Onafhankelijk Franco-Benelux vakblad
  • Nederlands
  • Français
Onafhankelijk internationaal vakblad
  • English
U bevindt zich hier:Gastsprekers»Jeroen van Oversteeg (Managing Director Overmat Industries BV - NL)
donderdag, 25 mei 2023 15:15

Jeroen van Oversteeg (Managing Director Overmat Industries BV - NL)

Dossier Voorkleuren: wie biedt wat ?

Floor Forum nr 162, mei 2023

“Ontwikkelen én testen in eigen huis is onze sleutel naar het succes”

In het aanbod van het in het Nederlandse Waspik gevestigde Overmat Industries staan onder Floorservice houten vloeren centraal. Wie houten vloeren zegt, die zegt in één adem dat je vloeren moet afwerken en onderhouden. Uiteraard biedt men in Noord-Brabant dus ook de nodige voorbehandelingsproducten aan.

Die voorbehandelingsproducten vallen bij Overmat Industries uiteen in drie soorten: niet-reactieve, , medium-reactieve en reactieve producten. Voor meer tekst en uitleg hierover – en veel meer – kloppen we aan bij managing director Jeroen van Oversteeg.

“De niet-reactieve producten zijn beitsachtige producten die we op de markt brengen onder het Prime Stain-label”, legt hij uit. “Het verschil met de medium-reactieve producten is dat er hier eveneens een reactie met de inhoudsstoffen ontstaat in het hout, maar dat er ook kleuring bijkomt. De reactieve stoffen hoef ik nog weinig verder te verduidelijken. Gemeenschappelijk hebben deze drie dat je met allemaal verouderings- en vergrijzingseffecten kunt creëren. In combinatie met onze afwerkingsproducten, waaronder UV-olie en UV-lak, kun je enorm veel assortimenten en kleuren tot stand brengen.”

Prime (and more)
De heer van Oversteeg gaat vervolgens dieper in op een aantal onderdelen van de Prime Design-lijn. Hier wijst hij erop dat er een aantal varianten bestaan. Hij heeft het onder andere over het feit dat er nu ook een alternatief geboden wordt voor het klassieke roken met ammoniak: “Steeds meer willen we met zijn allen van het ammoniak roken af. Er is niet enkel de geur, maar ook een heel snel vervagen van het rookeffect. Daarom ontwikkelden wij het product Prime Smoke, en dit in drie varianten: 1, 5 en 10. Welke variant gebruikt wordt hangt af van het tanninegehalte van het hout en het effect dat men wil bereiken. Het voordeel van deze Prime Smoke is het egale uitzicht dat ontstaat, terwijl de vloer er nog altijd gerookt uitziet. Er is daarenboven geen vervaging, omdat het gaat om een zeer stabiele reactie. We lanceerden dit product tijdens de pandemie en pakten er onlangs tijdens de beurs BAU wat groter mee uit. Waar de markt er bijzonder goed op reageerde, ondanks het feit dat je er in München niet naast kon kijken dat hout steeds nadrukkelijker een nicheproduct begint te worden.”
Er volgt vervolgens meer uitleg over Prime Old Brown, dat eveneens in een aantal varianten bestaat. Waaronder Prime Old Black en Prime Weathered Grey.

Belang van eigen testruimte
“Net zoals de andere producten ontwikkelen we dit volledig in eigen huis. Zoals onder meer de beitsen”, vernemen we. “We zijn er best trots op dat we over een eigen testruimte beschikken, waarin we een oliestraat hebben voor oxidatieve testing en UV-testing. Er is verder een eigen spuiteenheid, waarmee we alle voorbehandelingsproducten kunnen aanbrengen en testen in combinatie met afwerkingsproducten. Op die manier stellen we onze collecties samen om die op de markt te zetten. Daarbij hoort ook vaak het uitnodigen van klanten bij, zodat ze onze producten op hun eigen hout kunnen zetten. Dit stelt hen in staat om wat ze hier vaststellen één op één te kopiëren naar de eigen productie.”

Wanneer je het hebt over voorbehandelingsproducten, dan moet er uiteraard ook een woordje uitleg volgen over de applicatie ervan. Dit gebeurt volgens Overmat Industries het beste met een spuiteenheid of een spraymachine: “We hebben ook klanten die handmatig afwerken, maar dat lijkt ons niet ideaal, al was het maar omdat je voor de afwerking van een vloer heel veel ervaring moet hebben én dit bovendien flink wat tijd kost. Als je het industrieel toepast, loopt het gewoon veel vlotter.”

Nieuwe onderhoudsolie Pura
“Ik wil er afsluitend trouwens nog op wijzen hoe belangrijk wij het vinden dat we onze producten testen in samenspraak met de klanten. Je hebt die mensen gewoon nodig om kleuren te maken en om combinaties van voorbehandelingen en afwerkingssystemen te creëren. Mag ik hier trouwens als afsluiter nog aan toevoegen dat we net een nieuwe onderhoudsolie op de markt hebben gezet? Deze onderhoudsolie lanceren we heel binnenkort op de markt onder de naam Pura. Het gaat om een product dat bestemd is voor alle licht getinte of transparant afgewerkte vloeren. Het voorkomt een aanvuring of dus kleurverdieping van het product. We verwachten behoorlijk veel van deze nieuweling, zeker omdat we inspelen op een duidelijke nood van het werkveld.”

Lancering van een nieuwe website
Al sinds 1981 is Overmat een professionele partner voor producten en machines voor de behandeling, de afwerking, het onderhoud en de reiniging van vloeren. Zoals bij elk bedrijf evolueert de marsrichting al eens tijdens de groei door de jaren heen, en was het iets waar ook Overmat Industries niet aan ontsnapte.
Om het voor de klanten en de buitenwereld behapbaar te houden, werd daarom beslist om in te grijpen in de externe communicatie en een nieuwe website te lanceren. Die nieuwe website moet vooral duidelijk maken hoe het bedrijf in een aantal onderdelen uiteenvalt: Producten en machines voor houten vloeren, Machines en producten voor beton en diverse harde vloeren en Industriële toepassingen voor producenten van parket.

“Het maken van een nieuwe website was een behoorlijk ingewikkelde, maar hoogstnoodzakelijke klus”, getuigt Jeroen van Oversteeg. “We bestaan inmiddels meer dan 40 jaar en daarin zijn we zowel bezig geweest met producten als machines. Vooral duidelijk maken wat het verschil is tussen alles wat met houten vloeren te maken heeft en de industriële machines bleek geen sinecure. Het verschil duidelijk maken tussen de houten vloeren en de industriële afwerking en voorbehandeling , die onder Floorservice vallen, en daartegenover allerhande machines, die onder Overmat gecatalogeerd worden, was iets waar we een flinke kluif aan hadden.”

“Na heel wat overleg met de websitebouwer denk ik dat we erin geslaagd zijn om een handige site te ontwikkelen. We maakten diverse keuzemenu’s die het onderscheid maken tussen de diverse takken van sport (lacht). Zo wordt duidelijk hoe je aan de ene kant bij ons terecht kunt voor alle houten vloeren, met de daarbij horende producten en machines voor het boenen, schuren, enzovoort en aan de andere kant de betonschuurmachines, freesmachines, machines voor het verwijderen van tegels en hout en noem maar op.”