Onafhankelijk Franco-Benelux vakblad
  • Nederlands
  • Français
Onafhankelijk internationaal vakblad
  • English
U bevindt zich hier:Nieuws»Primeur voor FSC tour door het hout in België
maandag, 05 juni 2023 14:17

Primeur voor FSC tour door het hout in België

Waarom we nu eigenlijk wél tropisch hardhout mogen gebruiken en waarom dit zeker een duurzame keuze is?
Dit kwamen de deelnemers bij FSC on tour bij Vandecasteele Houtimport te weten.
De geïnteresseerde aanwezigen kwamen uit diverse hoek. Van klanten, architecten tot voorschrijvers in bouwprojecten bij gemeentes en besturen en NGO’s.

Aan de hand van letterlijk een tour door het hout doorheen de prachtige hal bij Vandecasteele werden 5 pitches gegeven.

Iedereen werd hartelijk verwelkomd door Stefaan & Louis Vandecasteele waarbij een korte introductie over de activiteiten en de historiek van het bedrijf altijd wordt gewaardeerd.
Vandecasteele Houtimport, ondertussen 25 jaar actief FSC ambassadeur, heeft een totale voorraad van 120.000m³ hout, verdeeld over 130 houtsoorten en circa 50% FSC gecertificeerd.

Dan werd aan de hand van een filmpje van het ATIBT “How to preserve the tropical Forest?” geschetst wat duurzaam bosbeheer nu eigenlijk is. Toelichting hierbij werd gegeven door Dirk Debussche al jaren aankoper van tropisch hardhout bij Vandecasteele Houtimport.

Daarna kon de tour echt beginnen. Aan een prachtige partij FSC Bilinga van CIB kwam Bart Holvoet van FSC België aan de beurt. Hier werd het belang van het sociale aspect bij FSC certificatie toegelicht.

Vervolgens hielden ze halt bij Mark Kemna van FSC Nederland die het verschil in impact op de biodiversiteit in een FSC bos ten op zichte van een niet-FSC bos tegen het licht hield.

Een derde stop bij een partij terrashout Jatoba FSC waar Daniela Teixeira Vilela en Fernanda Vaz van FSC Brazil concreet aangaven hoe belangrijk FSC certificering is in Brazilië. En hoe we met zijn allen ervoor kunnen zorgen dit areaal te vergroten.

Als voorlaatste pitch bij FSC Amerikaans Hardhout van Baillie gaf Isabelle Polfliet, procurement Manager bij Vandecasteele Houtimport een inkijk wat traceerbaarheid bij Vandecasteele Houtimport betekent. Hoe we dit garanderen van onze leverancier tot bij onze klanten. Welke platforms en tools we hiervoor gebruiken.
Duurzaam bosbeheer is waarvoor we staan en FSC is hierbij onze garantie.
Use 1 tree protect 100 trees.

Tenslotte werd de inspirerende wandeling afgesloten met zicht op de imposante vijver en gaf Geneviève Standaert, export Manager bij Vandecasteele Houtimport een overzicht van de recenste duurzaamheidsacties. Onder andere de omvorming van bemest hooiland naar weiland voor bio koeien.
Dit is een samenwerking met de lokale bioboer en sedert maandag 29 mei grazen er nu 11 Hereford koeien op de weide voor het bedrijf.

Duurzaamheid zit in het DNA van Vandecasteele Houtimport. Dit wordt al 22 jaar geauditeerd met de deelname aan het duurzaamheidscharter dat de laatste jaren is getransformeerd tot SDG Pioneer en SDG Champion. Hierbij worden de 17 duurzaamheidsdoelstellingen van de Verenigde Naties verankerd in het reilen en zeilen van het bedrijf. Altijd met het oog op de toekomst om een duurzamere wereld na te laten dan ervoor.

Een afsluitende borrel maakte de namiddag compleet waarbij gretig ervaringen, inzichten en kennis werden gedeeld. Kortom, dit smaakt naar meer!