Onafhankelijk Franco-Benelux vakblad
  • Nederlands
  • Français
Onafhankelijk internationaal vakblad
  • English
U bevindt zich hier:Nieuws»Wat profiellijsten doen: de perfecte dekking voor bijzonder brede voegen
donderdag, 25 mei 2023 14:14

Wat profiellijsten doen: de perfecte dekking voor bijzonder brede voegen

Küberit rand- en dilatatievoegprofiel in brandbeveiliging

Brede randvoegen zijn op zich al een uitdaging voor de vloerlegger. Voor het aanbrengen van brandwerende voegen schrijft de regelgeving bijvoorbeeld brede isolatiestroken voor van minerale wol of minerale vezels.

Dit kan een uitdaging zijn voor vloerleggers, omdat op deze stroken geen vulmiddel of lijm kan worden aangebracht. Het gevolg is dat de vloerbedekking geen houvast heeft en in de voeg naar beneden zakt. Het resultaat: de voeg tussen wand en vloerbedekking wordt automatisch groter. Met de nieuwe Küberit randvoegprofielen profieltype 985 G - 988 G en de dilatatievoegprofielen 985 S - 988 S kunnen dergelijke brede brandwerende voegen tot 20 mm bij volledig verlijmde vloerbedekkingen veilig en duurzaam worden overbrugd. 

Bedek 20 mm brede voegen
Welke vloerbedekking de bouwer ook kiest - keramiek, veerkrachtig, textiel of hard - de voegprofielen voor maximaal 2,5 mm,
3,0 mm, 4,5 mm en 6,0 mm dekhoogte passen op alle soorten vloerbedekkingen die over het hele oppervlak moeten worden verlijmd. En omdat een slimme applicatiemethode voor Küberit erg belangrijk is, hebben ze, zoals alle producten van de profielspecialist, enkele bijzondere kenmerken: Enerzijds vergemakkelijken bevestigingsgaten een precieze afstelling van het profiel op de vloer. Anderzijds kunnen ze door de gesloten dubbele K-stansing aan de buitenrand op voldoende afstand van de brandwerende voeg worden ingelijmd of getrommeld. Het ongestanste gedeelte is zo gedimensioneerd dat zelfs brede voegen tot 20 mm optimaal worden afgedekt zonder dat het profiel in het isolatiemateriaal zakt. Ook de profiellengte van drie meter heeft voordelen: ook grotere ruimtes kunnen snel en met minder stootvoegen worden gelegd. De randvoegprofielen zien er met een zichtbaar oppervlak van 2,5 mm nog eleganter uit en bieden bovendien een Ad-On: Ze kunnen als alternatief ook als opbouwplinten met vloerinzet worden gemonteerd.

Niet alleen praktisch en veilig, maar ook mooi
Ook voor brede voegen in de ruimte biedt Küberit een oplossing met de uitvoering dilatatievoegprofiel. Hiermee kunnen vloerbedekkingsvoegen tot 40 mm worden afgedekt. De zichtbare breedte van de compensatorprofielen is daarentegen met slechts 13 mm uiterst gering. De siliconenvoeg is standaard verkrijgbaar in grijs of zwart. Andere kleuren zijn op aanvraag leverbaar. Omdat ook aan vloerprofielen steeds hogere designeisen worden gesteld, heeft Küberit het uiterlijk van beide profielen op elkaar afgestemd en in drie designvarianten in het assortiment opgenomen: Naturel, zilver en gepoedercoat in de trendkleur zwart.