Onafhankelijk Franco-Benelux vakblad
  • Nederlands
  • Français
Onafhankelijk internationaal vakblad
  • English
U bevindt zich hier:Gastsprekers»Roberto De Piero (Imada Parquet - I)
donderdag, 25 mei 2023 14:52

Roberto De Piero (Imada Parquet - I)

Dossier Producenten van stijlpanelen

Floor Forum nr 162, mei 2023

“Onze houten vloeren ontwerpen en produceren we alsof wij zelf er de klant van zijn”
Als het over stijlpanelen gaat, dan merk je dat er een steeds kleiner wordend aantal bedrijven hier nog echt in gespecialiseerd zijn. Floor Forum vond in het Italiaanse Pramaggiore Blessagia, in de Italiaanse provincie Venetië, een echt familiebedrijf dat van het artisanaal vervaardigen van houten vloeren zijn specialiteit maakte. Maak kennis met het Imada Parquet van zaakvoerder Roberto De Piero.

Omdat een bedrijf altijd onvermijdelijk getekend wordt door zijn geschiedenis, kan daar maar beter eerst bij stilgestaan worden. Roberto De Piero neemt ons mee naar zijn productie-eenheid en schetst hoe Imada Parquet tot stand kwam. We worden meteen verrast wanneer we horen dat er eerst een ommetje moet gemaakt worden naar… Canada.

“Eigenlijk is mijn bloeiende, kleine zaak nog behoorlijk jong. Voor de oprichting moeten we slechts tien jaar terug in de tijd, naar 2013. Al betekent dit allerminst dat ik pas dan in de wereld van het hout terecht kwam”, lacht onze gesprekspartner. “Ik ben letterlijk opgegroeid omringd door hout en kreeg de liefde voor dat materiaal met de paplepel mee via mijn vader. Hij was altijd al verliefd op hout en maakte er zijn hoofdberoep van. Toen ik opgroeide, werd ik voortdurend omringd door hout, omdat mijn vader eigenaar was van een zagerij in Canada. Toen ik naar Italië terugkeerde, besloot ik in zijn voetsporen te treden en houten vloeren te maken.”

Voldoen aan unieke behoeften
Uiteraard zijn er vele manier om houten vloerbekleding te maken. Waardoor onderscheidt Imada Parquet zich van (de meeste) andere in hout gespecialiseerde ondernemingen?

“Het belangrijkste doel van ons bedrijf is het ontwerpen en produceren van vloeren die voldoen aan de unieke behoeften van onze klanten. Het komt er op neer dat we vloeren maken alsof we die voor onszelf vervaardigen. Wij behandelen hout met het grootste respect en bewaren er de essentie en de natuurlijke schoonheid van. Onze meest unieke en gewilde producten zijn de stijlpanelen. Deze hoogwaardige panelen zijn zeer gewild, vooral op de Franse markt. Wij zijn er trots op bijzondere producten aan te bieden die zich onderscheiden van de rest.”

“Voor ons is hout meer dan een materiaal. We beschouwen het als een levende, ademende entiteit die voortdurend evolueert en inspireert. Het roept een gevoel van warmte en familie op en herinnert ons aan het eerste echte huis van de mens. Wij besteden veel zorg aan het behoud van de natuurlijke schoonheid en essentie van hout in al onze producten.”

Specialisatie in stijlpanelen
Roberto De Piero geeft vervolgens mee waarom diens onderneming zich vooral in die stijlpanelen heeft gespecialiseerd. De kern van het verhaal kan niet duidelijker zijn: net met deze producten kan Imada Parquet zichzelf onderscheiden omdat alleen de allerhoogste kwaliteit goed genoeg is.

“Als klein ambachtelijk bedrijf hechten wij veel belang aan aandacht voor detail en zorg en dit wordt weerspiegeld in de kwaliteit van onze stijlpanelen. Het is telkens opnieuw leuk om vast te stellen dat klanten verheugd én verbaasd reacties geven over de schoonheid en het unieke karakter van onze panelen.”
Wat meteen opviel bij een voorbereidende zoektocht op de website was hoeveel houtsoorten Imada Parquet wel niet aanbiedt. In Pramaggiore Blessagia gaat het om véél meer dan het zo klassieke eikenhout…

“Ik moet allereerst meegeven dat wij massief hout op de markt brengen, maar dat we voornamelijk multiplex producten gelijmd op fenol berk produceren. Wij bieden een reeks houtsoorten aan, waaronder eiken, nationale of Canaletto walnoot, kastanje, ceder en iep. Daarnaast maken wij voor kleinere benodigdheden gebruik van gerecycleerde antieke houtsoorten, zoals briccola, sparren first patina, eiken first patina en geoxideerd elzenhout, die vakkundig worden geplaatst met vinyllijmen op waterbasis. Wij betrekken onze grondstoffen bij betrouwbare Europese leveranciers en assembleren en werken elk product zorgvuldig af met vernis op waterbasis, acryl of natuurlijke olie.”

Ontwerpen op maat
Uiteraard levert men ook andere producten af dan enkel en alleen stijlpanelen. Kan Robert De Piero daar wat verder over uitweiden?
“Naast de stijlpanelen bieden we Hongaarse 30°, Franse 45° of Italiaanse 90° planken en deuvels met rechtse en linkse vergrendeling. Wij zijn er trots op dat we zo’n breed gamma producten kunnen aanbieden, die beantwoorden aan de behoeften en voorkeuren van onze klanten. Die klanten zijn overigens voornamelijk particulier, maar we werken ook samen met bouwbedrijven en architecten. Op onze website vind je een mooi overzicht van al onze producten. Je kunt ze tevens gaan bekijken in onze showrooms in Milaan en Padua.”

“Om nog even terug te komen op hoe we de zaken aanpakken: wij streven ernaar om de dromen van elke klant tot leven te brengen en daarom ontwerpen wij voor elke klant een product op maat. We werken met hen samen tijdens de diverse fases van het ontwerpen en creëren van de ruimtes, te beginnen met de materiaalkeuze en het vinden van oplossingen die het beste bij hen aansluiten. We bieden daarvoor een breed scale aan materialen, maten en afwerkingen aan zodat elke omgeving uniek en exclusief wordt.”

“Ik kan bovendien niet genoeg benadrukken hoeveel zorg we besteden aan het sourcen van ons materiaal. Ons hout moét duurzaam zijn. Daarom bestaat onze eerste stap er altijd uit dat we enkel kiezen voor gecertificeerde materialen en dat enkel kwalilteitsgrondstoffen goed genoeg zijn. Die grondstoffen behandelen we veilig met oliën of wassen of, als alternatief, met afwerkingen op waterbasis. Een kwaliteitsproduct kan in onze ogen alleen maar op de markt gezet worden als je de impact op het milieu maximaal beperkt. We combineren daarbij het natuurlijke karakter van hout met het gebruik van innovatieve methoden.”

Doordringen buiten Europa
Onlangs nam het bedrijf deel aan de beurs BAU in München. Dat laat vermoeden dat er plannen zijn om uit te breiden naar andere markten.
“We denken inderdaad aan het vergroten van ons werkingsgebied. Momenteel is onze markt overwegend nationaal en Europees, maar met onze aanwezigheid in München dit jaar hopen we door te dringen tot andere markten buiten Europa.”