Onafhankelijk Franco-Benelux vakblad
  • Nederlands
  • Français
Onafhankelijk internationaal vakblad
  • English
U bevindt zich hier:Gastsprekers»Pieter Pruijn (Lecol BV)
woensdag, 05 april 2023 05:25

Pieter Pruijn (Lecol BV)

Dossier "Egalines : wie heeft wat en hoe zit het met het reduceren van stof"

Floor Forum nr 160, februari 2023

“Onze producten benaderen het ultieme ideaal, totaal stofvrij werken, steeds dichter”
Gaat het over het reduceren van stof, dan kun je niet naast het Nederlandse Lecol BV, dat onder moederbedrijf Maiburg valt, kijken. Deze onderneming zet heel zwaar in op de impact van zijn producten op zowel het milieu als de gezondheid van de gebruiker en daar valt het vermarkten van zo stofarm mogelijke egaliseermiddelen onder. Sales- en Productmanager Pieter Pruijn zoomt in op het hoe en waarom van het stofarme egaliseerverhaal.

Wanneer we polsen naar de belangrijkste ingrepen van de jongste tijd, wijst Pieter eerst op de diverse normeringen die overheden maakten om het vrijkomen van stof op bouwplaatsen zoveel mogelijk te vermijden.

Drie hoofdgroepen aan maatregelen
Pieter Pruijn: “Kijken we naar wat er in Nederland en Duitsland bekend is, dan merk je dat de overheid onderverdeelt in drie hoofdgroepen van maatregelen om het vrijkomen van het zeer ongezonde stof te vermijden. In grote lijnen gaat het om een aanpak bij de bron, het afzuigen, ventileren of zuiveren van de lucht en de PBMs of Persoonlijke Beschermingsmiddelen.”
“Bij de aanpak aan de bron gaat het om het op de markt brengen van alternatieve producten die geen of zo weinig mogelijk stof produceren. Wij spelen hier op in met onze zeer stofarme egalines van Wakol, met de Z610 als neusje van de zalm. Dit is een cementgebonden en spanningsarm product dat dekt in één laag en dat zowel oplosmiddelvrij als zeer emissie-arm is. Voor het tweede onderdeel hebben wij een oplossing waarbij je als je de egaline mengt in een kuip of emmer je er een ring of halfopen deksel op kunt plaatsen. Daarmee zuig je het grootste deel van het stof af. Kun je het probleem niet bij de bron aanpakken en/of voldoet de afzuiging niet, dan kun je bij ons ook terecht voor FFP2-maskers, waarmee je 30 minuten veilig kunt werken. Gaat het om langere periodes, dan moet de gebruiker overschakelen op een vol gelaatsmasker.”

Evolutie van egalines
Er werd de voorbije jaren hard gesleuteld aan de opbouw van de nieuwste egalines, met het voorkomen van stof als topprioriteit. Hoe ging de evolutie bij Lecol op dat vlak en hoe ging ziet de opbouw van de jongste generatie stofarme egalines eruit?
Pieter Pruijn: “Ons programma aan egalines valt uiteen in vier soorten. We hebben daarbij natuurlijk nog de ‘ouderwetse’ producten, maar de Wakol Z610 kun je zien als de koploper. We sleutelden vorig jaar nog aan dit product, zodat het eindresultaat op de vloer nog beter wordt. Recepten kunnen we uiteraard niet geven, maar wat ik wel kwijt kan, is dat er een kleefmiddel toegevoegd werd aan het recept van het poeder, zodat dit poeder tijdens het vullen en mixen in de lucht min of meer aan elkaar kleeft. We verrichtten hier vergelijkende testen voor en stelden gigantische verbeteringen vast op het vlak van de stofwolken die ontstaan. Stofvrij kun je het nog niet noemen, maar wel is de reductie van het stof gigantisch. Wat niet wegneemt dat een parketplaatser met aandacht voor zijn gezondheid er voor alle veiligheid toch beter een FFP2-stofmasker bij draagt.”

Normeringen
Hoeveel stof komt er eigenlijk nog vrij bij de verwerking van de Lecol-egalines? Hoe schadelijk is dit (nog) voor de gezondheid van de gebruiker?
Pieter Pruijn: “Ik ging even op zoek naar de normering en vond die in Duitsland, bij de zogenaamde BG Bau (Berufsgenossenschaft der Bauwirtschaft). Die BG Bau is een overkoepelende organisatie van iedereen die iets met de bouw te maken heeft. BG Bau maakt een onderscheid tussen zogenaamd A-stof dat diep in de longen dringt en er de meeste schade aanricht en E-stof, waarbij er grotere, minder diep in de longen penetrerende deeltjes ontstaan.”
“Voor het A-stof stelde men vast dat de grens moet gelegd worden op maximaal 1,25 mg stof per m³. Bij het E-stof gaat het om een grenswaarde van 10 mg/m³. Wij lieten onze Wakol Z610 daar testen en de cijfers die we behaalden, spreken boekdelen. We tekenden respectievelijk 0,39 en 2,72 op voor het A- en het E-stof. We liggen dus een héél eind onder de gestelde norm en voldoen ruimschoots aan de wet.”
“Aansluitend zou ik nog graag op onze prijsvechter, de Z680, wijzen en een andere ontwikkeling, de vulmassa Z645. De Z680 werkt minder snel en wordt minder dik gelegd (tot maximaal 10 mm, bij een droogtijd van 24 uur), maar is een prima projectproduct dat eveneens stofarm is. De Z645, de vulmassa of snelcement, ontwikkelden we zo dat er slechts enkele uren droogtijd nodig is. Dit bestaat nu ook stofarm, voor afwerkingen van 1 tot 5 cm, waarmee je vermijdt dat je heel lang moet werken voor de afwerking.”

Extra vertegenwoordiger voor Vlaanderen
Als afsluiter geeft Pieter Pruijn nog nieuws heet van de naald mee. Sinds 1 januari heeft de vaste vertegenwoordiger voor Vlaanderen, Stephan Berckmans, er een collega bij: Kevin Bresseleers. Bresseleers heeft een voorgeschiedenis bij Amorim België en neemt voortaan West- en Oost-Vlaanderen en Brussel voor zijn rekening. Stephan bewerkt de provincies Antwerpen en Limburg.