Onafhankelijk Franco-Benelux vakblad
  • Nederlands
  • Français
Onafhankelijk internationaal vakblad
  • English
U bevindt zich hier:Gastsprekers»Luc Wouters (Technical account Manager Vloertechniek voor België bij Bostik)
woensdag, 05 april 2023 06:56

Luc Wouters (Technical account Manager Vloertechniek voor België bij Bostik)

Dossier "Wie heeft supersnel drogende egalines"

Floor Forum nr 161, maart 2023

“Supersnelle droging is niet altijd noodzakelijk”
De producten van Bostik, een specialist in lijmsystemen, worden overal ter wereld en in tal van toepassingen gebruikt, van productie en industriële assemblage tot hygiënische wegwerpartikelen. Het ruime aanbod omvat ook oplossingen voor de bouwindustrie. Dit gaat van nieuwbouw tot en met renovatie, en voor zowel residentiële als commerciële omgevingen.

Binnen deze bouwoplossingen biedt Bostik een uitgebreid assortiment egalines. Luc Wouters, Business Developer Vloertechniek voor België, licht het assortiment verder toe. Luc heeft ruim drie decennia ervaring bij Bostik en geeft technische adviezen voor zowel de ondergrondvoorbereiding als de opleidingen.
“Vloertechniek omvat alle producten voor herstellingen aan dekvloeren, vochtschermen, egaliseermiddelen en wand- en vloerlijmen”, stelt Luc. “Bostik heeft producten voor alle stadia van een project en aangepaste materialen.”

Analyseer ondergrond en vloer
“Analyseer de ondergrond en de vloer” is Lucs eerste advies. “De te gebruiken egaline is afhankelijk van de ondergrond en het type vloerbekleding. Of je nu keramiek, tapijt, PVC, linoleum of parket legt, elke vloerbekleding heeft specifieke vereisten waarmee rekening dient gehouden te worden.”
Eigenschappen als droogtijd, benodigde laagdikte, sterkte en flexibiliteit moeten in overweging genomen worden. Sneldrogende egalines zijn dus niet per definitie de ideale oplossing.

“Bij een soepele vloerbekleding, zoals PVC of linoleum, is een zeer vlakke ondergrond een noodzaak om een strak resultaat te behalen. Eventuele oneffenheden kunnen niet worden uitgevlakt met lijmen. Bij parket ligt dit enigszins anders. Via een hoger lijmverbruik, en dus een dikkere lijmlaag, kun je eventuele oneffenheden wegwerken. Bovendien zijn bij massief parket een hoge druk- en treksterkte uiterst belangrijk omdat het hout blijft inwerken op de ondergrond. Elke installatie vraagt dus om de juiste egaline.”

Laagdikte is criterium
Ook de laagdikte is een belangrijk criterium. Elke egaline heeft immers een maximaal toepasbare laagdikte. Luc Wouters verduidelijkt: “In de praktijk is niet elke ondergrond overal even vlak, waardoor het kan voorvallen dat je in de ene hoek 4 mm moet opvangen, terwijl je in de andere hoek een veel groter verschil hebt. De nieuwe Bostik egaline SL C 740 FIBER MAXI (SL = Self Levelling en C staat voor cementgebonden) is vezelversterkt, heeft een druksterkte van 30 N/mm² en kan worden ingezet tot een dikte van 4 cm.”
Een volgend advies voor de vakman is dat hij of zij steeds de aangegeven dosering met water moet respecteren: “Het laatste wat je wil, is een poederig eindresultaat. Houd je dus strikt aan de voorgeschreven hoeveelheid toe te voegen water. Deze voorschriften zijn bij Bostik altijd duidelijk aangegeven op de verpakking.”
Oorspronkelijk werden sneldrogende egalines ontwikkeld voor toepassing in retail en publieke ruimten waar renovaties snel en vlot moeten gebeuren. De sluitingstijd moet tot een minimum beperkt worden. Door te kiezen voor sneldrogende egalines kan na 2 tot 4 uur een nieuwe tapijt- of tegelvloer geplaatst worden. De snelst drogende egaline bij Bostik is de SL C990 SPRINTER. “Onder klimatologisch perfecte omstandigheden kun je een tegelvloer of tapijt aanbrengen na amper 2 uur en een PVC-vloer, zoals bijvoorbeeld LVT-stroken, na 4 uur.”
Echter, linoleum of parket vereisen een perfect droge ondergrond. Beide producten zijn gewoon té vochtgevoelig. Het is dus aangewezen 24 uur te wachten vóór het plaatsen van de vloer, waardoor het weinig zin heeft een sneldrogende egaline te gebruiken.”

Milieuvriendelijke oplossingen
Tenslotte bespreken we de innovaties op het gebied van egaline. “Algemeen in de markt, maar ook in het bijzonder bij Bostik, worden heel veel inspanningen gedaan om milieuvriendelijke oplossingen aan te bieden. Zo beschikken al onze egalines minstens over een emissie-certificering EC1, of zelfs EC1+. Ze zijn dus uitermate geschikt voor gebruik bij groene projecten (BREEAM en LEED).”