Onafhankelijk Franco-Benelux vakblad
  • Nederlands
  • Français
Onafhankelijk internationaal vakblad
  • English
U bevindt zich hier:Gastsprekers»Noël Lallemand en Neel Verstappen (Nobel Flooring - NL)
woensdag, 05 april 2023 06:05

Noël Lallemand en Neel Verstappen (Nobel Flooring - NL)

Dossier "Wie produceert extra lange en brede houten vloeren (massief en meerlaags) ?"

Floor Forum nr 161, maart 2023

“Nichemarkt waarbij maatwerk en de gehele productie in eigen hand houden het verschil maakt”
Wanneer het over extra lange en brede houten vloeren gaat, kom je automatisch bij bedrijven uit die echte specialisten in hout zijn. In Minderhout vonden we er zo eentje: Nobel Flooring. Hier maakt men uitzonderlijke lengtes in twee- en drielaags parket, tot wel 15 meter… Langer dan dit vind je niet op de markt en dat zal tijdens de beurs BAU in München extra in de verf worden gezet.

Nobel Flooring komt niet zomaar aandraven uit het niets. Dit familiebedrijf heeft iets met hout en heeft een geschiedenis die teruggaat naar 1890, toen klokkenbouwer Piet Schrauwen houten kasten voor uurwerken begon te maken. Hij creëerde voor elke klant iets unieks, met liefde voor het hout. Zes generaties later doet de familie, die geleid wordt door zaakvoerders Johan Schrauwen en Petra Lievens, dat nog altijd. Bij Nobel Flooring gaat het puur om maatwerk, wat gaat van parketvloeren tot en met trappen.

XXL is een relatief jong verhaal
Het familiebedrijf specialiseerde zich in extra lang en breed parket, iets wat vooral de voorbije vier jaar een hoge vlucht maakte. Noël Lallemand, die vooral voor de export instaat, en Neel Verstappen, de man achter de sales in België en Nederland die hoofdzakelijk architecten benadert, bezorgen ons meer tekst en uitleg.
“We zijn een echt productiebedrijf, dat vloerdelen op maat maakt”, opent Noël Lallemand. “De laatste 13 jaar richtten we ons daarbij vooral op tweelaagse vloeren, al steekt ook drielaags in het aanbod. De voorbije vier jaar is er vooral meer focus op het XXL-formaat, dat voor ons bijzonder belangrijk is geworden.”
“Die nadruk op XXL is geen toeval. Dit soort parket wordt immers dikwijls op maat gemaakt en in België en Nederland hebben vooral (interieur)architecten een voorliefde voor grotere maten”, legt Neel Verstappen uit. “Wat we vaststelden, was dat de markt overspoeld werd met parket, maar dat er ruimte was voor het op de markt brengen van exclusievere producten. Als je langer en breder gaat, ben je anders dan de meeste leveranciers, wat naar architecten toe heel belangrijk is.”

Residentieel én projectmatig
Natuurlijk willen we weten waarom de trend naar extra lang en breed aanhoudt. En waar vind je dit het meest? Is dit een product dat puur projectmatig voorgeschreven wordt of vinden we het ook terug in residentiële toepassingen? Zijn er specifieke houtsoorten die populairder zijn dan andere?

“Lang en breed parket vind je in beide werelden terug”, weet Neel Verstappen. “Bij projectmatig gebruik zie je het heel vaak opduiken in exclusievere toepassingen, denk daarbij aan, bijvoorbeeld, exclusieve showrooms of restaurants.”

“Wat je moet onthouden, is dat dit altijd om maatwerk gaat, daarom verzagen wij ook alles zelf, waarbij we starten bij de stam zelf. De meeste vraag is er naar eik, maar soms wil men ook lariks of vooral Douglas. In Minderhout kunnen we gaan tot hele mooie lengtes en breedtes, maximaal tot 15 meter lang en 55 tot 60 cm breed. Die 15 meter verzagen we ter plaatse in lamellen, we schuren het hout en verlijmen het ook. Dit alles-in-een concept is ideaal om ook naar de plaatsing toe te werken.”

“Het is belangrijk om mee te geven dat we het bij die 15 meter hebben over samengesteld parket. Voor massief hout is 10 meter héél erg lang”, vult Noël Lallemand aan. “Met het samengestelde verhaal heb je immers heel wat voordelen. Het hout beweegt niet meer en ook vloerverwarming en -koeling zijn geen probleem. Wij voerden al heel wat projecten uit met extra lang en breed parket, zoals momenteel bij een project in Parijs waar vloerdelen van 9,90 meter worden geplaatst in een privéwoning. Dit op voorschrift van een plaatselijke architect.”

Een nichewereld
De deelname aan BAU illustreert hoe Nobel Flooring er naar streeft om zijn naam uit te bouwen. Bij lang en breed gaat het vooral over het contact uitbouwen met klanten die op zoek zijn naar speciale zaken. In dit geval gaat het dan vooral om voorschrijvers als interieurontwerpers en architecten.

“We zijn actief in een heel klein wereldje”, knikt Neel Verstappen instemmend. “Dankzij beurzen bereiken we de grotere architectenkantoren en bouwen we onze wereldwijde bekendheid verder uit. Gaandeweg stel je dan vast dat mensen die eerder met ons werkten anderen de weg wijzen naar ons.”

“Waar het om draait, is dat wij meer doen dan zomaar parket verkopen, wij verkopen een verhaal”, gaat Noël Lallemand verder. “Het verhaal begint met de stammen en eindigt pas bij het afgewerkte eindproduct. Wij geven geen werk uit, alles gebeurt intern op een kleinschalige, maar uiterst professionele manier. Internationaal hebben we hierbij een voordeel: België heeft een bijzonder goede naam in dit segment van de markt en daardoor komt het dat wij letterlijk wereldwijd kunnen exporteren. Australie, Mexico, VS, Dubai,… zelfs uit China komt er vraag.”

“En hierbij is het belangrijkste dat je niet enkel op maat werkt, maar ook instaat voor de manier van afwerken”, pikt Neel Verstappen in. “Wij leveren geen standaard product, zelfs niet op het vlak van kleur. Stuur ons staaltjes en we werken af met eigen kleuren, die we steeds verder blijven uitbreiden. Dit doen we in een eigen, 35 meter lange kleurlijn. We maken alles kant en klaar voor export en op de werf zelf hoeft er niet meer geschuurd of gekleurd te worden. Dat legklaar leveren heeft een bijzonder groot voordeel, je verkrijgt immers nooit dezelfde mechanische sterkte als je afwerkt ter plaatse. Dit maakt dat je onze XXL-vloerdelen ook in keukens of badkamers kunt plaatsen.”

Vakkundige plaatsing
Tijdens het gesprek wordt duidelijk dat Nobel Flooring ook de plaatsing kan verzorgen. Daarbij is men vooral actief in België en Nederland, maar ook soms in Frankrijk en Luxemburg.
“We werken samen met een netwerk van verdelers zoals interieurbedrijven, parketteurs, enzovoort. Dit zijn stuk voor stuk professionele vakmensen die worden bijgestaan door het technische team van Nobel Flooring. Klanten moeten niet zelf instaan voor de plaatsing en dat is een grote troef”, legt Noël Lallemand uit.

We willen natuurlijk ook weten wat dit alles kost. Hoeveel duurder is dit dan klassiek parket?
“Voor elk budget vind je een mooie parketvloer. Alles hangt af van de keuze van uitsortering, de maat van plank en de afwerking”, rondt Neel Verstappen af. “Graag ontvangen wij de klanten in onze toonzaal om voor hen een gedetailleerde offerte uit te werken.”