘Best Managed Company’. Dit zijn immers mondiale awards, die wereldwijd maar aan een heel beperkt aantal bedrijven worden gegeven. Bedrijven die in ons geval privé zijn en niet-beursgenoteerd, met een omzetniveau boven de 50 miljoen euro.”

“Voor i4F vormen deze prijzen een serieuze beloning voor onze gemotiveerde teams, die aantonen dat ze de vinger aan de pols hebben bij de nieuwste en belangrijkste technologieën. We zijn er tegelijkertijd vast van overtuigd dat onze wereldwijde IP-strategie en ons bedrijfsmodel uniek zijn, omdat zij in vele andere sectoren kunnen worden gerepliceerd en bijdragen tot het grotere goed."

Bij het ter perse gaan van Floor Forum was nog niet zeker of i4F ook de Excellence Award for Strategy in de wacht sleepte, maar eigenlijk staat een nominatie hiervoor al quasi gelijk met winst. John Rietveldt: “Onder de vele bedrijven die kandidaat zijn, worden vijf bedrijven genomineerd binnen elke discipline. Vorig jaar wonnen we deze Strategy Excellence award al eens en dat we daar nu andermaal voor in aanmerking komen, is op zich al een enorme waardering.”

Beste strategie is die welke verkoopt
Wat de i4F-CEO vooral bijzonder gelukkig maakt, is dat deze awards de ‘performance’ beoordelen: “Ik had voor i4F oa een lange carrière in witgoed en daar heb ik de les van de toenmalige CEO goed in mijn oren geknoopt. Die man maakte het heel simpel en zei dat de beste strategie gewoon die is die het beste verkoopt. Met deze awards kijkt men dus eerst of een bedrijf zich goed ontwikkelt en dan gaat men na hoe die groei wordt begeleid via de processen om je bedrijf te verbeteren.”

“Bij i4F breidden we het patentenaanbod de laatste jaren behoorlijk uit met diverse clusters, waar telkens een R&D-structuur omheen is gebouwd. Zo stelden we onlangs nog iemand aan als directeur Material Science en die neemt op zijn beurt weer mensen aan voor het lab dat er straks zal zijn in Turhout. Daarvoor is begin mei de eerste spadensteek verricht, waarna we er begin 2023 onze intrek in nemen. In Turnhout zullen we beschikken over gebouwen die tien keer zo groot zijn als die van nu, onder meer door de bouw van een groot R&D-departement. Hierdoor zullen we innovatieprocessen ook weer kunnen institutionaliseren.”

Tot slot staat John Rietveldt nog even stil bij het meest recente verhaal waar men zich op focust: het totale milieuverhaal: “Ook daarin gaan we volop mee. Duurzaamheid gaat veel verder dan, bijvoorbeeld, inzetten op elektrische auto’s, ook in de vloerenwereld moet je daar bijzonder hard op doorgaan. Dat kan door een goede mix binnen een duurzaam bedrijfsbeleid , in ons geval de initiatieven en investeringen in het ontwikkelen van technologiën maar ook in het leiden en voeren van de dagelijkse operatie .”

Voor meer informatie bezoek ons op www.i4f.com