Onafhankelijk Franco-Benelux vakblad
  • Nederlands
  • Français
Onafhankelijk internationaal vakblad
  • English
U bevindt zich hier:Gastsprekers»Frank Sondermann (CEO Sondermann Profile GmbH)
donderdag, 25 mei 2023 15:21

Frank Sondermann (CEO Sondermann Profile GmbH)

Dossier Producenten van profielen voor LVT, vinyl en PVC vloeren

Floor Forum nr 162, mei 2023

“Ons geheim schuilt in onze uiterst flexibele productie”

In de profielenwereld is de Duitse firma Sondermann Profile GmbH een relatief jonge eend in de bijt. De onderneming ontstond pas in 2015, met een eerste productie bij het begin van het jaar daarop, en richt zich op het op de markt brengen van hoogwaardige profielen voor vloerbekleding, wanden en trappen, alsmede plinten van aluminium en roestvrij staal V2A. Wereldwijd distribueert het zijn producten onder het merk Sondro. Ook messing traproeden met de bijbehorende accessoires behoren tot het portfolio.

Sondermann Profile GmbH groeide als kool en mag vandaag een middelgroot bedrijf worden genoemd, dat met om en bij de 25 medewerkers globaal actief is. Wel al in Nederland en Frankrijk, maar nog niet in België, maar daar kan binnenkort verandering in komen. Om meer te weten te komen hoe er ingespeeld wordt op de professionele markt van de LVT-, PVC- en vinylvloeren, contacteren we Frank Sondermann, wiens naam alleen al duidelijk maakt dat dit een echt door de eigenaar geleid familiebedrijf is. Het is gevestigd in Drolshagen in Zuid-Westfalen.

Voorgeschiedenis in profielen
We willen vooral weten wat iemand ertoe drijft om zich in deze sector te lanceren. De voorgeschiedenis van de eigenaar-stichter spreekt daarbij boekdelen.
“21 jaar lang hielp ik Küberit de omzet verhogen, waarvan 18 jaar als managing director. Dat is wellicht het meest beknopte antwoord op deze vraag”, glimlacht Frank Sondermann. “De oprichting dateert van mei 2015, waarna er de eerste acht maanden louter werd geïnvesteerd in machines, werktuigen, de aankoop van grondstoffen, het bouwen van een opslagplaats en de ontwikkeling van nieuwe producten. Pas in januari 2016 realiseerden we onze eerste omzet.”

“We investeerden continu in een flexibele productie, waardoor Sondro ook in kleine hoeveelheden aluminium profielen op maat kan leveren. Daarbij zijn er (bijna) geen grenzen voor ons bedrijf, dat beschikt over een 22.000 m² groot fabrieksterrein.”

Eerste deelname aan BAU
Sondermann Profile nam onlangs voor de allereerste keer in zijn geschiedenis deel aan de beurs BAU in München. Daar stelde het zijn nieuwste markt- en vraaggerichte oplossingen voor op het gebied van vloerbekleding, trap- en wandprofielen. Zo stelde men in primeur het nieuwe, slanke profielsysteem Sonclick Eco voor, een tweedelig systeem dat in de baan van het bovenprofiel ingrijpt in het geleidingskanaal van het 22 mm brede basisprofiel en dat dankzij een intelligente afscherming een hoogteverstelling van 7 tot 14 mm mogelijk maakt. Het kan ook in beide richtingen zwenken, als de vloerbekleding aan beide zijden verschillend is. Bovenop het profieloppervlak biedt Sondermann Profile 24 nieuwe digitaal bedrukte decors en de 18 bestseller decors aan. In totaal breidde Sondro op de BAU dus uit naar 44 decors.

“Sonclick Eco sluit aan op onze andere systeemlijnen, waarbij we steeds streven naar een Europese patentering”, leren we. “Twee van onze profielsystemen hebben dat patent al, dan heb ik het over Sonwood Flexo en Sonclick. Sonwood Flexo en Sonclick groeiden met hun ruim 7.000 artikelen op voorraad uit tot het vlaggenschip van ons jonge, dynamische bedrijf. Interessant om eveneens te vermelden is onze speciale ‘Black Line since 2016, waarmee het bedrijf het beste gekend is in de buitenwereld. Als een van de allereersten op de markt boden we al in 2016 een omvangrijk assortiment aan zwart geanodiseerde profielen aan. Een schot in de roos, zeker nu je ziet hoe populair die kleur zwart blijft.”

Als we wat verder doorvragen, dan vernemen we al snel dat de focus bij Sondro op profielsystemen ligt die tot in detail scoren via het gebruik van de nieuwste technologie. Deze innovaties, in combinatie met meegeleverd bevestigingsmateriaal (op kleur afgestemde schroeven), maken het voor de eindgebruiker of de vakman gemakkelijker om alle Sondro-profielen op de bouwplaats te verwerken.

Eerder in het gesprek liet de heer Sondermann vallen dat men vooral graag op maat van de klant werkt. Een persbericht leert ons verder dat in 2022 zelfs om en bij de 11% van de totale omzet met speciale profielen werd gegenereerd. Vanwaar die keuze?

“We werken vooral in opdracht van soms hele grote vloerenfabrikanten, voor wie we eveneens op maat kunnen werken, wat men ook maar wil. Daarnaast kan ook de individuele klant bij ons aankloppen, architecten vinden steeds beter de weg naar ons omdat we niet enkel hoogst persoonlijke orders aankunnen, maar dat ook doen voor hele kleine volumes. We kunnen letterlijk alles maken, tot en met hoeken en plinten, in elke maat en kleur. De klant laat weten wat hij wil en wij maken vervolgens de berekening voor het in productie wordt genomen.”

Trend naar kleinere profielen
Sondermann bouwde zich de voorbije jaren een naam op als vernieuwer op de markt. Dus is het logisch dat we specifiek polsen op welke nieuwe ontwikkelingen men inspeelt.
“We zien vooral dat er meer en meer vraag is naar kleinere profielen. Daarnaast stijgt ook de vraag naar roestvrij staal”, geeft Frank Sondermann mee. “Elk jaar zie je ook veranderingen in de decoren, die wij produceren met digital printing. Leuk is dat je in de markt toch ook onderling andere accenten ziet. Zo heeft men het in Nederland graag zelfklevend, terwijl een Duitser verkiest te schroeven.”

“Nog een opvallende trend: de groeiende populariteit van steendecoren, waarbij er uiteraard gematcht moet worden bij de vloer. Dat neemt niet weg dat er ook stevige klassiekers zichtbaar blijven. De laatste vijf jaar zie je, bijvoorbeeld, enorm veel eik. Meer dan 60% van onze productie bestaat uit ruim 30 eikdesigns, en dat loopt min of meer gelijk bij zowel LVT, PVC en vinyl als laminaat. Iets wat ik aansluitend ook nog graag meegeef: we produceren steeds vaker plinten van roestvrij staal en aluminium op maat en zien dat zwart nog gewilder wordt dan voorheen. Momenteel is RAL 7022 Umbragrau mat in productie voor een nieuwe klant om hem de beste service te geven, Sondro produceert daarbij speciale plinthoeken voor het gebouw".

De producten van Sondermann Profile zagen we tot dusver nog niet in België, wel al in Nederland en Frankrijk en op tal van andere plaatsen overal ter wereld. Bestaan er plannen hier?
“Dat valt moeilijk te voorspellen”, besluit de bedrijfsleider. “We staan uiteraard niet afkerig van deze markt, wel integendeel, maar iemand moet ons ook willen opnemen. Zoals in Nederland, waar we met groothandelaars werken. Als er zich iemand geroepen voelt, dan mag die altijd contact opnemen.”